PREKINUT PROMET

Masivan napad na dan otvaranja Olimpijskih igara, cijeli sustav je paraliziran, podmetnuti i požari: ‘Pogođeno je 800.000 ljudi‘

Napadnut je sustav brzih vlakova željeuničke kompanije SNCF, a na udaru je i Eurostar, normalizacija se očekuje tek idući tjedan

Opsadno stanje u Parizu

 Afp, Profimedia/

Uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, francuska željeznička kompanija SNCF izvijesatila je da je njezina željeznička mreža velikih brzina bila meta "zlonamjernih radnji", uključujući podmetanje požara, čiji je cilj paraliziranje sustava.

Više brzih linija vlakova TGV pogođeno je zasad nedifiniranim ometanjem zapadno, sjeverno i istočno od Pariza, a na stanici Gare Montparnasse u Parizu nastali su redovi, prenosi BBC. Na udaru su neke od najprometnijih željezničkih linija u zemlji.

Predsjednik grupe SNCF kaže kako je procjena da će tijekom današnjeg dana biti pogođeno 250.000 putnika, a tijekom vikenda ukupno 800.000.

Dodaje da je mreža bila pripremljena za Olimpijske igre, ali da sada rade na mobiliziranju stotina pripadnika osoblja kako bi mreža što prije bila popravljena. "Postoji golem broj kablova u snopovima. Moramo ih popravljati jedan po jedan, to je ručna operacija koja zahtijeva stotine radnika", dodaje.

Francuski ministar prometa Patrice Vergriete oštro je osudio "kriminalne radnje", za koje je rekao da će utjecati na planove ljudi za odmor. Ministrica sporta Amelie Oudea-Castera osudila je vandalizam. "Potpuno je zastrašujuće", rekla je za BFMTV. "Napadati igre znači napadati Francusku", rekla je.

"Ovo je masivan napad velikih razmjera kako bi se paralizirala TGV mreža", izjavio je SNCF za AFP, dodajući da će mnoge linije morati biti otkazane i da će situacija trajati "barem cijeli vikend dok se provode popravci".

‘Radi se o sabotaži, napadi su koordinirani‘

"SNCF je bio žrtva nekoliko simultanih zlonamjernih radnji tijekom noći", rekao je nacionalni željeznički operater, dodajući da su napadi utjecali na njegove atlantske, sjeverne i istočne linije, javlja France24. "Podmetnuti su i požari kako bi se oštetili naši objekti", navodi se, dodajući da je promet na pogođenim linijama "teško prekinut".

Državni željeznički operater rekao je da su piromani zapalili instalacije duž pruga koje povezuju Pariz sa zapadom, sjeverom i istokom zemlje.

image

Željeznički promet je paraliziran

Abdesslam Mirdass/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Laurie Dieffembacq/belga Press/profimedia/Laurie Dieffembacq/belga Press/profimedia
image

Željeznički promet je paraliziran

Belga/ddp Usa/profimedia/Belga/ddp Usa/profimedia
image

Željeznički promet je paraliziran

Peter Byrne/pa Images/profimedia/Peter Byrne/pa Images/profimedia
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp

Novinska agencija AFP izvijestila o komentarima koje su primili od izvora bliskog istrazi koji kaže da su paljevine bile "sabotaža". Njihov izvor je dodao da su napadi "očito koordinirani", navodi novinska agencija.

Oglasio se i francuski premijer Gabriel Attal, koji je rekao da su "sabotaže" izvedene na "pripremljen i koordiniran način na SNCF instalacijama". U objavi na X-u, premijer je naveo da je učinak na željezničku mrežu "golem i ozbiljan" i izrazio je zahvalnost vatrogascima raspoređenim na mjestu događaja. Dodao je da francuske snage sigurnosti tragaju za počiniteljima.

Vlakovi su bili preusmjereni na druge kolosijeke, "ali ćemo morati otkazati veliki broj njih", stoji u priopćenju.

SNCF je upozorio da bi situacija mogla potrajati "barem cijeli vikend, dok traju popravci" i pozvao putnike da odgode svoja putovanja i klone se željezničkih stanica.

