TERORIZAM U BiH

Ministar: Recite što je nađeno na društvenim mrežama maloljetnika (15) koji je ubio policajca!; Procurili jezivi detalji zločina...

Slučaj je šokirao cijelu BiH. Ne isključuje se povezanost ubojstva s radikalnim skupinama

Arhivska fotografija

 Elvis Barukcic/afp/profimedia

Istragom o sinoćnjem ubojstvu jednoga policajca i teškom ranjavanju drugoga u Bosanskoj Krupi, u sjeverozapadnom dijelu BiH, utvrdit će se jesu li maloljetnika potaknuli pripadnici ekstremnih skupina, izjavila je u petak glavna tužiteljica Unsko-sanske županije Merima Mešanović.

Petnaestogodišnji E.S. sinoć je ušao u Policijsku postaju u Bosanskoj Krupi i s nožem usmrtio jednoga te teško ranio drugog policajca nakon čega je uhićen. Slučaj je šokirao cijelu BiH.

"Dežurna tužiteljica je djelo okarakterizirala kao terorizam. Neslužbeno motiv je napad na policijsku postaju kao tijelo s ciljem zastrašivanja stanovništva", rekla je glavna županijska tužiteljica na konferenciji za novinare.

U istragu ovoga događaja je uključeno više policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Tužiteljica Mešanović nije isključila mogućnost povezanosti maloljetnika s ekstremnim vjerskim skupinama, o čemu nagađaju bosanskohercegovački mediji.

"Provjerit će se, pored motiva, je li potican na ovo i stoje li neke ekstremne skupine iza njega", istaknula je tužiteljica.

Ravnatelj Uprave policije Unsko-sanske županije Amel Kozlica rekao je kako još nije poznato je li maloljetni ubojica izvikivao određene poruke.

U Bosanskoj Krupi je danas stanje pod nadzorom, te su naložene dodatne mjere sigurnosti. Na ulicama je povećan broj policijskih djelatnika naoružanih s dugim cijevima.

Političari u BiH suglasni su kako je zločin u Bosanskoj Krupi u kojemu je malodobnik u četvrtak ubio jednog i teško ozlijedio drugog policajca nedvojbeno teroristički čin no odmah su se počeli svađati procjenjujući uzroke i motive počinitelja, kao i način na koji se vodi istraga.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je u petak kako je nezadovoljan dosadašnjim učinkom tužiteljstva Unsko-sanske županije, posebice stoga što još nema razjašnjenja je li počinitelj bio povezan s ekstremističkim islamističkim skupinama a te se informacije uvelike šire u javnom prostoru i na društvenim mrežama.

"Ja imam informacije da je povezan s radikalnim islamističkim elementima i da mu je otac povezan s vehabijskim pokretom", kazao je Nešić za televiziju N1 dodajući kako izrijekom tvrdi da u BiH djeluju vjerski fanatici koji su sigurnosna prijetnja.

Glavna tužiteljica Unsko-sanske županije Merima Mešanović prije toga je kazala kako će se tek utvrditi je li malodobnik koji je ubio jednog i ranio drugog policajca bio povezan s ektremističkim skupinama.

Nešić ističe kako je jasno barem to da je riječ o terorizmu jer je napad na policajca napad na državu pa bi to morao biti slučaj kojega bi preuzelo državno tužiteljstvo.

Kazao je kako ovaj slučaj ukazuje i na nedorečenosti u kaznenom zakonu jer se malodobnoj osobi koja počini ubojstvo ovakve vrste u BiH može izreći kazna od najviše pet godina boravka u kazneno-popravnom zavodu. "Meni je neshvatljivo i neprihvatljivo da se takva osoba za pet godina nađe na slobodi i slobodno šeće", kazao je ministar sigurnosti BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, kao i Nešić, smatra da je nužno sniziti dobnu granicu kaznene odgovornosti malodobnika, no nešto je drugačijeg mišljenja u odnosu na postupke tužiteljstva. Smatra kako su institucije odmah poduzele potrebne korake i očekuje da istragu dovedu do kraja.

"Ovo je napad na institucije i na državu BiH", kazao je Konaković ali istaknuo kako je pogrešno ponašanje onih "koji na ovome skupljaju političke poene".

"BiH nije i nikada neće biti leglo terorizma", ustvrdio je Konaković dodajući kako dio krivnje za zločin u Bosanskoj Krupi leži i na političarima koji svakodnevno šire mržnju i podižu međuetničke napetosti. Najavio je kako će biti poduzeti koraci da se inozemnim partnerima pojasni da BiH nije utočište terorista.

Maloljetnik ne može kazneno odgovarati za ubojstvo u Bosanskoj Krupi, zakonom predviđena odgojna mjera

Mešanović je istaknula kako će u ovaj slučaj biti uključen i Centar za socijalni rad koji će izvršiti anamnezu maloljetnika.

