OPASNI TJEDAN

Milton prijeti Americi, a Kirk Europi: ‘Ovo će biti najjači uragan u zadnjih 100 godina, imate 24 sata da pobjegnete!‘

Stiže nova opasnost - razorni vjetrovi, jaka kiša i olujni udari opasni po život

Uragan Milton

 Handout/Afp

Stanovnici Floride još se nisu oporavili od uragana Helena, a već im stiže nova opasnost - razorni vjetrovi, jaka kiša i olujni udari opasni po život u obliku uragana Milton.

Očekuje se da će ‘oko‘ uragana do obale stići u srijedu u Tampa Bay, koju veliki uragan nije izravno pogodio više od jednog stoljeća. Postoji opasnost da bi olujni val mogao izravno udariti na Tampa Bay sa zapada i jugozapada. To bi značilo da će olujni val visine između 3 i 4,5 metra pogoditi Tampu i obližnja naseljena mjesta prema jugu.

image

Ispražnjene police dućana u St. Petersburgu na Floridi

Spencer Platt/Getty Images Via Afp
image

Gužve u supermarketu u Meksiku

Elizabeth Ruiz/Afp
image

Gužve na cesti na Floridi

Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Uragan Milton je u nedjelju poslijepodne klasificiran kao tropska oluja, ali se u manje od 24 sata ‘eksplozivno‘ pretvorio u oluju pete kategorije, treću u povijesti po najbržem jačanju u Atlantskom oceanu, prema podacima američkog Nacionalnog centra za uragane.

Znanstvenici očekuju da će sustav malo oslabjeti prije nego što udari u kopno, iako bi mogao zadržati snagu uragana dok se kreće preko središnje Florida prema Atlantskom oceanu.

Uragan Milton se intenzivirao iznad Meksičkog zaljeva, s maksimalnom brzinom vjetra 270 km/h, a tropsku oluju iz svemira je snimila i NASA. Središte oluje bilo je udaljeno oko 1015 kilometara jugozapadno od Tampe do kasnih sati ponedjeljka, a kretala se brzinom od 15 km/h.

Stanovnici najugroženijih dijelova Tampa Baya i drugih dijelova zapadne obale Floride imaju jedva 24 sata za evakuaciju, zbog čega su dužnosnici izrazili zabrinutost zbog prometnih gužvi i dugih redova na benzinskim crpkama. Svejedno su pozvali ljude da ozbiljno shvate opasnost od Miltona.

- Nema drugog načina da se ovo kaže. Tijekom sljedećih nekoliko dana, Tampa Bay će se suočiti s najvećim uraganom koji ga je pogodio u 100 godina, izjavila je direktorica uprave za hitne slučajeve okruga Pinellas Cathie Perkins na konferenciji za novinare.

image

Sateltiske snimka uragana

Ho/Afp

To bi uglavnom poštedjelo druge države koje je opustošio uragan Helena, koji je na putu od Floride do Južne i Sjeverne Karoline usmrtio najmanje 230 ljudi.

- Ako se želite suprotstaviti majci prirodi, ona pobjeđuje u 100 % slučajeva, poručila je gradonačelnica Tampe Jane Castor.

Guverner Floride Ron DeSantis u ponedjeljak je poručio kako treba sve ruševine počistiti nakon uragana Helena prije dolaska Miltona kako krhotine ne bi postale projektili. Više od 300 vozila bilo je angažirano na raščišćavanju u nedjelju.

Područje Tampa Baya naseljava oko 3,3 milijuna stanovnika.

- To je ogromna populacija. Jako je izložena, nemaju iskustva. Uvijek sam mislio da će Tampa biti grad zbog kojega treba najviše brinuti, rekao je Kerry Emanuel, profesor meteorologije na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu.

Europi prijeti uragan Kirk

Prema Europi se kreće uragan Kirk, koji će na vrhuncu snage na srednjem Atlantiku dosegnuti četvrtu kategoriju s maksimalnom brzinom vjetra od 230 km/h. Dok se Kirk kreće prema Europi, ostavljajući za sobom toplo more, očekuje se da će do ponedjeljka oslabjeti do prve kategorije.

Tijekom idućih nekoliko dana, uragan Kirk će proći izvantropsku tranziciju, te će postati bivši uragan dok stigne do obale Zapadne Europe u utorak ili srijedu.

Iako postoje neke razlike u modelu precizne putanje izvantropskog ciklona Kirk, predviđa se da će pogoditi sjevernu Europu, a najsnažniji vjetrovi i najobilnije padaline će pogoditi Francusku, Belgiju, Nizozemsku i sjevernu Njemačku. Obilne padaline mogle bi zakačiti i najjužnije dijelove Velike Britanije ako se sustav bude kretao malo sjevernije.

Aktivnost uragana i dalje je jaka u Atlantiku, a uragan Leslie također se pomno prati. Leslie je u srednjem Atlantiku, u subotu je prešao u prvu kategoriju s maksimalnom brzinom vjetrova od 90 km/h. Predviđa se da Leslie neće dugo potrajati i očekuje se da će do utorka ujutro biti smanjen u tropsku oluju, bez interakcije s kopnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 23:16