"Normalni nastavak prometa očekuje se u ponedjeljak, 29. srpnja", pisalo je na jednom od ekrana u dvorani za polaske.

Na udaru i Eurostar

Eurostar je također izvijestio da su njegove željezničke usluge između Londona i Pariza bile prekinute zbog vandalizma, što je rezultiralo s nekoliko otkazivanja i duljim trajanjem putovanja.

"Zbog koordiniranih zlonamjernih radnji u Francuskoj, koje utječu na brzu liniju između Pariza i Lillea, svi brzi vlakovi koji idu u i dolaze iz Pariza preusmjeravaju se klasičnom linijom danas u petak, 26. srpnja. To produljuje vrijeme putovanja za otprilike sat i pol”, stoji u priopćenju Eurostara. "Nekoliko vlakova je otkazano", dodali su.

image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp
image

Željeznički promet je paraliziran

Thibaud Moritz/Afp

Napadi su pokrenuti dok se Pariz priprema za svečanost otvaranja, u kojoj će sudjelovati 7.500 sportaša, 300.000 gledatelja na obali i VIP osobe. Natjecatelji će se kretati niz rijeku Seine dugu dužinom od šest kilometara na flotili od 85 brodova.

Ovo je prvi put da se Ljetne olimpijske igre otvaraju izvan glavnog atletskog stadiona, što je odluka koja donosi puno opasnosti u trenutku kada je Francuska u stanju najveće pripravnosti zbog prijetnje terorističkih napada.

Igre se održavaju u vrijeme velikih sigurnosnih rizika, odnosno u doba pojačanih geopolitičkih napetosti. Od posljednjih Olimpijskih igara 2022. godine, izbili su ratovi u Ukrajini i Gazi, što čini napetu pozadinu Igara. Francuska je na najvišoj razini sigurnosti iako su dužnosnici ponovili da nema posebne prijetnje ceremoniji otvaranja ili samim igrama.

Neviđene mjere osiguranja

Kao dio opsežne sigurnosne operacije, vlasti su temeljem zakona o borbi protiv terorizma stavili 155 osoba pod mjere nadzora koje strogo ograničavaju njihovo kretanje.

Izraelske će natjecatelje pratiti elitne taktičke postrojbe, a ti će natjecatelji imati 24-satnu zaštitu tijekom Olimpijskih igara, ističu dužnosnici. Deseci svjetskih čelnika bit će u Parizu na svečanosti otvaranja, koju će štititi i snajperisti na krovovima. Korito rijeke Seine je pretraženo i očišćeno zbog bombi, a zračni prostor Pariza bit će zatvoren za vrijeme svečanosti otvaranja.

Raspoređeno je čak 75.000 policajaca, vojnika i unajmljenih zaštitara koji će u svakom trenutku patrolirati Parizom. Radi se o najvećem mirnodopskom raspoređivanju snaga sigurnosti u francuskoj povijesti. Podignuto je oko 44.000 barijera te razrađen sustav QR kodova namijenjen stanovnicima i drugima koji se žele približiti rijeci Seini i njezinim otocima.

Zračna luka evakuirana zbog prijetnje bombom

Francusko-švicarska zračna luka nakratko je bila evakuirana iz sigurnosnih razloga nekoliko sati nakon što su podmetnuti požari izazvali prekid prometa francuske željezničke mreže uoči svečanosti otvaranja Olimpijskih igara.

Zračna luka Basel-Mulhouse je evakuirana i zatvorena iz "sigurnosnih razloga" nakon "prijetnje bombom", izjavila je prefektura Haut-Rhin za agenciju AFP, dodajući da je "primijenjena uobičajena procedura", uključujući slanje pirotehničara na teren, kao je prenio Le Monde.

Francuski dužnosnici rekli su novinskoj agenciji AFP da su na lice mjesta bili poslani i stručnjaci za deaktiviranje eksplozivnih naprava. Zračna luka je ubrzo izvijestila da je ponovno otvorena i letovi postupno ponovno kreću, kako prenosi Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 03:44