ZAPOVIJED IZ PJONGJANGA

Mediji u Seulu tvrde: ‘Sjeverna Koreja je mobilizirala dva korpusa vojske na samoj granici s Južnom Korejom!‘

Anonimni izvori tvrde da je Ministarstvo obrane Sjeverne Koreje izdalo zapovijed dvama korpusima Korejske narodne armije

Pripadnici vojske Sjeverne Koreje

 Ed Jones/afp/profimedia/Ed Jones/afp/profimedia

Sjeverna Koreja je navodno naredila svojim trupama na prvoj liniji da ojačaju obranu duž granice s Jugom, a to uključuje i operacije postavljanja mina, piše Newsweek pozivajući se na novo izvješće južnokorejske novinske kuće Daily NK.

Pjongjang planira rasporediti ukupno 12.000 vojnika kao pomoć svom ruskom savezniku u ratu protiv Ukrajine, rekao je Seul prošlog tjedna, tvrdeći da se oko 1.500 već nalazi na ruskom Dalekom istoku. Sjeverna Koreja je demantirala ove tvrdnje, no američki ministar obrane Lloyd Austin jučer je rekao da postoje dokazi da su sjevernokorejske trupe u Rusiji, no rekao je da tek ostaje za vidjeti što će tamo raditi.

Anonimni izvori tvrde da je Ministarstvo obrane Sjeverne Koreje izdalo zapovijed dvama korpusima Korejske narodne armije.

- Nepokolebljivo branimo južnu granicu naše domovine, stajalo je u zapovjedi koja je navodno izdana u petak, dan nakon što je sjevernokorejski parlament izmjenom ustava označio Južnu Koreju kao neprijateljsku državu. Direktiva je to Kim Jong Una od ranije ove godine.

Prošlog su tjedna snage Sjeverne Koreje uništile dijelove ceste i pruge na željezničkim linijama zapadnog Gyeonguija i istočnog Donghaea u blizini militarizirane granice. Nastavak je to režimskog sustavnog čišćenja simbola ujedinjenja s Jugom. Vodstvo zemlje je potom reklo da će ta uništena infrastruktura biti zamijenjena utvrdama.

Ministarstvo je naredilo vojnim inženjerima i da nasumično rasporede mine duž granice, i to prije 1. prosinca, kada počinju vježbe.

Sjeverna Koreja je i ranije ove godine postavljala mine unutar demilitarizirane zone, zbog čega se do sada dogodilo najmanje deset nesreća i više smrtnih slučajeva, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 10:05