ŽESTOKI KONTRAUDAR

Kontroverzna bojna Azov: ‘Situacija je bila katastrofalna, a onda smo stigli mi, pogledajte što smo napravili Rusima‘

State Department ukinuo je zabranu Azovu da koristi njihovo oružje

Ukrajinski položaji u blizini Toretska

 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Ukrajina je spriječila "katastrofalnu" situaciju u selu Niu-York, u istočnoj regiji Donjecka, priopćio je Azovski bataljun. Tvrde kako su s ciljem poboljšanja taktičke situacije u gradu Toretsku trupe bile angažirane u obrambenim i ofenzivnim operacijama u i oko sela Niu-York, koje se nalazi južno od grada.

- U vrijeme kada je bataljun raspoređen na to područje, stanje na prvoj crti bojišnice bilo je katastrofalno, piše na X.

- Zahvaljujući visokom moralu, hrabrosti i profesionalizmu boraca brigade, Azov je ipak uspio stabilizirati situaciju, vratiti kontrolu nad dijelom Niu-Yorka i deblokirati obrambene snage koje su bile okružene neprijateljskim trupama. U ovom trenutku situacija ostaje napeta, poručuju.

Podsjetimo, brigada Azov, koja ima krajnje desničarske i ultranacionalističke korijene, dio je ukrajinske Nacionalne garde i razvila se iz bataljuna koji se borio tijekom ruske okupacije Krima prije 10 godina, prenosi Sky News.

Kao odgovor na neonacističku ideologiju osnivača skupine, SAD je 2014. pukovniji zabranio korištenje američkog oružja. U lipnju ove godine američki State Department ukinuo je zabranu i rekao da je brigadi Azov sada dopušteno koristiti američko oružje protiv Rusije.

Aktualni članovi skupine odbacuju bilo kakve veze s krajnjom desnicom, ali ih je Rusija označila teroristima, koja i dalje tvrdi da su "ultranacionalistička oružana formacija".

image

Volodimir Zelenski

Daniel Roland/Afp

U međuvremenu, ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski govorio je jutros u američkoj zračnoj bazi Ramstein o situaciji u regiji Kursk, rekavši da Ukrajina u ruskoj regiji kontrolira više od 1300 četvornih kilometara.

Također je pozvao vojne saveznike da ignoriraju "crvene linije" Moskve i dopuste Kijevu da koristi oružje dugog dometa za napade na ruski teritorij.

- Moramo imati te dalekometne sposobnosti ne samo na teritoriju Ukrajine nego i na ruskom teritoriju, tako da Rusija bude motivirana tražiti mir, rekao je na sastanku 50-ak zemalja koje Ukrajinu opskrbljuju oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 17:39