KOBNA NESREĆA

Ledenjak na Islandu se urušio dok je grupa od 25 ljudi bila u ledenoj špilji, ima mrtvih i nestalih

Spasioci su obustavili potragu za nestalima do jutra zbog teških uvjeta

Turisti u špiljama Breidamerkurjökull ledenjaka

 Denis Meyer/afp/profimedia/Denis Meyer/afp/profimedia

Strani turist preminuo je nakon urušavanja ledenjaka Breidamerkurjökull na jugu Islanda. Led se urušio dok je grupa od 25 posjetitelja bila u ledenoj špilji s vodičem, prenosi BBC.

Tijekom nesreće je uz njega ozlijeđen još jedan turist, koji je prevezen u bolnicu i izvan životne opasnosti, dok se dvije osobe vode kao nestale, prema pisanju lokalnih medija.

Spasioci su obustavili potragu za nestalima do jutra zbog teških uvjeta. Hitna pomoć je primila poziv o nesreći oko 15 sati u nedjelju.

image

Turisti u špiljama Breidamerkurjökull ledenjaka

Mediadrumworld/@paulzizkaphoto/media Drum World/profimedia/Mediadrumworld/@paulzizkaphoto/media Drum World/profimedia

- Uvjeti su vrlo teški na terenu. Na ledenjaku je teško podići opremu, loše je. Sve se radi ručno - rekao je šef lokalne policije Sveinn Kristján Rúnarsson, kako prenosi BBC.

Lokalne novinske kuće izvijestile su da je u nedjelju u jednom trenutku u operaciji spašavanja sudjelovalo 200 ljudi. Govoreći na islandskoj televiziji, Rúnarsson je rekao da policija nije uspjela stupiti u kontakt s dvoje nestalih.

- Obilasci ledenih špilja odvijaju se gotovo cijele godine. Iskusni planinski vodiči vode te izlete, uvijek je moguće imati nesreću. Vjerujem tim ljudima da znaju procijeniti situaciju, kada je sigurno ili nije sigurno ići, ali ovo je živa zemlja, pa se svašta može dogoditi - dodao je Rúnarsson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:58