TKO JE ODGOVORAN?

Misteriozno oštećen kabel između Norveške i Svalbarda, otočju prijeti totalna izolacija

Kvar komunikacijskog kabela se dogodio 7. siječnja, ali ga je Space Norway javnosti otkrio tek jučer

Longyearbyen, Svalbard

 Paul Williams/Sciencephoto/Profimedia

Podmorski optički kabel koji služi za prijenos internetske i komunikacijske veze između kopnene Norveške i arhipelaga Svalbard u Arktičkom oceanu misteriozno je oštećen.

Kvar komunikacijskog kabela se dogodio još 7. siječnja, ali su u Oslu problem otkrili tek jučer.

Poremećaj koji se dogodio na jednom od dva fiberoptička kabela mogao bi se pokazati katastrofalnim jer bi otočju Svalbard prijeti totalna izolacija.

Ako se i drugi kabel pokvari prije nego što se dovrši popravak, građani Svalbarda i SvalSat bit će potpuno odsječeni od svijeta.

Zanimljivo, do kvara je došlo baš u trenucima kada je novoimenovani britanski načelnik stožera obrane, admiral Sir Tony Radakin, upozorio da bi Rusija mogla pokušati oštetiti takve podmorske komunikacijske žice.

U intervjuu tijekom vikenda Radakin je rekao da je došlo do porasta aktivnosti ruskih podmornica tijekom posljednjih 20 godina, dodajući: 'Rusija je povećala sposobnost da ugrozi te podmorske kablove i potencijalno ih iskoristi'.

U priopćenju tvrtke Space Norway navodi se da je nestanak struje prvi put otkriven u petak ujutro u 4:10 po lokalnom vremenu. Tvrtka je naglasila da je komunikacija između Svalbarda i kopna još uvijek operativna.

Sustav SvalSat se nalazi na vrhu planinskog grebena na Svalbardu i sastoji se od više od 100 antena važnih za satelite u polarnoj orbiti.

Međutim, ruske vlasti su ranije poručile da bi se stranica SvalSat također mogla koristiti za preuzimanje podataka s vojnih satelita, kao i onih komercijalnih, unatoč tome što se Svalbard nalazi u demilitariziranoj zoni. Zbog ovih optužbi potaknute su sumnje da bi ruske podmornice mogle biti odgovorne za prekide u signalu, iako još nema dokaza za to.

Ti su kabeli većem vlasništvu privatnih tvrtki, dizajnirani su da izdrže prirodni pritisak pod morem i ne mogu se lako rezati, ali vojne podmornice i podmornice bez posade mogu oštetiti ili prekinuti veze.

Space Norway kaže da će zajedno s norveškim Ministarstvom pravosuđa i javne sigurnosti ispitati podmorske kablove i istražiti razlog nestanka struje, piše Dailymail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 00:52