'DAN D'

LIDERI UZDRMANE EUROPE PROGOVORILI O GRČKOJ 'Vrijeme nam je najveći neprijatelj, utorak je dan odluke'

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande sastali su se u Parizu
 AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande sastali su se u Parizu kako bi diskutirali o novonastaloj situaciji u Grčkoj, tj. o rezultatima referenduma i ostavci grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa. Iako su u nedjelju navečer, nakon što su Grci jasno poručili 'ne' međunarodnim kreditorima, iz Njemačke stizali signali da bi se moglo odustati od daljnjih pregovora, izgleda da je Angela Merkel ublažila stav i jasno poručila kako neće dići ruke od Grčke.

- Grčkoj naša vrata ostaju otvorena! Vrijeme je najveći neprijatelj, Tsipras već ovaj tjedan na stol mora staviti svoju novu ponudu. Europa se može održati zajedno samo ako svaka zemlja preuzme odgovornost za sebe - rekla je Merkel, a sličnu poruku odaslao je Holland.

- Poštujemo izbor naroda Grčke i moram naglasiti da prekidanje pregovora ne dolazi u obzir. Ali Tsipras mora na stol staviti ozbiljnu ponudu. Utorak je dan odluke, sastanak ministra financija eurozone će definirati poziciju Grčke - rekao je Hollande.

Inače, grčki premijer je u ponedjeljak već obavio jedan poduži razgovor s Angelom Merkel i dogovorio da će u utorak iznijeti prijedloge grčke vlade.

Cilj je zaključiti sporazum s vjerovnicima, Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, stoji u kratkom priopćenju.

ECB zadržao sadašnju razinu ELA-e za grčke banke

Europska središnja banka (ECB) objavila je u ponedjeljak kako će zadržati sadašnju razinu hitne pomoći grčkim bankama za likvidnost, dok će uvjete za tu pomoć postrožiti u budućnosti.

"Upravno vijeće danas je odlučilo da zadrži razinu hitne pomoći za likvidnost (ELA) grčkim bankama određenu 26. lipnja 2015. nakon što je razmotrilo prijedlog grčke banke", navodi se u priopćenju ECB-a.

Ta se pomoć zadržava na razini od oko 90 milijarda eura.

Grčka narodna banka zatražila je nakon referenduma u Grčkoj povećanje razine te pomoći. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:09