PRODOR U RUSIJU

Je li ovo moguće?! Ukrajinci tvrde da su osvojili ruski grad, snimka se širi poput požara: ‘Pod našom je kontrolom‘

‘To je majstorski rad ukrajinske obavještajne službe duboko u zaleđu Putinovih trupa‘, kaže ukrajinski novinar Butsov

Ukrajinci u Sudži

 X Screenshot/

Ključni događaji:

- Ukrajinske snage upale u Kursku oblast u Rusiji

- Širi se snimka uništenog ruskog konvoja, navodno je stotine poginulih vojnika

- Ukrajinci su napali rusku zračnu bazu Lipeck, izgleda da je uništeno skladište preciznih bombi

- Rusija je raketirala supermarket u Ukrajini, raste broj mrtvih

- Rusija je u petak evakuirala ljude iz dijelova svoje zapadne regije Lipeck

- Zelenski: ‘Rusija mora osjetiti posljedice rata‘


NOVO 19.15 - Na društvenim mrežama poput požara se proširila snimka ukrajinski vojnika u gradu Sudži u oblasti Kursk. Ukrajinci tvrde da su osvojili grad, iako ta informacija još nije službeno potvrđena.

- Želim vam zdravlje iz Sudže, pod kontrolom je Ukrajinaca. Grad je miran, zgrade su netaknute. Strateški cilj, zgrada Gazproma, pod kontrolom je 99. brigade. Slava Ukrajini - kazao je jedan od vojnika.


14:15 - Moskva je počela prebacivati ​​dodatne snage u oblast Kursk, kao odgovor na veliki napad Ukrajine, prema izvješću ruskog ministarstva obrane, javlja Sky News.

Kolone s raketnim sustavima Grad, topništvom i tenkovima trenutno idu prema navedenom području, a u oblasti je proglašeno izvanredno stanje.

Ruske snage bore se s ukrajinskim trupama već tri dana, kada je oko tisuću ukrajinskih vojnika prešlo granicu s tenkovima i oklopnim vozilima, uz potporu bespilotnih letjelica i topništva.

U međuvremenu, Rusija je napala supermarket i poštu u Kostiantynivki, na području Donjecke oblasti. Poginulo je najmanje 10 osoba, dok ih je oko 35 ozlijeđeno, o čemu više možete pročitati OVDJE.


12:20 - Videosnimke objavljene u petak na društvenim mrežama pokazale su konvoj uništenih ruskih vojnih kamiona uz autocestu u ruskoj regiji Kursk u kojoj ukrajinske snage ovaj tjedan napreduju u svojoj iznenadnoj protuofenzivi.

Na snimci čiju je autentičnost potvrdio Reuters vidi se petnaestak kamiona, neki sa simbolom ‘Z‘ koji Rusija koristi od početka invazije na Ukrajinu. U nekim kamionima vide se i tijela poginulih ruskih vojnika. Reuters je locirao snimku u rusko selo Oktjabrskoje.

Ukrajinske snage u utorak su u iznenadnoj ofenzivi upale u ruski teritorij nakon mjeseci postepenog napretka ruskih snaga na istoku Ukrajine.

Šef ruske vojske Valerij Gerasimov u srijedu je izvijestio predsjednika Vladimira Putina da su ruske snage i pripadnici sigurnosne službe FSB zaustavili ukrajinsko prodiranje te da će potisnuti neprijateljske snage do granice.

No priopćenja službenika, objave ruskih vojnih blogera i snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da Rusija tek treba postići taj cilj. Ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage „nastavljaju odbijati pokušaj invazije oružanih snaga Ukrajine”, a vlasti su u regiji Kursk proglasile izvanredno stanje.


11:30 - Rusija je možda izgubila 500 vojnika u noćnom udaru, objavila je NEXTA na društvenoj mreži X.

Pojavila se snimka uništenog ruskog vojnog konvoja u regiji Kursk, za koju navode da su uspjeli potvrditi njenu autentičnost i lokaciju. Snimljena je u selu Oktyabrskoye.

Vidljivi su spaljeni kamioni i tijela ruskih vojnika. Procjenjuje se da svaki od ovih kamiona može prevesti do 35 potpuno opremljenih vojnih osoba. Video prikazuje 14 uništenih vozila, što sugerira da je ruska vojska mogla izgubiti do 490 vojnika u jednoj noći tijekom udara. No, vjerojatno nisu svi vojnici poginuli u napadu.

Kako navodi NEXTA, ovo bi mogao biti jedan od najvećih pojedinačnih gubitaka za rusku vojsku od početka rata.


11:10 - Ukrajinska vojska kaže da je pogodila vojni aerodrom duboko u Rusiji i uništila skladišta navođenih bomba, prenosi BBC. U priopćenju su izvijestili o velikom požaru i višestrukim detonacijama na aerodromu Lipetsk, više od 350 kilometara od ukrajinske granice, nakon noćnog napada.

Regionalne vlasti Lipecka rekle su da je u tom području sada na snazi ​​izvanredno stanje, potvrđujući detonacije u "postrojenju energetske infrastrukture". U tijeku je evakuacija stanovnika četiriju obližnjih sela.

