UZBUNE ŠIROM DRŽAVE

Rusi napadaju bez prestanka, pogođena i važna brana na Dnjepru: U Poljsku uletio ‘vojni objekt‘: ‘Traži ga 100 vojnika!

Rusi su lansirali preko 100 projektila i 100-ak dronova

Pogođena hidroelektrana u blizini Kijeva

 Screenshot X

Ključni događaji:

- Rusija izvela napad na Ukrajinu s preko 100 projektila

- Poginulo je najmanje petero ljudi

- Napad je izvršen s Kaspijskog mora i iz vojnih baza u Engelsu, Olenji i Šajkovki

- Ukrajina je bespilotnim letjelicama napala rusku regiju Saratov


U ruskoj rafineriji poginuo radnik, šestero ozlijeđenih

Požar je zahvatio rafineriju u Omsku, priopćila je uprava, a u vatrenoj stihiji poginuo je jedan radnik dok ih je šest ozlijeđeno.

Uzrok požara nije poznat, ali se zna da se na meti ukrajinskih dronova našlo nekoliko ruskih rafinerija.

Tvornica pod kontrolom Gazprom Nefta ne bi trebala prestati s radom, proizvodnja će se, prema tvrdnjama, nastaviti normalno.


Rusi dovlače nove trupe na područje Kurska

Moskva dovlači trupe iz sjevernog Harkiva, Časiv Jara i zapadnog Zaporižja - koje je bilo žarište ukrajinske protuofenzive prošle godine.

Rusko zapovjedništvo odolijeva pritisku da prerasporedi snage dalje od svoje "ofenzive visokog prioriteta" na Pokrovsk u Donjecku, objavio je Institute for the Study of War.

"Vjerojatno će nastaviti povlačiti snage iz ofenzivnih operacija nižeg prioriteta drugdje u cijelom ratištu za obranu u Kursku", objavio je ISW.

Rusko ministarstvo obrane kaže da je danas zračnim napadima nanijelo gubitke ukrajinskim snagama na više od desetak mjesta duž bojišnice u regiji Kursk.

Moskva je rekla da je također odbila napade u sedam područja Kurska.

Ministarstvo je priopćilo da je u potrazi za ukrajinskim diverzantskim jedinicama koje su se sakrile u šumama u pokušaju prodiranja dublje u ruski teritorij.


Dron sletio na teritorij Poljske

Poljska je objavila nekoliko informacija o vojnom objektu koji je ušao u njezin zračni prostor tijekom ruskog bombardiranja Ukrajine.

Jacek Goryszewski, glasnogovornik operativnog zapovjedništva poljske vojske, rekao je da se vjerojatno radi o dronu i da je možda sletio na poljski teritorij.

Potraga je u tijeku, rekao je, isključujući da je objekt bio projektil.

- Traži ga 100 vojnika na terenu i jedan helikopter, kazao je.

Goryszewski je rekao da nije moguće reći je li objekt ruski ili ukrajinski jer vremenski uvjeti nisu dopuštali vizualnu identifikaciju.

Objekt je ušao u poljski zračni prostor u 6:43 po našem vremenu, a radari su ga izgubili iz vida u 7:16.

- Zbog vremenskih uvjeta nije ga bilo moguće identificirati, to je spriječilo odluku da ga oborimo, objavili su na X-u.


Pogođena hidroelektrana kod Kijeva

Ruske oružane snage gađale su hidroelektranu u Višhorodu, uzvodno od glavnog grada Ukrajine.

Nepotvrđena snimka prikazuje požar na cesti na vrhu brane. Drugi video prikazuje krstareću raketu kako udara u površinu rezervoara, a štetu je, piše portal Aerotime, za sada teško procijeniti.

- Kada bi se brana srušila, značajan dio Kijeva bi poplavio, kazao je bivši ministar gospodarstva, trgovine i poljoprivrede Ukrajine Timofij Milovanov.

Napad na branu dogodio se usred većeg ruskog udara u kojem je lansirano više od 200 projektila i bespilotnih letjelica, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Rusija je tijekom noći ponovno napala gradove diljem Ukrajine. Sa stotinama projektila i dronova napali su civilno stanovništvo naše zemlje, rekao je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov. ‘Pripremamo odgovor oružjem vlastite proizvodnje‘, dodao je.

