RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Modi stigao u Kijev, u isto vrijeme Putin je donio odluku o osveti za Kursk: ‘Bit ćete strogo kažnjeni‘

Modijev posjet prvi je posjet indijskog čelnika od ukrajinske neovisnosti

Kursk

 Tatyana Makeyeva/Afp

Talačka kriza u zatvoru u Rusiji: Zatvorenici zarobili čuvare, najmanje jedan mrtav

Skupina zatvorenika uzrokovala je talačku krizu kada je zatvorsko osoblje zarobila kao taoce u zatvoru u ruskoj regiji Volgograd, objavili su državni mediji.

Najmanje jedan član zatvorskog osoblja je ubijen. Poduzimaju se mjere za njihovo oslobađanje, ima žrtava, rekli su iz uprave zatvora.

Najmanje tri zatvorenika sudjeluju u napadu, navodi novinska agencija TASS.

Zatvor, koji se nalazi u gradu Surovikino, označen je kao kaznena kolonija sa strogim mjerama sigurnosti. Ima kapacitet za držanje do 1.241 muškog zatvorenika.


Veleposlanik: Putin je ‘donio odluku‘ o odgovoru na ukrajinski upad u Kursk

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da je Vladimir Putin pripremio odgovor na ukrajinski upad u regiju Kursk, javlja Reuters.

- Iskreno vam kažem da je predsjednik donio odluku. Čvrsto sam uvjeren da će svi biti strogo kažnjeni za ono što se dogodilo u regiji Kursk, dodao je. Rusija obustavila trajektne linije s Krimom nakon ukrajinskog napada.


Rusija obustavila trajektne linije s Krimom nakon ukrajinskog napada

Rusija je u petak prekinula trajektni prijevoz između juga zemlje i Krima nakon što je prethodnog dana u ukrajinskom napadu pogođen trajekt natovaren gorivom, priopćilo je rusko ministarstvo prometa.

Ukrajinska ratna mornarica je u petak potvrdila da je u ruskoj luci Kavkaz, u južnoj oblasti Krasnodar, uništila trajekt s gorivom. Luka Kavkaz jedna je od najvećih na Crnom moru i koristi se za dopremu goriva i oružja na Krim, ukrajinski poluotok kojeg je Rusija osvojila i anektirala 2014.

Rusko ministarstvo navodi da se radi o privremenoj suspenziji trajektnog prometa prema Krimu zbog sanacije i čišćenja terena, a u međuvremenu će se koristiti alternativna, kopnena ruta za opskrbu poluotoka.

Agencija RIA javlja da požar koji je uslijedio u luci nakon razaranja trajekta nije naštetio lučkoj infrastrukturi, ali da je pogođeni trajekt napola potopljen.

Trajekt je prevozio 30 vagona natovarenim gorivom, rekao je Fjodor Babenkov, gradonačelnik grada Temrjuka pod koji spada i spomenuta luka.

Ministarstvo za izvanredna stanja je priopćili da je nakon napada spašeno 17 ljudi, a jedna se osoba vodi kao nestala.


Ukrajina tijekom noći oborila 14 ruskih dronova

Ukrajinska protuzračna obrana je priopćila da je oborila 14 od 15 borbenih bespilotnih letjelica Shahed koje je Rusija lansirala tijekom noći.

Zračne snage su tijekom noći upozoravale na prijetnju od napada dronovima u više regija diljem zemlje. U trenutku objave nije bilo izvješća o šteti ili žrtvama kao rezultat oborenih dronova.


Kamala Harris dala snažnu podršku Ukrajini

Kamala Harris je na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke nakon službenog prihvaćanja nominacije za predsjednicu SAD-a podsjetila da vanjska politika ne može biti zanemarena na izborima.

- Kao predsjednica, čvrsto ću stajati uz Ukrajinu i naše saveznike u NATO-u.

- Pet dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, sastala sam se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bih ga upozorila na ruski plan za invaziju, rekla je.

- Pomogla sam mobilizirati globalni odgovor, preko 50 zemalja za obranu od agresije Vladimira Putina, dodala je Harris, prenosi Kyiv Independent.


Obavezne evakuacije u ključnom gradu, roditelji skrivaju djecu

Roditelji skrivaju svoju djecu od lokalnih vlasti kako bi izbjegli obveznu evakuaciju u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, strateški važnoj lokaciji, nakon upozorenja da ruske snage brzo napreduju.

Zajednice u i oko Pokrovska pozvane su da pobjegnu u sljedeća dva tjedna dok ruske snage napreduju - što se događa unatoč upadu Ukrajine na ruski teritorij koji je iznenadio Moskvu.

U četvrtak je Rusija inzistirala da je osujetila još jedan ukrajinski pokušaj prodora u pograničnu regiju Bryansk, dok Ukrajina nastavlja napredovati u regiji Kursk.

U ukrajinskoj regiji Donjeck, djeca sa svojim roditeljima ili drugim zakonskim skrbnicima bit će prisilno evakuirana iz određenih okruga, uključujući Pokrovsk, prema ministarstvu odgovornom za reintegraciju regija koje su prethodno bile pod kontrolom Rusije.

