RAT NA BLISKOM ISTOKU

Lansiran je dron na dom Benjamina Netanyahua; Oglasio se ajatolah Hamenei: ‘Ništa nas neće zaustaviti‘

Događaje u ratu na Bliskom istoku pratimo uživo iz minute u minutu

Prizori ispred doma Benjamina Netanyahua nakon što je na njega pokušan napad dronom

 Jack Guez/Afp

Ključni događaji:

- U izraelskim napadima u izbjegličkom kampu Džabaliji 33 poginulih

- Oglasio se iranski vrhovni vođa: ‘Hamas je živ‘

- Dron lansiran prema domu Benjamina Netanyahua


NOVO 14:53 - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku u subotu je rekao da je na Bliskom istoku prekid vatre prioritet i da bi ubojstvo čelnika Hamasa Jahje Sinvara koje su počinile izraelske vojne snage moglo povećati izglede da se on i postigne.

Nakon Sinvarova ubojstva otvorila se nova perspektiva i moramo je iskoristiti da bismo postigli mir, da bismo oslobodili preostale izraelske taoce i pokušali pronaći političku perspektivu", rekao je novinarima Josep Borrell, prvi diplomat EU-a na sastanku ministara obrane zemalja članica grupe G7 u Napulju.

Kazao je i da bi se mirovna misija UN-a u Libanonu, poznata kao UNIFIL, mogla pojačati s obzirom na to da se našla na udaru zaraćenih snaga u sukobu između Izraela i njegova libanonskog protivnika Hezbolaha.

"Snage UN-a moraju se poštovati ​​u cijelom svijetu ... možda se misija UNIFIL-a mora preispitati, ali prvo što treba učiniti je prekinuti vatru", rekao je Borrell, dodavši kako je na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da donosi odluke o UNIFIL-u.


12:20 - Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei rekao je u subotu da smrt čelnika Hamasa Jahje Sinvara neće zaustaviti „Osovinu otpora“ i da će Hamas nastaviti djelovati.

„Njegova smrt je nedvojbeno bolna za Osovinu otpora, ali ova fronta nije prestala napredovati mučeništvom istaknutih ličnosti“, izjavio je Hamenei. „Hamas je živ i ostat će živ.“

Sinvar, organizator Hamasova napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je u srijedu u sukobu s izraelskim snagama, a njegova smrt objavljena je u četvrtak.

„Bio je blistavo lice otpora i borbe. Čeličnom odlučnošću suprotstavio se okrutnom i agresivnom neprijatelju. Mudrošću i hrabrošću zadao je nenadoknadiv udarac 7. listopada koji je ostao zabilježen u povijesti ovih prostora. Zatim se časno i s ponosom uzdigao u raj mučenika“, rekao je Hamenei.

„Osovina otpora“, nastala uz dugogodišnju podršku Irana, uključuje Hamas, libanonsku skupinu Hezbolah, pokret hutista u Jemenu i razne šijitske skupine u Iraku i Siriji. Skupine se opisuju kao otpor Izraelu i američkom utjecaju na Bliskom istoku.

„Kao i uvijek, uz Božju milost i pomoć, ostat ćemo na strani iskrenih boraca“, rekao je Hamenei.


10:15 Dron lansiran iz Libanona srušio se na zgradu u izraelskom gradu Caesareji, gdje živi premijer Benjamin Netanyahu, priopćila je u subotu izraelska vojska.

Prema izvješćima izraelskih medija, nije poznato je li Netanyahu bio u obalnom odmaralištu koje se nalazi između Tel Aviva i Haife u vrijeme napada.

image

Prizori ispred doma Benjamina Netanyahua nakon što je na njega pokušan napad dronom

Jack Guez/Afp

U incidentu nitko nije ozlijeđen, priopćila je vojska. Zaustavljena su dva bespilotna leteća objekta.

Zračna uzbuna bila je i u Tel Avivu, 55 kilometara južnije, jer se dron navodno približio četvrti Glilot, gdje se nalazi sjedište izraelske obavještajne službe Mossad i još jedan obavještajni centar.

Sirene su se oglasile na brojnim drugim mjestima u sjevernom Izraelu, uključujući grad Tiberias na zapadnoj obali Galilejskog jezera.

image

Prizori ispred doma Benjamina Netanyahua nakon što je na njega pokušan napad dronom

Jack Guez/Afp

Libanonska šijitska milicija Hezbolah, koja je u savezu s Hamasom u Pojasu Gaze, ispaljuje rakete i dronove na Izrael gotovo svakodnevno od početka rata u Gazi.

Nakon vijesti o smrti čelnika Hamasa Jahje Sinvara u Gazi, milicija koju podržava Iran najavila je „novu fazu eskalacije“.


U izraelskim napadima u izbjegličkom kampu Džabaliji 33 poginulih

Najmanje 33 osobe su ubijene, a 85 je ranjeno u izraelskim napadima u petak u Džabaliji, najvećem od osam povijesnih izbjegličkih kampova u Gazi, rekli su liječnici, dok su stanovnici opisali da su Izraelci paljbom iz tenkova uništili ceste i kuće.

Medijski ured vlade u Gazi, kojim upravlja Hamas, rekao je da bi broj žrtava napada mogao porasti jer se vjeruje da su neki ljudi zarobljeni ispod ruševina, a palestinska službena novinska agencija WAFA rekla je da među ubijenima ima i djece. Zasad nije bilo izraelskih komentara na ta izvješća.

U drugim izraelskim napadima u petak ubijeno je najmanje 39 Palestinaca diljem Gaze, od kojih još 20 u Džabaliji, priopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

Stanovnici Džabalije rekli su da su izraelski tenkovi stigli do srca kampa nakon probijanja kroz predgrađa i stambene četvrti. Dodali su da izraelska vojska svakodnevno uništava desetke kuća, iz zraka i sa zemlje, te postavljanjem bombi u zgrade i detoniranjem na daljinu.

Izraelska vojska priopćila je da su njezine snage, koje su djelovale u Džabaliji posljednja dva tjedna, ubile desetke militanata u borbi iz neposredne blizine u četvrtak, izvele zračne napade i demontirale vojnu infrastrukturu.

Izrael je u četvrtak priopćio da je ubio najvećeg neprijatelja zemlje, vođu Hamasa Jahju Sinvara, kojeg je optužio da je naredio napad na Izrael 7. listopada - najsmrtonosniji u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelska vojska kaže da njena operacija u Džabaliji ima za cilj zaustaviti pregrupiranje boraca Hamasa za nove napade.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage izolirale gradove Beit Hanun, Džabaliju i Beit Lahiju sjeverno od grada Gaze, blokirajući kretanje svima osim obiteljima koje su poslušale naredbe za evakuaciju i napustile tri grada.

Rekli su da su komunikacijske i internetske usluge prekinute, što je poremetilo operacije spašavanja.

U petak su zdravstveni dužnosnici apelirali da se gorivo, medicinske potrepštine i hrana odmah pošalju u tri bolnice u sjevernom pojasu Gaze koje su pretrpane brojem pacijenata i ozlijeđenih.

Izrael je rekao da je u petak poslao oko 30 kamiona pomoći u sjevernu Gazu, uključujući hranu, vodu, medicinske potrepštine i opremu za skloništa. "Mi se borimo protiv Hamasa, ne borimo se protiv naroda Gaze", rekao je vojni glasnogovornik Nadav Shoshani novinarima na internetskom brifingu.

Hamas i zdravstveni dužnosnici kažu da pomoć nije stigla do najteže pogođenih područja, uključujući tri izolirana grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 14:52