Ukrajinske vlasti predstavile su 24. kolovoza 2024. novu takozvanu ‘dron raketu‘ dugog dometa pod nazivom Palyanytsia. Oružje je dizajnirano ‘da uništi neprijateljski ofenzivni potencijal‘ ciljanjem zračnih baza u kojima su smješteni bombarderi koji se koriste za napade na ukrajinske gradove.

image

Pogođena hidroelektrana u blizini Kijeva

Screenshot X

Načelnik vojne uprave Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko potvrdio je da je brana napadnuta, ali i dodao da napad nije prouzročio kritičnu štetu.

- Cesta preko brane bit će ponovno puštena u promet tijekom dana, a građani će uskoro dobiti struju, rekao je.


Rusi izveli napad s više od 100 projektila, poginulo je najmanje pet osoba

Rusija je u ponedjeljak ujutro izvršila napad Ukrajinu s preko 100 projektila i 100-ak dronova u kojem je poginulo najmanje petero ljudi, a energetska postrojenja oštećena, priopćili su dužnosnici

Desetak bespilotnih letjelica uništeno je dok su se približavale gradu u regiji oko Kijeva, rekao je Serhij Popko, čelnik kijevske vojne uprave, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Većina središnje i istočne Ukrajine bila je pod upozorenjem na zračni napad u 2.30 sati u ponedjeljak.

Prve eksplozije u Kijevu su se začule nešto prije 8.30 sati, a zatim poslije 9 sati. Ukrajinska vojska priopćila je da su Rusi dignuli zrakoplove MiG-31, koji se koriste za ispaljivanje balističkih projektila Kinžal.

- Želja da se uništi naš energetski sektor skupo će koštati Ruse njihove infrastrukture, izvijestio je Andrij Jermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine.

Ukenergo odmah je izdao naredbu o izvanrednom isključenju dijela potrošača iz elektromreže.

Eksplozije su zabilježene i u gradovima i regijama diljem Ukrajine, uključujući Harkiv, Krivi Rih, Dnipro, Hmeljnicki i Vinicia.

Ruska vojska ispalila je projektile s Kaspijskog mora, a zrakoplovi su polijetali iz vojnih baza u Engelsu, Olenji i Šajkovki, ali i s nosača zrakoplova u Crnom moru.

Istodobno, Ukrajina je jutros poslala bespilotne letjelice na rusku regiju Saratov, a u gradu Saratovu jedan se dron zabio u neboder Volga Sky na 38 katova.

Zelenski: Jedan od najvećih udara

U brojnim mjestima je došlo do prekida isporuke struje i vode, uključujući i dijelove Kijeva, a energetska i ostala ključna infrastruktura se našla na meti i 10 ukrajinskih oblasti.

Rusija od ožujka sve učestalije gađa ukrajinsku električnu mrežu kako bi, prema tvrdnjama Kijeva, prije zime, kada je ljudima najpotrebnija električna i toplinska energija, onesposobila taj sustav.

"Bio je to jedan od najvećih kombiniranih udara, s više od 100 projektila i isto toliko dronova Šahed, iranske proizvodnje", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski te dodao da se radi još jednom u nizu podlih napad na civilnu inrastrukturu.

Energetski sektor je pretrpio "veliku štetu", dodao je Zelenski.

Prema riječima premijera Denisa Šmihala, raketirana je infrastruktura u 15 oblasti.

Ukrajinski predsjednik pozvao je saveznike da, sukladno sporazumima, nastave opskrbljivati Ukrajinu obrambenim sustavima i projektilima.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je nakon današnjeg napada pozvalo saveznike da se slože oko obaranja ruskih dronova i projektila iznad ukrajinskog teritorija.

Dimitro Kuleba je na X-u napisao da bi dogovor o "korištenju protuzračnih kapaciteta partnera u obaranju projektila i dronova u blizini njihovog zračnog prostora" pomogao da se zaustave ruski napadi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 19:59