“Radi se o maloljetniku koji ima nepunih 15 godina i prema Kaznenom djelu se smatra maloljetnikom. Za ovo kazneno djelo je predviđena doživotna ili kazna zatvora od 10 godina. Prema Kaznenom zakonu FBiH ovom maloljetniku se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je riječ o mlađem, a ne starijem maloljetniku. S obzirom na to, njemu se mogu izreći zavodske mjere, odnosno, upućivanje u odgojno-popravni dom u trajanju od pet godina”, poručila je Mešanović, a javlja N1. (D. A.)

Ministar sigurnosti BiH: Imam informacije o sadržaju ekstremnog vjerskog karaktera

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je za N1 govorio o sinoćnjem terorističkom napadu u Bosanskoj Krupi u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi teško ranjen.

“Teška i jeziva situacija. Želim izraziti sućut obitelji nastradalog policajca, a drugom poželiti brzo ozdravljenje. Kao čovjek sam nezadovoljan obraćanjem Tužiteljstva, nisu nam rekli ništa o tome šta zanima javnost. U javnosti su se pojavile informacije da se radi o djetetu čiji je otac pripadnik ekstremnog vjerskog pokreta. Ne mogu oni na press konferenciji reći da ne posjeduju neke informacije, a mi u medijima imamo informacije da je to taj dječak uradio jer je protivnik EU, da mu je otac pripadnik vehabijskog pokreta”, kazao je Nešić u razgovoru za N1.

Nešić kaže da osuđuje vjerski fanatizam, te kako ima informacije da su društvene mreže spomenutog maloljetnika pune takvih obilježja.

“Zaista ono što sam ja čuo i dobio informacije je da mu je Facebook profil pun vjerskih fanatičnih obilježja. Osuđujem vjerski fanatizam, bez obzira iz koje vjere dolazi. Svaki napad na policajca je napad na državu, to je teroristički čin. Moramo razmisliti o promjeni zakona jer se maloljetniku ne može zaprijetiti kaznom većom od pet godina“.

“Danas su djeca svjesna života oko sebe, vrlo dobro znaju čitati zakon”, dodao je Nešić.

Nešić se osvrnuo i na izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elvedina Konakovića.

“Mi danima slušamo priče o nepostojećim kampovima u Republici Srpskoj gdje su išli neki ljudi raditi nerede. Za utjehu nam treba biti da se to događa svugdje u svijetu? Za razliku od Konakovića, ja pozivam njega i sve ostale da riješimo pitanje kampova, da zajedno izađemo u medije, da zajedno riješimo da li je ovo terorizam ili nije. Hajde da jednom prestanemo lagati ovu javnost, ovako ovo društvo klizi nenormalnim aktivnostima. Noćas je ubijen Ognjen Maran, a ranjen Avdo Hasanović. Tko će to tim ljudima nadoknaditi, tko će umiriti te ljude? Dajte da unormalnimo situaciju i budemo odgovorni prema ovim građanima. Ja sam spreman zajedno sa Helezom (Zukan Helez, ministar obrane BiH, op.a.), Konakovićem otići na bilo koji dio Republike Srpske ili Federacije BiH i provjeriti sve oko tih navodnih kampova. Ne štitim nikoga“.

“Želim da se jasno i glasno kaže što je nađeno na društvenim mrežama ovog maloljetnika. Ja imam informacije da je to sadržaj ekstremnog vjerskog karaktera. Oca nitko ne može vratiti, ali imamo obavezu da to spriječimo”, ističe Nešić i dodaje: “Kako je uopće ušao u policijsku stanicu? Nije mi jasno kako je uspio da ubije jednog odraslog policajca i drugog da rani. Dosta stvari koje će morati da objasi Kantonalno tužilaštvo. Mi moramo poslati poruke mira i stabilnosti našoj javnosti”. (D. A.)

Maloljetnik policajca izbo tri puta, fatalan bio ubod u srce

Sinoć je maloljetnik u policijskoj postaji u Bosanskoj Krupi nožem usmrtio jednog, a drugog policajca teško ranio. N1 je doznao uznemirujuće detalje ovog zločina. N1 javlja kako je maloljetni E.S. (15) ušetao u policijski stanicu oko 20:40 sati. U tom trenutku dvojica policijskih službenika radila su na zabilješkama.

Ognjen Maran primijetio je maloljetnika i upitao ga kuda je krenuo. Nakon što je otvorio vrata svoje službene prostorije zadobio je najmanje tri uboda nožem. Od tri uboda, kako piše N1, fatalan je bio onaj koji je prošao između rebara i Marana ubo direktno u srce.

S druge strane, u tom trenutku, policajac Avdo Hasanović pokušao je onesposobiti maloljetnika koji je mahnito mahao nožem. Hasanoviću je zadao višestruke povrede u predjelu abdomena, povrede trbuha i povrede glave. Hasanović je nakon operacije u Kantonalnoj bolnici “dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću stabilno. (D. A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 13:15