PRIZIVA LOŠA SJEĆANJA

Misterij mrtvih majmuna u zoološkom vrtu u Hong Kongu upalio sve alarme, osoblje uplašeno, ustanova se zatvara

Provodi se obdukcija i laboratorijski testovi kako bi se utvrdio uzrok smrti životinja.

Pamučni tamarin (ilustracija)

 Chester Zoo/swns/swns/profimedia/Chester Zoo/swns/swns/profimedia

Pronalazak beživotnih tijela devet majmuna u zoološkom vrtu u Hong Kongu šokirao je osoblje i doveo do djelomičnog zatvaranja ustanove, piše Newsweek.

Odjel za slobodno vrijeme i kulturne usluge Hong Konga objavio je u ponedjeljak da je osam leševa majmuna pronađeno u zoološkom i botaničkom vrtu Hong Konga u nedjelju. Kako su naveli, radi se o jednom De Brazza majmunu, jednom običnom majmunu vjeverici, tri tamarina i tri bijela sakija. U ponedjeljak je preminuo još jedan majmun, nakon što je kod njega zabilježeno neuobičajeno ponašanje.

Pamučni tamarini su jedna od najugroženijih vrsta primata u svijetu. Vladina agencija Hong Konga priopćila je da se provode obdukcije i laboratorijski testovi kako bi se utvrdio uzrok smrti životinja. Dio zoološkog vrta za sisavce bit će privremeno zatvoren zbog dezinfekcije i čišćenja. Zdravstveno stanje ostalih životinja također će se provjeravati i pomno pratiti, stoji u priopćenju odjela.

Tragedija se dogodila u jednoj od najstarijih zooloških i botaničkih institucija na svijetu i najstarijem parku u Hong Kongu, otvorenom za javnost 1871. Udomljava oko 158 ptica, 93 sisavca i 21 gmazova u oko 40 ograđenih prostora.

Jason Baker, viši potpredsjednik PETA-e za Aziju, rekao je za Reuters da smrt izaziva zabrinutost zbog rizika od zoonoza poput majmunskih boginja, koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude.

"Majmuni u zatočeništvu često su izloženi patogenima koji se mogu prenijeti na ljude, uključujući tuberkulozu, Chagasovu bolest, koleru i MRSA", rekao je Baker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 07:31