PAVEL DUROV

Kremlj o uhićenju osnivača Telegrama: ‘Ovo se ne bi smjelo pretvoriti u politički progon‘

Durovljev odvjetnik rekao je da je "potpuno apsurdno" sugerirati da je voditelj društvene mreže odgovoran za bilo kakva kaznena djela počinjena na platformi

Pavel Durov

 Steve Jennings/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Kremlj je u četvrtak priopćio da se slučaj osnivača Telegrama Pavela Durova ne bi smio pretvoriti u "politički progon" nakon što je francuski sud otvorio službenu istragu protiv tehnološkog poduzetnika ruskog podrijetla.

Sudac je rekao da je osumnjičen za suučesništvo u vođenju internetske platforme koja omogućuje nezakonite transakcije, fotografije seksualnog zlostavljanja djece i trgovinu drogom.

Protiv njega se također vodi istraga zbog navodnog pranja novca i odbijanja suradnje s pravosudnim tijelima.

Durovljev odvjetnik rekao je da je "potpuno apsurdno" sugerirati da je voditelj društvene mreže odgovoran za bilo kakva kaznena djela počinjena na platformi.

"Mislim da sada ne bismo trebali nastaviti donositi bilo kakve zaključke", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Već smo rekli da je on francuski državljanin, ima sve što je potrebno za organizaciju pravne obrane."

"Glavno je da se ono što se događa u Francuskoj ne pretvori u politički progon. Znamo da je francuski predsjednik zanijekao bilo kakvu povezanost (slučaja) s politikom, ali s druge strane, iznose se određene optužbe. Vidjet ćemo što će se dalje dogoditi", dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da nije bilo političkih motiva u pritvaranju Durova.

Peskov je također potvrdio da Durov i dalje ima rusko državljanstvo i rekao da će mu Moskva biti spremna pomoći, ako bude potrebno, kao što bi to učinila svakom ruskom državljaninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 14:10