RADITE LI I VI TO?

Milijuni koriste ovaj ‘trik‘ na samoposlužnoj blagajni i tako varaju, vlasnicima trgovina prekipjelo: ‘Vraćamo blagajnice!‘

Mnogi za veći broj krađa krive upravo samoposlužne blagajne, a u SAD-u su se počeli vraćati blagajnama s osobljem

Ilustrativna fotografija

 Imago/imago Stock&people/profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Mnogi kupci koriste samoposlužne blagajne u trgovinama za krađu i prevaru. Daily mail piše da u Velikoj Britaniji to čini čak šest milijuna kupaca, a svaki osmi kupac na ekranu odabere jeftiniji artikl od onoga kojeg je zaista kupio. Poznato je to kao ‘trik s bananom‘, a radi se o tome da kupci neki artikl upišu kao voće ili povrće da bi platili jeftinije.

Istraživanje je pokazalo da gotovo polovica ispitanika, njih 48 %, smatra da se ovo ne bi trebalo smatrati kaznenim djelom.

Osam posto ispitanika je priznalo da je na samoposlužnoj blagajni ukralo nešto što je koštalo do 10 funti, a njih 26 % je reklo da smatraju da to ne treba biti prekršaj. Trinaest posto ljudi priznalo je da su uzeli nešto vrijedno £1 ili manje, ali 47 posto vjeruje da se ni to ne bi trebalo tretirati kao zločin.

Zbog sve većeg broja krađa, trgovine moraju izdvojiti dodatnih 700 milijuna funti na sigurnosne mjere. Mnogi za veći broj krađa krive upravo samoposlužne blagajne, a u SAD-u su se počeli vraćati blagajnama s osobljem.

Naime, u posljednjih je nekoliko godina većina velikih supermarketa uvela kontroverzne samoposlužne blagajne i proširila njihovu upotrebu u nadi da će povećati učinkovitost i smanjiti troškove.

Međutim, kupci su bili često frustrirani zbog aparata koji često ne rade dobro, a mnogi su izjavili da više vole imati posla s ljudskim bićem kada plaćaju za svoju kupovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:31