FORUM U CERNOBBIJU

Meloni nakon sastanka sa Zelenskim: ‘Italija nikad neće posustati u odluci da podrži Ukrajinu‘

Italija podržava sankcije Moskvi i isporučuje oružje Kijevu, ali se protivi njegovoj upotrebi izvan ukrajinskog teritorija

Volodimir Zelenski i Giorgia Meloni

 Handout/AFP

Talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je u subotu da Italija nikad neće posustati u svojoj potpori Ukrajini i da trenutni zastoj u ratu pokazuje da je zapadni odgovor na rusku invaziju na njezinog susjeda bio ispravan.

"Vjerujem da Kina i Indija imaju ulogu u rješavanju sukoba. Jedina stvar koja se ne može dogoditi jest misliti da se sukob može riješiti napuštanjem Ukrajine", rekla je Meloni nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na marginama konferencije u sjevernoj Italiji.

"Odabir potpore Ukrajini je prije svega odabir u nacionalnom interesu i to je izbor koji se neće promijeniti", rekla je Meloni na godišnjem poslovnom forumu TEHA u Cernobbiju.

Zelenski se sastao s Meloni dok nastavlja tražiti više oružja od svojih saveznika.

Sastanak je održan na marginama ekonomskog foruma koji je počeo u petak na obali jezera Como.

Kijev od svojih saveznika traži dozvolu da raketama koje dobiva od Zapada gađa Rusiju, što je ponovio i tijekom razgovora u petak s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Italija podržava sankcije Moskvi i isporučuje oružje Kijevu, ali se protivi, kao i Mađarska, njegovoj upotrebi izvan ukrajinskog teritorija, za razliku od većine europskih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 11:52