FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron stigao u Beograd, potpisao ugovor o Rafaleima: Vučić objavio koliko će Srbija platiti 12 novih aviona

Emmanuel Macron je došao u dvodnevni posjet Srbiji

Emmanuel Macron stigao u posjet Srbiji

 Elvis Barukcic/Afp

Zrakoplov s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom sletio je u pratnji borbenih zrakoplova MIG 29 Vojske Srbije oko 18 sati u Beograd. Macron je stigao je u dvodnevni posjet Srbiji na poziv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ga je u društvu predsjednika vlade Miloša Vučevića i niz ministara dočekao u zračnoj luci "Nikola Tesla".

Nakon dočeka u zračnoj luci, održana je ceremonija svečanog dočeka ispred "Palači Srbija" s vojnim počastima i intoniranjem himni, a potom je uslijedio sastanak Vučića i Macrona, da bi potom bila održana ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih sporazuma u prisustvu dvojice predsjednika u dvorani Jugoslavija u "Palači Srbija", prenosi RTS.

image

Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

Elvis Barukcic/Afp

Najvažniji dokument, onaj o srpskoj nabavci francuskih borbenih zrakoplova Rafale i prateće opreme i usluga, za što se procjenjuje da je najvažniji razlog Macronova posjeta, potpisali su srpski ministar obrane Bratislav Gašić i Éric Trappier, izvršni direktor proizvođača aviona, Dassault Aviation.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je ukupna vrijednost ugovora 2,7 milijardi eura, a riječ je o nabavci 12 potpuno novih aviona koji će biti u vlasništvu Republike Srbije, a sporazum podrazumijeva i kompletan logistički paket, navodi RTS. Radi se o rezervnim motorima i dijelovima za te višenamjenske avione.

Podsjetimo, Hrvatska će za 12 polovnih Rafalea platiti 1,1 milijardu eura. Prvih šest je stiglo krajem travnja ove godine, a ostali se očekuju početkom 2025.

Prvi srpski Rafale stiže 2028.

Ugledni srpski portal Tango Six navodi kako će prvi zrakoplov Rafale u Srbiju doći 2028. godine. Taj medij piše kako je to potvrdio Trappier u izjavi francuskim medijima te otkrio precizan rok za isporuku novih srpskih Rafala. Nakon prvog Rafalea 2028., ostatak letjelica stiže dvije godine kasnije. Srbija će kupiti devet jednosjeda i tri dvosjeda.

O problemima s isporukama ovog aviona iscrpno je izvješatavao i Jutarnji.

Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da posebnu zahvalnost duguje Emmanuelu Macronu zbog želje da posjeti i drugi grad u Srbiji. Macron će, naime, u petak posjetiti Novi Sad.

"Imali smo duge razgovore, nastavit ćemo ih večeras do kasno u noć, imat ćemo ih i sutra, o svim strateškim pitanjima, i bilateralnim i o putu u Europsku uniju", rekao je Vučić.

Sporazum potpisan večeras, istaknuo je, pokazuje da se suradnja dviju zemalja provlači kroz sve sfere društvenog života.

image

Macrona je u zračnoj luci dočekao Aleksandar Vučić

Oliver Bunic/Afp

Predsjednik Srbije rekao je u srijedu da bi potpisivanje takvog ugovora bila velika stvar za Srbiju jer bi značilo golem napredak u borbenoj spremnosti i vojnoj moći Srbije.

"Mi nigdje ne izazivamo probleme, niti to planiramo, niti to namjeravamo. Ovo je golem znak povjerenja između Francuske i Srbije. Želimo samo sačuvati svoju zemlju, ali time bi Srbija bila mnogostruko jača. Imamo još jednu stvar oko koje nismo suglasni. Nije to više pitanje cijene, to je pitanje određenih jamstava. Ako to uspijemo riješiti, bit će u redu, ali oko ovoga se mučimo već četiri dana", rekao je Vučić, kako je prenio RTS.

Francuski predsjednik se na početku obraćanja zahvalio Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju. "Želio bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Europi, Europskoj uniji", rekao je Macron. Napomenuo je da se vratio u Srbiju da bi vidio kako Srbija i Francuska mogu nastaviti svoj put u međunarodnom i europskom kontekstu.

Macron: ‘Jakoj Srbiji mjesto je u EU‘

"Puno toga se dogodilo u posljednjih pet godina, imamo puno tenzija. Rat se vratio na europski kontinent s agresijom Rusije protiv Ukrajine. Osim tih pitanja koja sebi postavljamo, pa i sumnji koje nas obuzimaju, moja poruka je jednostavna - Europska unija i njezine zemlje članice, njima je potrebna u ovom kontekstu, jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Europska unija kako bi branila njezine interese. Srbiji je mjesto u Europskoj uniji i ona tu može odigrati jednu vrlo važnu ulogu i poslužiti kao primjer i zamašnjak čitavoj regiji Zapadnog Balkana i mi smo spremni pružiti podršku svim naporima koji su neophodni, kako u oblasti ekonomije, tako u poboljšanju vladavine prava i svakodnevnog života", poručio je Macron.

Dodao je kako bi želio da se uskoro steknu uvjeti za otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja između Srbije i Europske unije, kao i da je Francuska spremna i dalje pokretati inicijative u okviru europske političke zajednice u kojoj se glas Srbije poštuje i čuje. Beograd je ohrabrio da primjeni sporazume s Kosovom iz Bruxellesa i Ohrida, uz potporu formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu.

Izaslanstva Srbije i Francuske su potpisala dvanaest dokumenata, uključujući o partnerstvu i suradnji u istraživanju i eksploataciji kritičnih i strateških mineralnih sirovina, na što se Macron također osvrnuo.

"Vidim koliko su strasti tu ponekad uzavrele. To je zaista jako važna tema za naš suverenitet, za našu energetsku tranziciju. Mi u Francuskoj također imamo važne projekte u ovom području i zato je jako važno da vlade surađuju kako bismo bili sigurni da svi ti projekti poštuju najbolje standarde po pitanju zaštite životne sredine. Mi vam možemo pomoći, imamo iskustva, ali naravno sve te odluke su na Srbiji. Srbija je suverena da donese vlastite odluke", naglasio je francuski predsjednik.

Naveo je kako su u posljednjih pet godina odnosi Srbije i Francuske doživjeli novi uzlet. "Ojačala je naša ekonomska suradnja. Francuske tvrtke dugoročno su se angažirale na infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija zračne luke "Nikola Tesla", na kojoj ćemo sutra obilježiti uspješno okončanje radove, modernizacija mreže za elektrodistribuciju, upravljanje otpadom i suradnja na području zdravstva", istaknuo je Macron, prenosi RTS.

Macron dolazi u Srbiju u vrijeme velikih izazova s kojima se Vučić suočava, ponajprije u vrijeme sve masovnijih i žešćih prosvjeda protiv rudarenja litija, koji srbijanski državni vrh vidi kao veliku gospodarsku šansu i ekonomsko pozicioniranje u regiji i Europi, a ekološki aktivisti, civilno društvo i oporba kao koruptivni posao i dugoročnu prijetnju okolišu s nesagledivim posljedicama.

Macron i Vučić susretali su se posljednjih mjeseci nekoliko puta na raznim europskim i svjetskim forumima, posljednji put tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, kada je Vučić i najavio Macronov posjet Srbiji koncem kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 10:19