ZLOČINI OBJE STRANE

Liječnici bez granica: Civili u Sudanu doživljavaju strašno nasilje

Uz fizičku i mentalnu patnju zbog nasilja Sudanci su pogođeni i propašću zdravstvenog sustava i izostankom humanitarne pomoći

Rat u Sudanu, ilustrativna fotografija

 -/Afp

Civili u Sudanu tijekom više od godinu dana sukoba između vojske i paravojnih snaga doživljavaju strašne razine nasilja s obje strane, objavili su u ponedjeljak Liječnici bez granica (MSF).

Uz fizičku i mentalnu patnju zbog nasilja Sudanci su pogođeni i propašću zdravstvenog sustava i izostankom humanitarne pomoći, piše MSF u svom izvješću.

Njegovi timovi liječili su tisuće ozlijeđenih s bombardiranih i granatiranih civilnih područja.

Diljem Sudana onemogućen je pristup osnovnoj medicinskoj skrbi zbog nestašica svih potrepština, nesigurnosti i napada na pacijente i medicinsko osoblje, kao i zbog štete na zdravstvenoj infrastrukturi.

MSF optužuje obje strane, Sudanske oružane snage (SAF) i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) za „besramno zanemarivanje” ljudskih života i međunarodnog prava.

Rat u Sudanu izbio je u travnju 2023., zbog pokušaja integracije paravojnih snaga i vojske, u pokušaju tranzicije prema slobodnim izborima nakon zbacivanja autokrata Omara al-Bašira 2019. godine.

Pokušaji mirovnih pregovora zasad nisu urodili plodom.

Ne zna se koliko je ljudi već poginulo, no vjeruje se da se mrtvi broje u desecima tisuća.

MSF je pozvao dvije strane da zaustave napade na civilna područja te da omoguće siguran prolaz stanovnicima i zaštite ključnu infrastrukturu.

Liječnici bez granica također su pozvali na prekid ciljanog nasilja i zlostavljanja, uključujući etničko i seksualno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 09:01