HOROR U BIH

Maloljetnik (15) nožem izbo dvojicu policajaca u stanici: Jedan umro, drugi u kritičnom stanju, na ulicama ‘duge cijevi‘

Napad je počinjen hladnim oružjem, odnosno nožem

Policija, ilustrativna fotografija

 Antonio Balic/Cropix

U Bosanskoj Krupi u BiH u četvrtak navečer napadnuta je policijska postaja prilikom čega je ubijen jedan policajac, a jedan je teško ozlijeđen, javljaju bosanskohercegovački mediji.

Kako je za Klix.ba potvrdio glasnogovornik MUP-a USK (Unsko-sanski kanton) Adnan Beganović, napad je izvršio maloljetnik. Klix.ba piše da je napadač prvo napao policajca kojeg je ubio, a zatim je napao i njegovog kolegu koji je zadobio teške ozlijede.

Napad je počinjen hladnim oružjem, odnosno nožem. Neslužbene informacije govore da je ubijeni policajac iz Bosanskog Novog, a ranjeni iz Bosanske Krupe.

BHRT javlja kako se liječnici bore za život ranjenog policajca u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, dok je drugi policajac podlegao ozljedama na putu ka bolnici.

Radio Slobodna Evropa tvrdi da je ubojica 2009. godište.

Više informacija o načinu i motivu ubojstva, kao i o napadaču, bit će poznato naknadno.

Na terenu su pripadnici Specijalne policije, veliki broj pripadnika temeljne policije, kao i inspektori MUP-a USK.

Kao što se vidi na snimkama BHRT-a, na ulicama Bosanske Krupe su policajci s dugim cijevima.

Glasnogovornik Beganović upitan je hoće li se napad okarakterizirati kao teroristički.

- Tužiteljstvo USK će donijeti odluku o tome, kazao je, prenosi BHRT.

Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić za BHRT je rekao da će zajedno s ministrom unutarnjih poslova i direktorom policije sve odluke donijeti noćas ili ujutro, kada će objaviti informacije o okolnostima događaja.

- S obzirom da se radi o maloljetniku, moram reći kako vjerujem u policiju i Tužiteljstvo koji će utvrditi sve detalje, naveo je Hušić.

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak izjavio je za BHRT da je dobio informaciju od ministra unutarnjih poslova USK, da je napadač maloljetna osoba od 15 godina.

- Istraga je u tijeku, sve smo stavili na raspolaganje... Ne možemo iznositi detalje o operativnom dijelu jer se radi o maloljetniku, naveo je Isak.

Dodao je da će raditi na tome da se poveća nazočnost policije na teritoriju cijele Federacije BiH, te da su već upućene određene instrukcije u vezi sa tim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 05:07