GOSPODAR ORUŽJA

Moćniji i bogatiji i od Bruxellesa: Ovo je čovjek koji naoružava Europu

Tko je siva eminencija koja stoji iza militarizacije kontinenta?

Armin Papperger

 Ina Fassbender/afp/profimedia/Ina Fassbender/afp/profimedia

Službeni kandidat za prvog povjerenika za obranu Europske unije je Andrius Kubilius, no ima netko mnogo moćniji i bogatiji tko već obavlja taj posao - Armin Papperger, izvršni direktor njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall, piše Politico.

Dok Kubilius čeka početak rasprave Europskog parlamenta o novoj Komisiji Ursule von der Leyen, Papperger se već sastaje s najznačajnijim imenima industrije oružja i s ključnim nacionalnim političarima te pokreće stvarne političke odluke.

Šef Rheinmetalla, koji tvrtku vodi od 2013., ‘ima jasnu viziju obrambene budućnosti EU-a te stavove o zemlja s kojima se treba dogovarati i o onima s kojima ne treba‘, rekao je dužnosnik EU-a koji se nedavno sastao s njim.

EU radi na obrambenim partnerstvima s Južnom Korejom i Japanom, na primjer, a također traži načine za suradnju s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Jedan direktor kompanije za proizvodnju oružja, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je Papperger bio ključni glas prilikom donošenja odluke o većoj potrošnji za obranu Europe, a podržava i konsolidaciju inače fragmentiranog obrambenog sektora EU.

Tako se Papperger povezao s talijanskim Leonardom i britanskim BAE Systemsom oko proizvodnje modernih tenkova i oklopnih vozila temeljenih na Rheinmetallovoj platformi Lynx za talijansku vojsku, te radio na kamionima Boxer i Challenger 3 tenku za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Papperger se zbog svojih aktivnosti našao na meti ruskih ubojica, a ranije ove godine su špijunske agencije spriječile pokušaj njegovog ubojstva.

Također je zadužen i za najveću kompaniju za proizvodnju oružja.

Najveći proizvođar oružja

Rheinmetall ima narudžbe vrijedne 48,6 milijardi eura. U prvoj polovici ove godine ostvario je dobit od 404 milijuna eura te očekuje povećanje prodaje za 2 milijarde eura godišnje.

Procjenjuje se da je Rheinmetall preuzeo oko 40 posto od 100 milijardi eura vrijednog fonda za modernizaciju njemačke vojske.

S druge strane, Kubilius je značajno manje financijski moćan.

Bit će zadužen za Program europske obrambene industrije (EDIP) koji donosi 1,5 milijardi eura za obrambene tvrtke. Kako bi dobio više novca, morat će se dogovoriti sa zemljama članicama oko povećanja potrošnje za obranu u sljedećih sedam godina.

Ovo je prvi put da EU ima povjerenika za obranu, pa će Kubilius, inače bivši litavski premijer, morati drugim moćnim povjerenicima pokušati preoteti dio portfelja. Za sada, Europski parlament čak nema ni čitav odbor za obranu, što se namjerava promijeniti.

U međuvremenu, otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, 61-godišnji Papperger je pretvorio Rheinmetall u globalnog titana u sektoru naoružanja. Tvrtka je 2022. kupila španjolskog proizvođača granata Expal, čime je postao najveći igrač u Europi kad je topništvo u pitanju. Također, Papperger je osigurao goleme Bundeswehrove ugovore.

Ta sposobnost proizvodnje oružja i streljiva čini Pappergera i druge izvršne direktore obrane poput Guillaumea Fauryja iz Airbusa i šefa Saaba Micaela Johanssona ključnima za ponovno naoružavanje Europe i slanje oružja u Kijev.

Christian Mölling iz njemačkog think tanka Bertelsmann Stiftung, naglašava da ‘Papperger i ostali igrači zbog veličine svojih tvrtki mogu preuzeti rizike koje Bruxelles ne može.‘

Sklapanje poslova

No Papperger je i sposobni diplomat.

Kad su pregovori između Leonarda i francusko-njemačkog proizvođača oružja KNDS propali, Papperger je brzo sklopio ugovor s izvršnim direktorom Leonarda Robertom Cingolanijem o izgradnji borbenih sustava za kopneno ratovanje temeljenih na tehnologiji Rheinmetall s ciljem globalnog izvoznog tržišta.

Rheinmetall je također među prvima obećao da će proizvoditi oružje unutar Ukrajine.

S druge strane, Kubilius će se morati dobrano pomučiti da stekne naklonost nacionalnih čelnika, dok Papperger već ima izravnu vezu sa šefovima država.

Susreo se s britanskim premijerom Keirom Starmerom tijekom njegovog posjeta Berlinu u kolovozu, i redovito se druži s visokim dužnosnicima njemačke vlade kao što su kancelar Olaf Scholz i ministar obrane Boris Pistorius.

Nadalje, ugostio je dansku premijerku Mette Frederiksen, glasnu saveznicu Ukrajine, i s njom obišao tvornicu streljiva u Unterlüßu u sjevernoj Njemačkoj, a susreo se i s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu te se obvezao investirati u pogone za održavanje oklopnih vozila i tvornice streljiva u Ukrajini.

Rheinmetall diljem svijeta povećava proizvodne kapacitete te osigurava milijarde u ugovorima s njemačkom vladom i velike dijelove pomoći EU-a za izgradnju proizvodnih linija.

Dok je Kubiliusu Ursula von der Leyen tek naložila da traži više ulaganja za privatni sektor, Papperger već igra tu igru. Njegova tvrtka dobiva subvencije od nacionalnih vlada - ključne za otvaranje tvornica u Mađarskoj, Litvi, Ukrajini, Južnoafričkoj Republici i Australiji, a nova tvornica koja se gradi u Unterlüßu, glavni je dio strategije opskrbe njemačkog Bundeswehra u nadolazećim desetljećima.

‘Rheinmetall je pokretač konsolidacije europske obrambene industrije‘, rekao je Oliver Hoffmann, glasnogovornik Rheinmetall-a.

Ruska invazija na Ukrajinu i prijetnja koju ona predstavlja za EU, stali su na kraj svakoj dvosmislenosti o društvenoj korisnosti proizvođača oružja.

‘Od prvog sam dana bio uvjeren da radim pravu stvar, inače to ne bih radio‘, rekao je Papperger u veljači. ‘Uvjeren sam da branimo NATO, Njemačku, Europu i na kraju našu demokraciju.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 19:09