Pokrovsk nije velik grad - oko 60.000 ljudi živjelo je ondje prije rata, a mnogi su otišli od početka invazije punog opsega. Ali služi kao ključno središte za ukrajinsku vojsku zahvaljujući lakom pristupu Kostiantynivki, drugom vojnom središtu.

Ukrajinska vojska rekla je u srijedu da je Pokrovsk sada "najvrući" front rata. Vojnici odbijaju ruske napade i bore se na više lokacija.

Cijela zajednica obuhvaća grad Pokrovsk, obližnji grad Myrnohrad i 39 okolnih sela, prema vojnoj upravi grada Pokrovsk. Dnevno se evakuiralo 600-700 osoba. U četvrtak je nacionalna željeznička mreža priopćila da je najmanje 371 osoba evakuirana iz Prokrovska vlakom, a mreža je morala dodati devet vagona kako bi se prilagodila velikim gužvama, prenosi CNN.


Indijski premijer stigao u Kijev

Indijski premijer Narendra Modi stigao je u ukrajinsku prijestolnicu Kijev, gdje bi trebao razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, piše CNN.

Ukrajinski zastupnik Oleksiy Honcharenko potvrdio je Modijev dolazak u današnjoj objavi na Telegramu.

Modijev posjet prvi je posjet indijskog čelnika od ukrajinske neovisnosti, a dolazi samo nekoliko tjedana nakon što je otputovao u Moskvu u simbolično prvo prekomorsko putovanje u svom novom mandatu kao čelnik, gdje je održao razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom koje je Kijev kritizirao.

New Delhi je više puta pozivao na prekid vatre i mir u Ukrajini, ali se suzdržao od osude ruske invazije dok nastoji održati odnose s Moskvom - glavnim dobavljačem svog oružja i dugogodišnjim partnerom kojeg vidi kao ključnog za uravnoteženje svojih zategnutih odnosa s Kinom.


Kijev se pohvalio o uspjesima u regiji Harkiv

Ukrajinska 3. odvojena desantno-jurišna brigada pokrenula je protunapad u regiji Harkiv i napredovala gotovo 2 kvadratna kilometra duboko u područje na prvoj crti bojišnice, priopćila je danas brigada.

Brigada je danas objavila videozapis koji predstavlja, kako tvrde, prvu snimku "ofenzive u punom jeku" snimljenu u istočnoj regiji.

- Glavni cilj operacije bio je slomiti ofenzivni potencijal 20. armije Ruske Federacije. U ovom trenutku ta je zadaća izvršena, rekao je zapovjednik brigade Andrij Bilecki.

Nije poznato kada je napad pokrenut, koji su njegovi razmjeri i područje ofenzive. Brigada je priopćila da je Rusija izgubila oko 300 vojnika u četiri dana te da je značajna količina opreme i oružja oštećena ili uništena.

Ukrajinski vojnici također su preuzeli kontrolu nad obrambenim područjima ruskih trupa i nekim ruskim uporištima, navode u priopćenju.

- Spriječen je napad neprijatelja iz smjera Makijivke i smanjen pritisak iz drugih ključnih područja u zonama susjednih brigada, tvrde.

Selo Makijivka u regiji Luhansk nalazi se nekih 200 kilometara od granice s regijom Harkiv.

Poznato je da je 3. zasebna jurišna brigada djelovala oko sela Borova u regiji Harkiv, jer je izvijestila o sprečavanju ruskog pokušaja proboja u to područje početkom srpnja.


Drama na Telegram kanalima, gomilaju se poruke ruskih blogera, Moskva nijema, javio se i Dva Majora: ‘Ušli su u Brjansk!‘

Ukrajinska vojska je prešla granicu s ruskom regijom Brjansk, javljaju ruski blogeri i drugi mediji.

Istaknuti ruski vojni blog Dva Majora napisao je da su ukrajinske snage napale oko naselja Zabrama, odmah iznad granice ukrajinske sjeverne regije Černigov, u srijedu oko 19 sati po lokalnom vremenu.

‘Ruski graničari i borci čečenskih specijalnih snaga sukobili su se s ‘najmanje 20 vojnika‘, napisao je ruski vojni bloger, tvrdeći da su se ukrajinske snage potom "povukle".

Više pročitajte OVDJE.


FSB otvorio kazneni postupak protiv novinara CNN-a

Ruska sigurnosna služba FSB priopćila je u četvrtak da je otvorila kazneni postupak protiv novinara koji radi za CNN za kojeg je rekla da je ilegalno prešao rusku granicu kako bi snimio reportažu u Kurskoj oblasti nakon ukrajinskog prekograničnog upada. FSB je imenovao novinara kao Nicka Patona Walsha, britanskog državljanina koji radi kao CNN-ov glavni dopisnik za međunarodnu sigurnost. Rečeno je da je FSB također otvorio slične slučajeve protiv dvojice ukrajinskih novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:21