SUMORNO NASLIJEĐE

‘Lice zla‘ koje je osmislio operaciju ‘Poplava al-Aqsa‘: Sanjao je izbrisati Izrael s lica Zemlje pa uništio vlastiti narod

Sinwar je preuzeo cjelokupno zapovjedništvo nad Hamasom nakon što je 31. srpnja ubijen njegov prethodnik

Yahya Sinwar

 Emmanuel Dunand/Afp

Yahya Sinwar se smatra mozgom napada Hamasovog upada u Izrael 7. listopada prošle godine i masakra u kojem je ubijeno više od 1100 osoba, a više od 200 je uzeto za taoce. Ubijen je u srijedu u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze, u rutinskoj operaciji izraelskih snaga - Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da nisu imale nikakvih obavještajnih podataka da se Sinwar nalazi u objektu koji se našao na udaru izraelskih vojnika.

Smrt čelnika Hamasa, kako prema informacijama CNN-a procjenjuju američki dužnosnici, mogla bi predstavljati rijetku priliku za postizanje primirja, budući da je Izrael ranije likvidirao nekoliko drugih najviših zapovjednika Hamasa, uključujući Ismaila Haniyeha, bivšeg političkog vođu ove skupine, kao i čelnike militantne skupine Hezbolah u Libanonu, u prvom redu višedesetljetnog vođu Hassana Nasrallaha. Obje skupine su posredničke iranske skupine koje podržava Teheran.

Kako piše britanski The Times, Sinwar je bio taj tko je naredio napad na Izrael, za koji se nadao da će označiti početak njegovog uništenja. Izraelski istražitelji utvrdili su, kako piše The Guardian, da je Sinwar ne samo zamislio napad nazvan operacija Poplava al-Aqsa, već je i isplanirao i organizirao napad gotovo sam. Samo nekolicina bliskih suradnika bila je upoznata s planovima, neki su doznali samo nekoliko dana prije napada.

No, taj masakr doveo je do rata i uništenja Gaze, teritorija kojim je, kako piše Times, Sinwar vladao željeznom rukom. Deseci tisuća Palestinaca poginuli su u ratu u Gazi, svi oni prije čovjeka koji je izazvao najsmrtonosniji napad na Židove od holokausta i najkatastrofalniju godinu za Palestince u njihovoj povijesti, dok je Hezbolah nakon ubojstva Nasrallaha i niza drugih visokih dužnosnika skupine, obezglavljen. Situacija je eskalirala masivnim napadom Irana na Izrael 1. listopada, a sada cijela regija strahuje od izraelskog odgovora, za koji se nagađa kakav će biti.

Tražili ga najbolji

Sinwar je preuzeo cjelokupno zapovjedništvo nad Hamasom nakon što je Izrael 31. srpnja ubio njegovog prethodnika u Teheranu. Bio je na vrhu popisa najtraženijih u Izraelu od napada prošle godine, a nadživio je svog vojnog zapovjednika Mohammeda Deifa i niz drugih vođa tijekom prošle godine. Izrael, a vjeruje se i Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje, udružili su svoje napore kako bi ga uhvatili. Nije bio viđen od napada 7. listopada, a pričalo se da se skrivao u tunelima, okružujući se nekim od talaca koje je Hamas oteo.

image

Yahya Sinwar

Mohammed Abed/Afp

Neki od najboljih izraelskih obavještajaca bili bi zaduženi da ga pronađu - to je bio prioritet vlade u Tel Avivu, pa čak i sine qua non bilo kakvog sporazuma o primirju u Gazi koji je (možda) razmatran u prvoj polovici ove godine. Čini se da je ubijen u slučajnom susretu s nekoliko drugih pripadnika Hamasa, kada su izraelski vojnici uočili naoružane ljude kako ulaze u zgradu.

Iako je njegova smrt možda rezultat sretnih okolnosti za Izrael, ovaj će događaj opravdati korake izraelskog premijera Benyamina Netanyahua i njegovih tvrdokornih koalicijskih partnera, koji su se protivili sporazumu o primirju s Hamasom i prkosili nastojanjima SAD-a. Netanyahuova popularnost, koja je s optužbama za korupciju već bila na izrazito niskoj razini prije Hamasovog napada, nakon toga je dodatno pala, no posljednjih tjedana, nakon pokretanja kampanje protiv Hezbolaha u Libanonu, doživljava porast podrške.

Sinwarova smrt sada će ojačati pozive unutar Izraela da se dogovori primirje s Hamasom kako bi se oslobodili preostali taoci. To bi također moglo izvršiti pritisak na Hamas da pokaže više fleksibilnosti u pregovorima, koji su prije nekoliko tjedana završili bez dogovora. Posrednici, među kojima su SAD, Katar i Egipat, nisu vidjeli nikakvu nadu za oživljavanje pregovora prije nego što američki izbori početkom idućeg mjeseca dovedu u Bijelu kuću novu administraciju, koja bi mogla izvršiti veći pritisak za prekid vatre.