Izvješća pokazuju da ukrajinske trupe u oblasti Kursk djeluju oko 10 kilometara unutar ruskog teritorija, što je najdublje prekogranično napredovanje Kijeva otkako je Moskva pokrenula invaziju punog opsega u veljači 2022. godine.

Ruska vojska kaže da je do tisuću ukrajinskih vojnika, potpomognutih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo u područje Kurska u utorak ujutro, navodeći da je više od 300 vojnika ubijeno i ranjeno.


10:20 - Ukrajinske trupe pokušale su prijeći rijeku Dnjipro s oko 20 brodova, no taj je njihov pokušaj odbijen, tvrde ruski mediji.

Navodni napad kijevskih snaga - koji Ukrajina nije potvrdila niti komentirala - navodno se dogodio oko 4 sata ujutro.

Prema RIA Novostima, ruskoj novinskoj agenciji u državnom vlasništvu, u pokušaju ‘velikih razmjera‘ Ukrajina je pokušala prijeći rijeku prema prevlaci Kinburn, uskom pojasu zemlje u regiji Mikolajiv.

‘Ruski vojnici uništili su neka od plovila u udaljenoj morskoj zoni, a neka su raznesena minama u blizini obalne obrambene crte‘, rekla je RIA.

Ukupno je 12 ukrajinskih vojnika poginulo, a ostali su evakuirani čamcem, objavila je novinska agencija.

Ukrajina nije komentirala tvrdnje koje nisu neovisno provjerene.


09:40 - Tri dana nakon ukrajinskog prekograničnog napada na rusku regiju Kursk, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Moskva mora ‘osjetiti‘ posljedice svoje invazije na Ukrajinu, piše BBC.

‘Rusija je donijela rat u našu zemlju i trebala bi osjetiti što je učinila‘, rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak navečer, ne spominjući izravno ukrajinsku ofenzivu.

‘Ukrajinci znaju kako postići svoje ciljeve u ratu, a mi taj rat nismo izabrali‘, dodao je.

Rusija kaže da je najmanje 1000 ukrajinskih vojnika, potpomognutih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo na njezin teritorij u utorak ujutro - u onome što se čini jednim od najvećih napada na rusko tlo od početka rata.


09:20 - Nove geolokacijske snimke, ali i tvrdnje same ruske strane pokazuju da su ukrajinske snage nastavile brzo napredovati u Kurskoj oblasti. Ukrajinske snage su navodno prisutne u područjima čak 35 kilometara od međunarodne granice sa Sumskom oblasti, piše Instutut za proučavanje rata.

Međutim, ukrajinske snage sasvim sigurno ne kontroliraju cijeli teritorij unutar tog područja.

Ruski vojni blogeri tvrde da su ukrajinske snage napredovale sve do Kromskije Biki i Moljutinovog (oko 35 kilometara od međunarodne granice i 17 kilometara jugoistočno od Lgova), ali su primijetili da su to male skupine koje ne pokušavaju odmah zadržati teritorij.

Također, blogeri objavljuju kontradiktorne tvrdnje o ukrajinskim položajima u Sudzhi, pri čemu su neki tvrde da su ukrajinske snage zauzele naselje, dok su drugi smatraju da su ukrajinske snage zauzele samo dio naselja.

Geolokacijske snimke objavljene 8. kolovoza pokazuju da su ukrajinske snage vjerojatno napredovale prema Ruskoj Porečnoji (sjeverno od Sudzhe), a ruski blogeri tvrde da su ukrajinske snage također napredovale sjeverno od Sudzhe duž autoceste 38K-024 u blizini Anastasjevke.


09:00 - Načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov uvjeravao je Vladimira Putina i članove ruskog Vijeća sigurnosti da je zaustavljeno napredovanje ukrajinskih trupa, snaga do tisuću ljudi, koje su prodrle duboko u Kursku oblast.

Prema riječima Gerasimova, ‘neprijateljski gubici‘ iznosili su 315 ljudi, uništena su 54 oklopna vozila, uključujući sedam tenkova.

Više pročitajte OVDJE.


08:00 - Dugogodišnji dopisnik BBC-ja iz Moskve, koji je danas urednik BBC-ja Moscow, Steve Rosenberg, napisao je članak u kojem komentira ukrajinski prodor na teritorij Rusije.

‘Rusija je svoju agresiju na Ukrajinu planirala kao kratku vojnu operaciju. Tijekom posljednjih 29 mjeseci često smo čuli visoke ruske dužnosnike kako tvrde da se operacija odvija "prema planu‘, piše Rosenberg.

‘Predsjednik Vladimir Putin posljednji put je to rekao u svibnju, unatoč svemu što se dogodilo u prethodne dvije godine: velikim ruskim gubicima na bojnom polju, uništenju više ruskih ratnih brodova u Crnom moru, napadima dronovima duboko u Rusiji (čak i na sam Kremlj), granatiranje ruskih gradova i sela blizu ukrajinske granice, pobune Wagnerovih plaćenika koji su marširali na Moskvu. Sad se na listi nalazi i napad na regiju Kursk‘, napisao je Rosenberg.

