NAJTEŽI PORAZ

Krenuli im zadati smrtni udarac, a doživjeli najveći pokolj: Kako su nomadi izmasakrirali elitne ruske plaćenike

Zamjenik Odbora za obranu Aleksej Žuravljov ne isključuje da se u svemu nazire i ruka NATO-a te traži hitnu istragu

Wagnerovci snimljeni u jednoj operaciji u Rusiji

 Roman Romokhov/Afp/Profimedia

Ruski afrički korpus (RAK), koji je uglavnom okupio bivše plaćenike privatne ruske vojske Wagner, početkom tjedna doživio je masakr na granici Malija i Alžira, kod mjesta Tin Zautin, gdje su, kako se čini, s pripadnicima malijske vojske upali u zasjedu tuareških separatističkih snaga Pokret Azavad i pripadnika terorističke skupine al-Qa‘ida Sahel.

Još se ne zna koliko je ruskih plaćenika iz Afričkog korpusa, koji su pod "paskom" ruskog Ministarstva obrane, poginulo jer su informacije kontradiktorne, ali se čak i ruski prorežimski vojni blogeri i portali bliski bivšem Wagneru slažu da je to "najveći pokolj i poraz" koji su doživjeli (Ukrajina se ne računa).

Naime, spominju se gubici od 20 poginulih i pet zarobljenih do 50 ubijenih, a BBC, pozivajući se na svoje izvore, navodi najmanje 82 mrtva i 15 zarobljenih ruskih plaćenika, koje i ruski i svjetski mediji još uvijek nazivaju "wagnerovcima". Doduše, portal Ribar, blizak ruskome Ministarstvu obrane, navodi da "poginulih nema ni deset".

Ruska redakcija BBC-ja navodi da rusko Ministarstvo obrane ne žuri s tim da se u javnosti govori o korpusu, nego se i dalje rabi termin "Wagner", iako ta plaćenička režimska formacija više formalno ne postoji. No, to rade namjerno kako bi ovakve neuspjehe de facto pripisali nepostojećem Wagneru, a ne RAK-u koji je pod ovlastima ruskog Ministarstva obrane.

Pripadnici RAK-a u pustinjskoj oluji su naletjeli na zasjedu koju su im postavili Tuarezi, koji su u sjevernom dijelu Malija "osnovali" svoju državu Azavad. Ruski prowagnerovski portali i Telegram kanali još od sredine srpnja najavljivali su "konačni slom" i ofenzivu protiv tuareških snaga. Tuarezi su nomadska berberska plemena islamske vjeroispovijesti, kojih ima više od 3,2 milijuna, a nastanjeni su na saharskom području sjeverne Afrike, u Maliju, Alžiru i Libiji, iako ih ima i u Nigeru, Nigeriji, Burkini Faso i Senegalu.

image

Pobunjenici iz Malija

Portal blizak Wagneru, odnosno korpusu, objavio je da je u tom napadu poginuo i jedan od zapovjednika korpusa Sergej Ševčenko Prud, a čak je i prorežimska ruska agencija TASS potvrdila pogibiju Nikite Fedjanjina, "administratora" prowagnerovskog Telegram kanala Grey Zone. Nekoliko drugih ruskih medija javlja da je ubijen ili zarobljen Anton Jelizarov Lotus, kojeg su nakon pogibije Jevgenija Prigožina i osnivača Wagnera Dmitrija Utkina u kolovozu 2023 godine proglašavali njihovim nasljednikom. S obzirom na to, riječ je o ozbiljnim gubicima i velikom udarcu (velikim) ruskim ambicijama u Africi.

Pojavljuju se razne videosnimke s "bojišta" čija se vjerodostojnost provjerava, a na nekim portalima navode se informacije da ukrajinska obavještajna služba također "radi" po Africi te opskrbljuje podacima tuareške ustanike. Ruski vojni blogeri "optužuju" Ukrajinu da je kriva za ovaj napad, a za portal news.ru zamjenik parlamentarnog Odbora za obranu Aleksej Žuravljov ne isključuje da se "u svemu nazire i ruka NATO-a" te traži "hitnu istragu" i da Moskva, na bilo koji način, "vrati zarobljene wagnerovce". Kruži i snimka na kojoj su njihovi borci razvili ukrajinsku zastavu na "polju boja", ali neki analitičari sumnjaju u autentičnost.

Podsjetimo da ruska prorežimska privatna vojska Wagner, koju je zbog vojne pobune 2023. godine raspustio Vladimir Putin, ipak nije nestala. Uskrsnula je u Africi gdje proživljava novu mladost. Moskva je formirala Ruski afrički korpus koji će po Africi ratovati za ruske interese, ali i kontrolirati poslovanje koje je ruska država preotela ili naslijedila od Wagnera, poput rudnika zlata i urana. Zamjenik ministra obrane, general Junus-Bek Jevkurov, bivši predsjednik kavkaske republike Ingušetije, i general vojno-obavještajne službe (GRU) Andrej Averjanov dobili su zadatak voditi taj Putinov Afrički korpus.

image

Junus-Bek Jevkurov

Vitaliy Ankov/Sputnik/Profimedia

Nakon Prigožinove lipanjske pobune i njegove smrti u kolovozu 2023. zamjenik ministra obrane Junus-bek Jevkurov obišao je afričke zemlje u kojima su se nalazili ruski plaćenici i "uzeo ih pod svoje", odnosno pod "ingerenciju" ruskog Ministarstva obrane te su svi oni ponovno potpisali ugovore. Napomenimo da je u rujnu 2023. godine, kako navodi BBC, uz sudjelovanje generala Jevkurova osnovan međudržavni vojni savez Sahela u koji ulaze Burkina Faso, Mali i Niger, zemlje u kojima su na vlasti vojne hunte koje se oslanjaju na Kremlj i imaju njegovu podršku.

Ruske su snage u Maliju od 2012. godine nakon što je na vlast državnim udarom došao pukovnik Assimi Goïta. Nakon njegova dolaska na vlast Francuska je povukla oko pet tisuća svojih vojnika koji su tamo bili raspoređeni. Assimi Goïta je odmah našao zamjenu u ruskim vojnicima čiji broj nije "jasan", ali se smatra da je i njih nekoliko tisuća.

Osim toga, Ruski afrički korpus, uz Mali, pokriva sve one "destinacije" na kojima je operirao Wagner: Libiju, Sudan, Mozambik, Niger, Burkinu Faso i Srednjoafričku Republiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 22:07