POKOLJ U NJEMAČKOJ

Kruži video Sirijca Isse, maše sabljom, poziva na osvetu zbog Gaze: ‘Svima ću vam prerezati vene!‘

Isa al H. (26) u petak navečer nožem je ubio tri i ozlijedio osam osoba na festivalu kojim se slavila 650-godišnja povijest grada Solingena

Navodni napadač, 26-godišnji Sirijac

 X

Zasad nije poznato je li napad nožem koji se dogodio prije dva dana u njemačkom gradu Solingenu povezan s terorizmom, iako je Islamska država preuzela odgovornost.

Društvenim mrežama od jučer se dijeli snimka navodnog priznanja napadača, 26-godišnjeg Sirijca imena Issa Al H. Na njoj se vidi kako navodni napadač, koji je video unaprijed snimio, zaziva Allaha na arapskom jeziku i maše velikim nožem ili sabljom., Poziva na osvetu, prijeti i poručuje da svima želi ‘prerezati vene‘.

Kako prenose njemačke agencije, njemački istražitelji upoznati su sa sadržajem videozapisa, ali još uvijek nije potvrđeno radi li se doista o Sirijcu koji je počinio pokolj u Solingenu tijekom festivala u povodu 650. obljetnice grada.. Na snimci je u potpunosti zamaskiran, Tek nejasno mu se vide oči.

Na videosnimci je i vidiljiv logo Amaq Newsa koji se smatra glasnogovornikom terorističke organizacije “Islamska država” (IS). Nemoguće je provjeriti autentičnost videa, prenosi Pfalz Express.

U pratećem tekstu se navodi da je napad u Solingenu osveta za poginule u Pojasu Gaze, ali i za druge muslimane, a spominje se i teroristički napad na božićnom sajmu na Breitscheidplatzu u Berlinu 2016. godine, kada je ubijeno 12 osoba.

Nakon napada nožem u petak, u subotu navečer policiji se predao 26-godišnji Sirijac, tvrdeći da je odgovoran za napad.

Odjeća mu je bila prljava i umrljana krvlju. Nije bio poznat policiji kao islamistički ekstremist.

image

Specijalci odvode 26-godišjeg Sirijca

Thomas Kienzle/Afp

U Njemačku je došao krajem prosinca 2022. i zatražio azil. U lipnju 2023. je trebao biti izručen Bugarskoj, jer je kroz Bugarsku ušao u EU, ali nije pronađen na adresi. Nakon što je istekao rok za deportaciju, krajem 2023. Njemačka mu je dodijelila supsidijarnu zaštitu, što se često daje izbjeglicama iz zemalja u ratu. U Solingenu je navodno od rujna 2023. godine.

image

Specijalci odvode 26-godišjeg Sirijca

Thomas Kienzle/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 12:06