NOVI BAHMUT

Krvava kupka na istoku Ukrajine: ‘Rusima su trebala tri mjeseca i deseci tisuća mrtvih da osvoje jedan jedini kvart‘

Za zauzimanje malog dijela grada Rusi su navodno izgubili 90.000 vojnika

Časiv Jar

 Handout/Afp

Dana 4. travnja ruske snage napale su Časiv Jar, ukrajinsko uporište u istočnoj Ukrajini, zapadno od ruševina Bahmuta. Tri mjeseca kasnije, odnosno ovoga tjedna, konačno su zauzeli najranjiviju gradsku četvrt - četvrt kanala.

No, ovo zauzimanje ovog malenog dijela Časiv Jara, industrijskog grada koji je nekoć bio dom 12.000 ljudi, koštalo je Ruse tisuća žrtava. Ruska vojska je navodno izgubila 99.000 vojnika od početka bitke za Časiv Jar. Iako naravno nisu umrli svi koji su bili u i oko Časiv Jara, značajan dio njih svakako jest, kako piše analitičar Forbesa David Axe.

"Rusija je postigla određeni napredak na terenu, ali ipak je i za to plaćena golema cijena", komentirao je Mick Ryan, umirovljeni general australske vojske. Utrošivši tako mnogo života za tako malu dobit, čini se da je Rusija, kako je dodao, uprskala ono što je mogla biti njezina posljednja prilika da zada odlučujući udarac Ukrajini u ovom ratu.

image

Časiv Jar

Handout/Afp

Najvjerojatnije je da sada slijedi ono što se zapravo događa već mjesecima. Ruske snage napreduju uz goleme troškove u ljudstvu i opremi, dok istovremeno ukrajinskim snagama nanose mnogo manje gubitke. Za svaki grad - ili čak kvart - koji Rusi zauzmu, pokopaju desetke tisuća svojih vojnika.

Ukrajinski garnizon u Časiv Jaru nije se prestao boriti. Glasnogovornik operativno-strateške skupine ukrajinskih kopnenih snaga Horticija, Nazar Vološin, izjavio je da se garnizon povukao nekoliko stambenih blokova prema zapadu, preko sjeverno-južnog kanala Siverski Donec-Donbas jer su ruske bombe i topništvo uništili sve zgrade u četvrti kanala.

Obrambene položaje na zapadnoj strani kanala lakše je obraniti, budući da Rusi prvo moraju prijeći kanal - što je neugodan, ali ne i nemoguć manevar - prije izravnog napada na ukrajinske linije.

image

Časiv Jar

Handout/Afp

Ukrajinski garnizon - predvođen 41. i 67. mehaniziranom brigadom vojske, 56. motoriziranom brigadom i 5. jurišnom brigadom, kao i 241. brigadom Teritorijalne obrane - na čuđenje nekih, izdržao je jako dugo u izoliranom i izloženom području kanala.

Tijekom svibnja, ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight predvidjela je da će Časiv Jar na kraju biti izgubljen od strane ruske snage, no garnizon se borio još šest tjedana.

Dakako, pomoglo je to što je sredinom travnja administracija američkog predsjednika Joea Bidena ponovno započela isporučivati ​​streljivo Ukrajini nakon što su propali šestomjesečni napori Moskvi sklonih republikanaca u Kongresu da uskrate pomoć. Ukrajinskoj obrani također je pomoglo to što veliki gubici Rusije čine ruske pukovnije i brigade slabijima, iako Kremlj uspijeva - doduše, jedva - regrutirati nove vojnike da zamijene mrtve i ranjene.

image

Časiv Jar

Handout/Afp

Tome je tako zato što tempo gubitaka tjera Moskvu da žuri sa slanjem svježih snaga na bojište bez odgovarajućeg vodstva, obuke ili opreme. "Rusija je slabo sposobna izgraditi kvalitetnije, velike snage koje bi mogle poduzeti veće ofenzivne operacije", objasnio je Ryan.

No, slaba je to utjeha za ukrajinske vojnike koji brane Časiv Jar. Oni vode svoje bitke četvrt po četvrt, bez obzira na širi strateški kontekst. I brutalnije ulične borbe vjerojatno se vode u Časiv Jaru jer Rusi žele proširiti svoje uspjehe na jednoj od rijetkih lokacija na kojima uopće napreduju.

Prema Ukrajinskom centru za obrambene strategije, ruske snage će uskoro započeti napade preko kanala Siverski Donec-Donbas u središtu Časiv Jara sa svojih položaja u četvrti kanala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 01:42