Sinwar je upravljao operacijama skupine i prije atentata na Ismaila Haniyeha, ali otkako je preuzeo i formalnu kontrolu nad skupinom, zauzeo je još tvrđi stav u pregovorima. Govorilo se da je postao fatalist i da je shvaćao da je njegov san o pokretanju rata u koji bi bili uvučeni Hezbolah i Iran, a u kojem bi Izrael bio uništen, samo deluzija.

Nadao se ratu koji bi uništio Izrael

Posljednjih tjedana vijesti koje je dobivao bile su one o smrti Hassana Nasrallaha i kolapsu te moćne skupine u dva tjedna izraelske kampanje zračnih napada. Umro je i dalje se nadajući ratu između Izraela i Irana, ako ni zbog čega dugog, a ono samo da regija gori, kako piše Times. Ipak, možda je također imao želju da potakne dugotrajniji sukob. Izraelska vlada, naime, nije puno razmišljala o tome kako upravljati Gazom, u fokusu joj je bila likvidacija upravo Sinwara i ostatka Hamasa. Vjeruje se da je Sinwar prije rata zapovijedao sa 30.000 do 40.000 naoružanih osoba. Izrael kaže da ih je ubio oko 18.000, a oni koji su ostali živi nastavili su sa svakodnevnim napadima na izraelske vojnike u Gazi.

Više od 42.000 Palestinaca je ubijeno od početka rata, prema ministarstvu zdravstva kojim upravlja Hamas, a oko 10.000 je nestalih, vjeruje se da su stradali pod ruševinama. Dvije trećine zgrada u Gazi uništene su ili oštećene, izvijestili su Ujedinjeni narodi, a više od 90 posto od dva milijuna ljudi na tom području je raseljeno.

Postoje planovi - svi nedovršeni i nepraktični - da u nekom trenutku budu poslane međunarodne mirovne snage u to područje, kojim bi upravljala umjerena lokalna vlada. I to bi, kako zaključuje Times, bilo sumorno Sinwarovo naslijeđe za Pojas Gaze - čitava generacija stanovnika u kojima će ključati iznutra i koji će zamjerati Izraelu i moguće biti samo novi regruti za Hamas.

Nakon što je Izrael objavio smrt Yahya Sinwara, u Tel Avivu su se okupile obitelji preostalih 101 taoca koje je oteo Hamas i koji se još nalaze u Gazi. Dok su mnogi Izraelci slavili smrt vođe Hamasa, obitelji nekih zarobljenih izrazile su "veliku zabrinutost" za sudbinu svojih rođaka i pozvale izraelske čelnike da iskoriste ovaj vojni uspjeh kako bi postigli dogovor.

Dok je smrt Yahye Sinwara veliki udarac za Hamas, Palestinci u Gazi ističu da su svi bivši vođe skupine, koji su ubijeni, već zamijenjeni, a mnogi u Pojasu Gaze ne vide kraj najsmrtonosnijem ratu u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu, kako prenosi BBC. Iran je poručio da će "duh otpora" nakon ubojstva samo biti ojačan, a Hezbolah je obećao odgovoriti eskalacijom.

‘Lice zla‘ i ‘Koljač iz Khan Younisa‘

Yahya Sinwar rođen je u izbjegličkom kampu u Khan Younisu, na jugu Gaze. Njegovi roditelji su 1948. bili prisiljeni napustiti dom tijekom arapsko-izraelskog rata, a njihovo selo sada je dio izraelskog grada Aškelona. Sinwar je bio uvučen u islamistički aktivizam kao tinejdžer. Kao studenta na Islamskom sveučilištu u Gazi ranih 80-ih privukao je Ahmed Yassin, karizmatični svećenik koji je osnovao lokalni ogranak Muslimanskog bratstva.

Godine 1987. Yassin je unovačio Sinwara u novostvorenu skupinu Hamas i postavio ga na čelo obavještajne službe skupine. Njegove dužnosti su uključivale otkrivanje i kažnjavanje špijuna i drugih izraelskih "kolaboracionista", kao i osoba u Pojasu Gaze koje su prekršile Hamasove stroge ‘moralne‘ kodekse. Sinwar je, kako piše Guardian, zadaću izvršavao s neumoljivom odlučnošću, priznajući višestruka ubojstva Palestinaca.

Godine 1988. je uhićen i osuđen na četiri doživotne robije za pokušaj ubojstva i sabotažu. Proveo je 22 godine u izraelskim zatvorima. U zatvoru je odbijao razgovarati s čuvarima i osobno je kažnjavao zatvorenike koji su to činili - jednom od njih gurao je lice u improviziranu peć, prema jednom bivšem izraelskom ispitivaču, koji je radio u ustanovi u kojoj je Sinwar držan. "On je 1000 posto predan i 1000 posto nasilan, vrlo, vrlo težak čovjek", rekao je on.

Oslobođen je 2011. u sklopu razmjene zatvorenika. Vratio se u Gazu i brzo etablirao svoje ime u Hamasu. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a i Europska unija 2015. proglasili su Sinwara globalnim teroristom, a posljednjih su ga godina sankcionirale Velika Britanija i Francuska. Nakon napada 7. listopada postao je jedna od ključnih meta Izraela. Izraelski dužnosnici nazivali su ga "licem zla" i "koljačem iz Khan Younisa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 18:03