VRHUNAC NAPETOSTI

Moćni general stigao u regiju, Amerikanci traže pomoć od ključne države: ‘Znamo kada će Iranci napasti!‘

Američki general stiže na Bliski istok dok se očekuje napad na Izrael iz Irana u znak odmazde za ubojstva visokih čelnika Hamasa i Hezbollaha

Izraelska Željezna kupola opet će imati puno posla...

 Jalaa Marey/Afp

Američki general Michael Kurilla, zadužen za američke snage na Bliskom istoku, stigao je u subotu u tu regiju, otkrila su dva američka dužnosnika, piše američki portal Axios.

General stiže u vrijeme dok se očekuje napad na Izrael iz Irana u znak odmazde za ubojstva visokih čelnika Hamasa i Hezbollaha. Naime, čelnici Irana i Hezbollaha obećali su osvetu za ubojstva vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbollaha Fuada Shukra i političkog vođe Hamasa Ismaila Haniyeha.

Putovanje generala Michaela Kurille u regiju planirano je prije nedavne eskalacije između Izraela, Irana i Hezbollaha, ali očekuje se da će iskoristiti putovanje kako bi pokušao mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju koja je branila Izrael od napada iz Irana 13. travnja ove godine, tvrde američki dužnosnici.

Tri američka i izraelska dužnosnika rekla su kako očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedjeljak. Pentagon je u petak poručio kako SAD jača svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael i šalje više ratnih brodova i borbenih zrakoplova u regiju.

image

Američki general Michael Kuriila i kralja Bahrain Hamad bin Isa Al Khalif

Afp/Profimedia

Američki dužnosnici očekuju da će svaka iranska odmazda biti slična kao i ona 13. travnja - no potencijalno većeg opsega - a mogla bi uključiti i Hezbollah u Libanonu.

Bidenova administracija zabrinuta je da bi će biti teže mobilizirati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer je Haniyehovo ubojstvo izazvao oštre protuizraelske osjećaje diljem regije.

Prema američkom dužnosniku, očekuje se da će Kurilla posjetiti Jordan, ključnu postaju na njegovu putu. Naime, Jordanci su odigrali značajnu ulogu tijekom napada 13. travnja presrećući iranske bespilotne letjelice koje su ušle na njihov teritorij i dopuštajući američkim i izraelskim zrakoplovima da koriste njihov zračni prostor za presretanje istih letjelica. SAD se nada da će se isto ponoviti ako bude potrebno, rekao je dužnosnik.

Američki i izraelski dužnosnici rekli su da ne znaju hoće li Iran i Hezbollah izvesti koordinirani napad ili će djelovati odvojeno. Dodali su i kako misle da i Iran i Hezbollah još uvijek rade na finaliziranju svojih vojnih planova i njihovom odobravanju na političkoj razini. U subotu su predsjednika Bidena novinari pitali misli li da će se Iran povući iz sukoba

- Nadam se. Ne znam - rekao je američki predsjednik.

Netanyahu: Upozoravam „iransku osovinu zla“ da ne napada Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je upozorio „iransku osovinu zla“ da ne napada njegovu zemlju, dok očekuje mogući napad Teherana i militantnih skupina koje podržava.

„Izrael je u ratu na više frontova protiv iranske osovine zla“, rekao je Netanyahu na početku tjedne sjednice vlade, dodajući da je vojska „spremna na sve“.

„Ponavljam našim neprijateljima: odgovorit ćemo i skupo naplatiti svaki čin agresije protiv nas, s koje god strane“, rekao je premijer, prema prijepisu koji je objavio njegov ured.

Napetost raste u regiji nakon ubojstava vojnog zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu i čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu. Obje skupine imaju snažne veze s Iranom.

Zapovjednik iranske Islamske revolucionarne garde upozorio je u subotu da će militantne skupine u savezu s Iranom također sudjelovati u odmazdi protiv Izraela.

Iranski nedržavni saveznici uključuju Hamas u Pojasu Gaze, Hute u Jemenu i skupinu Hezbolah u Libanonu. U Iraku i Siriji također postoje skupine odane Iranu. (Dorotea Koren/Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 19:21