‘Iako nije sasvim jasno što se sada zbiva u Kursku, ali je sasvim jasno da ruska operacija ‘ne ide po planu, koliko god to u Moskvi ne priznavali‘.

Više pročitajte OVDJE.


Ukrajinske snage su stigle do grada Koreneva u Kurskoj oblasti i to 48 sati nakon što su upale u tu zapadnu rusku regiju.

Otkako su Ukrajinci u utorak pokrenuli prekogranične napade na Kursk, navodno su zauzeli najmanje 11 naselja te plinsko postrojenje Sudzha, preko kojeg ruski plin odlazi u Europu.

Rusija je do srijede navečer izgubila punu kontrolu nad područjem od 350 četvornih kilometara, objavio je istraživački ruski list Agentstvo.

Ruski Telegram kanal ‘Dva bojnika‘ izvijestio je da su ukrajinske snage stigle do grada Korenevo, što je sedam do osam sati vožnje do glavnog grada Moskve, ali su ih ruske trupe potisnule natrag.

Kanal je također izvijestio da je u tijeku ‘bitka puškama‘ u selu Anastasjevka, koje se nalazi nekih 45 kilometara od nuklearne elektrane Kursk u Kurčatovu, gdje su se u srijedu čule eksplozije.

Neki ruski vojni blogeri, među kojima i ruski ratni izvjestitelj Aleksandar Sladkov, rekli su da ukrajinske snage možda planiraju preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom, iako nema dokaza da Ukrajina namjerava to učiniti.

Amerikanci su u srijedu rekli da im nisu jasni ciljevi Ukrajine u toj ruskoj regiji i da će kontaktirati službeni Kijev kako bi dobili neka pojašnjenja, no savjetnik Mihajlo Podoljak u četvrtak je malo razjasnio ciljeve napada.

Iznenadni upad je pokrenut kako bi se ojačao položaj Kijeva u budućim pregovorima s Rusijom, rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji.

Smatra da će ruski gubici teritorija, ljudi i opreme pozitivno utjecati na moguće buduće pregovore s Moskvom.

Ukrajinsko napredovanje na ruskom teritoriju također bi moglo ‘uplašiti‘ Ruse koji bi onda mogli promijeniti mišljenje o predsjedniku Vladimiru Putinu.

Inače, Putin je u srijedu ukrajinske prekogranične napade nazvao ‘provokacijom velikih razmjera‘.

‘Kao što znate, kijevski režim izveo je još jednu provokaciju velikih razmjera, neselektivno pucajući različitim vrstama oružja, uključujući projektile, na civilne zgrade, stambene zgrade i vozila hitne pomoći‘, rekao je Putin na hitnom sastanku ruskog Vijeća sigurnosti.

Na društvenim mrežama se pojavio video koji, navodno, prikazuje napad američkim topničkim raketnim sustavim visoke mobilnosti M142 ili HIMARS na rusku vojnu kolonu u okrugu Rislk u Kursku, 30 kilometara istočno od ukrajinske Sumske oblasti. Ti sustavi imaju domet oko 80 kilometara, piše The War Zone.

‘Ruska vojna kolona uništena je udarom ukrajinskih projektila HIMARS u blizini sela Oktjabrskoje u okrugu Rilsky Narodne Republike Kursk‘, napisao je ukrajinski novinar Jurij Butusov na Telegramu. ‘Video su objavili ruski informativni kanali. Autocesta je potpuno blokirana zbog zapaljenih automobila, a čuju se i česte detonacije. To je majstorski rad ukrajinske obavještajne službe duboko u zaleđu Putinovih trupa i najpreciznije gađanje ukrajinskih artiljeraca.‘

Ruska novinska kuća Readovka, koja je prva objavila video, rekla je da su video snimili vozači koji su došli na mjesto događaja, ali nisu mogli proći jer je cesta bila blokirana.

‘Prije požara, stanovnici četvrti Rylsky čuli su nekoliko glasnih eksplozija‘, izvijestila je Readovka.

Stanovnica regije Kursk požalila se na ukrajinsku invaziju i pitala se zašto Putin ne čini više da im pomogne.

Inače, Rusija je u petak evakuirala ljude iz dijelova svoje zapadne regije Lipeck, nakon što je ‘masivni napad‘ ukrajinskih bespilotnih letjelica izazvao eksplozije, prekid opskrbe strujom i ranio šest osoba, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov.

Četiri sela evakuirana su nakon što je proglašeno izvanredno stanje u okrugu Lipeck, rekao je Artamonov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, a neka od njih nalaze se u blizini baze zračnih snaga.

Požar je izbio u zračnoj bazi izvan grada Lipecka, izvijestila je novinska agencija Interfax citirajući lokalne službenike za hitne slučajeve.

Pozivi na društvenim mrežama da se evakuira cijeli grad bili su dio kampanje psihološkog rata Ukrajine, dodao je Artamonov.

Ukrajinske vlasti nisu izvijestile o napadima na područje Lipecka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2024 13:21