Opet eskalacija

Lukašenko duž cijele granice poslao skoro trećinu svoje vojske: ‘Ma sve je počelo zbog velikog nesporazuma‘

Situacija na granici s Ukrajinom ostaje napeta

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Alexander Kazakov/Afp

Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko rekao je u nedjelju da je Ukrajina rasporedila više od 120.000 vojnika uz granicu s Bjelorusijom te da je Minsk kao odgovor na to poslao skoro trećinu svojih oružanih snaga duž cijele granice, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Prema podacima Međunarodnog instituta za strateške studije iz 2022. godine, bjeloruska profesionalna vojska ima oko 48.000 vojnika i oko 12.000 pripadnika državne službe za zaštitu granice, prenijela je Hina.

"Gledajući njihovu agresivnu politiku, rasporedili smo našu vojsku ondje i postavili je na određene točke duž cijele granice. U slučaju rata ona bi bila obrana", kazao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju Rossiya TV, prenijela je novinska agencija Belta.

Bjeloruski ministar obrane Viktor Hrenin izjavio je u petak da postoji velika šansa za oružanu provokaciju iz susjedne Ukrajine te da situacija na njihovoj zajedničkoj granici "ostaje napeta". Lukašenko je rekao da je bjelorusko-ukrajinska granica "minirana kao nikada prije" te da bi ukrajinske trupe pretrpjele ogromne gubitke ako bi pokušale prelazak.

Doduše, kasnije je diktator naizgled pokušao smiriti tenzije, navodeći da je cijela situacija počela zbog velikog nesporazuma jer je Ukrajina "pogrešno interpretirala pripreme za proslavu bjeloruskog Dana nezavisnosti". Naime, zbog te proslave veliki broj trupa i teškog naoružanja premješten je na druge pozicije, kako po Rusiji tako i po Bjelorusiji. Ali samo kako bi sudjelovali u proslavi, kaže Lukašenko.

Putinov saveznik tvrdi da su Kijev i zapadni saveznici to protumačili kao raspoređivanje snaga za ponovni pokušaj invazije na Ukrajinu iz Bjelorusije, kakav su Rusi pokušali odmah na početku rata.

"Mislili su da će ‘Putin opet napasti s teritorija Bjelorusije‘. Kao odgovor, morao sam poslati skoro trećinu vojske da ojača granicu", dodao je.

Lukašenko je naposljetku poručio da se uspio čuti s ukrajinskim dužnosnicima preko "specijalnih kanala" te da je situacija razriješena zahvaljujući diplomatskim naporima.

"Povukli su dodatne snage. Mi smo također povukli sve trupe koje smo doveli", tvrdi Lukašenko dodajući da "visoki dužnosnici američkog porijekla raspiruju ovaj rat s ciljem da unište sve tri zemlje".

Radi mira u susjedstvu, onda je ponovio kako će Bjelorusija, ako se nađe pod kopnenim napadom, iskoristiti taktičko nuklearno oružje koje je Rusija ondje navodno rasporedila 2023. godine te da bi isto oružje u tom slučaju počela koristiti i Rusija.

Andrij Demčenko, glasnogovornik ukrajinske granične policije, za Ukrainsku Pravdu u nedjelju je rekao da situacija na granici s Bjelorusijom ostaje nepromijenjena.

"Kao što možemo vidjeti, Lukašenkova retorika nikada se ne mijenja, on konstantno i u prilično redovnim razmacima eskalira situaciju da bi zadovoljio svog terorističkog pokrovitelja. Ne vidimo nikakve promjene u broju bjeloruskih vojnika ili naoružanja blizu naše granice", tvrdi Demčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 16:18