PODRŠKA REPUBLIKANACA

McCain: Bit će katastrofa ako Kongres odbije napad na Siriju

Bivši Obamin izborni protivnik ima veliki utjecaj u vojnim pitanjima.
WASHINGTON - FEBRUARY 11: U.S. Sen. John McCain (R-AZ) (C) speaks as (L-R) Sen. Joseph Lieberman (D-CT), and Sen. Evan Bayh (D-IN) listen during a news conference on Capitol Hill February 11, 2010 in Washington, DC. The senators held a news conference to discuss Iran and proposed sanctions over human rights abuses. Alex Wong/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 ALEX WONG

Američki repulikanski senator John McCain jučer je nakon privatnog sastanka s predjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući izjavio kako bi odluka Kongresa da ne odobri vojnu intervenciju u Siriji bila “katastrofalna.

Uz senatora Lindseya Grahama najutjecajniji republikanski glas u Kongresu kada je riječ o vojnim pitanjima, McCain je ustvrdio da bi glas protiv intervencije “Potkopao kredibilitet Sjedinjenih Država i njihova predsjednika.”

I McCain i Graham tvrde da ih je Obama uvjerio kako mu je jedini cilj “unazaditi” vojne kapacitete sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i istovremeno “naprijediti” kapacaitete demokratskih, proameričkih elemenata u opozicijskim snagama koje već dvije godine ratuju protiv Assada. Administracija je, tvrdi Graham, predstavila “prilično solidan plan” jačanja podrške sirijskoj opoziciji i okupljanja američkih saveznika u regiji kako bi se otvorenije uključili u borbu protiv Assada bez ikakvih planova o slanju američke vojske na teritorij Sirije. Ali Graham je priznao da će zastupnicima biti jako teško progurati Obaminu rezoluciju među biračima u njihovim bazama i da mnogi kongresmeni još čekaju da im Bijela kuća bolje objasni strategiju za Siriju prije nego budu spremni glasati.

McCain kaže da ga je brifing s predsjednikom “ohrabrio” ali da neće biti spreman dati glas do završetka rasprave koji se očekuje idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:20