VAŽNA BUŠOTINA

MOL u Azerbajdžanu potpisao vrijedan sporazum o razvoju rezervi plina na polju ACG

Vjeruje se da u tim ležištima postoje značajni resursi, do 4 trilijuna kubičnih stopa, odnosno oko 112 milijardi kubičnih metara
 PR

- MOL Grupa i njezini partneri potpisali su komercijalne sporazume za razvoj rezervi plina u Azerbajdžanu. Nakon SOCAR-a i BP-a, MOL je treći najveći dioničar na polju ACG, gdje su nepovezana ležišta plina utvrđena ispod i iznad ležišta iz kojih se proizvodi nafta. Partneri su sada postigli dogovor o razvoju i komercijalnom iskorištavanju tih rezervi. MOL je također potpisao Memorandum o razumijevanju sa SOCAR-om kako bi procijenio daljnje mogućnosti suradnje u području istraživanja ugljikovodika u Azerbajdžanu.


MOL Grupa i njezini partneri potpisali su komercijalne sporazume za razvoj rezervi plina u Azerbajdžanu. Nakon Državne naftne kompanije Republike Azerbajdžan (SOCAR) i BP-a, operatora zajedničkog ulaganja, MOL je treći najveći dioničar u polju Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG), gdje su ležišta plina utvrđena ispod i iznad ležišta iz kojih se proizvodi nafta.

Komercijalni sporazumi mijenjaju postojeći okvir sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA) s polja ACG te stranama omogućuju napredak u istraživanju, procjeni, razvoju i proizvodnji iz ležišta plina na polju ACG. Vjeruje se da u ovim ležištima postoje značajni resursi, do 4 trilijuna kubičnih stopa (oko 112 milijardi kubičnih metara).

Bušenje početne proizvodne bušotine već je započelo s platforme West Chirag, a prve količine plina očekuju se tijekom 2025. godine. Ova je bušotina važna jer će kroz proizvodnju pružiti procjenu koja bi trebala oblikovati planove budućeg razvoja. Svečanost potpisivanja održana je u Bakuu na 30. obljetnicu potpisivanja sporazuma o dijeljenju proizvodnje na polju ACG 1994. godine.

Osim toga, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi i glavni izvršni direktor SOCAR-a Rovshan Najaf u Bakuu su potpisali Memorandum o razumijevanju sa svrhom procjene mogućnosti istraživanja u regiji Shamakhi-Gobustan. U skladu s Memorandumom o razumijevanju MOL Grupa je izrazila namjeru da pridonese svojim iskustvom, tehničkim i komercijalnim znanjem te financijskim sredstvima u svrhu daljnjeg razvoja crpljenja ugljikovodika u Azerbajdžanu.

image
PR

„Danas je ostvarena važna prekretnica za MOL Grupu jer nakon godina razvoja i proizvodnje naftnih polja u Azerbajdžanu širimo svoju prisutnost ulaskom u razvoj plinskih ležišta. To je postignuto zahvaljujući izvanrednoj suradnji sa SOCAR-om i partnerima u zajedničkom ulaganju u projekt ACG”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

"Ovo je također veliki dan za gospodarsku suradnju između Azerbajdžana i Mađarske, a zahvaljujući izvrsnim odnosima između vlada naših zemalja uspjeli smo dodatno ojačati našu poslovnu suradnju. ACG je naš krunski dragulj jer je najveći međunarodni čimbenik u našoj proizvodnji ugljikovodika. Također, sudjelovanje MOL-a u projektu najvažnija je gospodarska veza dviju zemalja. Nadalje, ACG ima ključnu ulogu u sigurnosti opskrbe energijom u srednjoj Europi. Proizvodnja s ovog polja daje nam fleksibilnost u opskrbi sirovom naftom za naše rafinerije, kako u Slovačkoj tako i u Hrvatskoj, tako da cijela regija ima koristi od ovog partnerstva. U svjetlu toga, čast mi je potpisati dodatni memorandum o razumijevanju s našim cijenjenim partnerom, SOCAR-om. To jasno pokazuje da ovo partnerstvo ima veliku budućnost i veselim se daljnjim istraživačkim uspjesima u Azerbajdžanu na kopnu, uz kontinuirani razvoj odobalnog polja ACG. Vrlo smo otvoreni i za daljnju suradnju“, dodao je.

image
PR

MOL Grupa ušla je na tržište Azerbajdžana 2020. godine kupnjom 9,57 % udjela u polju Azeri-Chirag-Gunashli („ACG“), jednom od najvećih naftnih polja na svijetu, te efektivnim udjelom od 8,9 % u naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan („BTC”) kojim se sirova nafta transportira u mediteransku luku Ceyhan. Taj udio predstavlja 15 % ukupne proizvodnje MOL-a i 25 % ukupnih rezervi, prema stanju iz 2023. godine. Naftovod BTC ima važnu ulogu u MOL-ovoj opskrbi naftom rafinerija MOL Grupe u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Slovnaft u Bratislavi i Ininu rafineriju nafte Rijeka.

Imovina u Azerbajdžanu pruža MOL-u fleksibilnost jer može odlučiti hoće li prodati udio nafte proizvedene na polju ACG u luci Ceyhan trećim stranama ili će ga upotrijebiti unutar MOL Grupe u svojoj ključnoj regiji SIE-a kako bi pridonio europskoj sigurnosti opskrbe energijom i poboljšao fleksibilnost tvrtke u opskrbi sirovom naftom. Unatoč tome što je manjinski dioničar, MOL aktivno pridonosi razvoju ACG-a svojom 80-godišnjom stručnošću u upravljanju ležištima, podzemnim strukturama i optimizaciji proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:46