NOVA TEHNOLOGIJA

MOL započeo s proizvodnjom u postrojenju za proizvodnju zelenog vodika najvećeg kapaciteta u regiji

Jedinica za elektrolizu od 10 megavata puštena je u proizvodnju u MOL-ovom postrojenju u Százhalombatti
 Mark Kiss

Postrojenje za proizvodnju zelenog vodika kapaciteta 10 megavata, najveće u srednjoj i istočnoj Europi, započelo je s proizvodnjom u MOL-ovoj rafineriji u Százhalombatti.

Postrojenje proizvodi 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog zelenog vodika godišnje, koji se potom upotrebljava za proizvodnju goriva te se na taj način smanjuju emisije ugljikovog dioksida Rafinerije Dunav za 25.000 tona, što je jednako godišnjim emisijama ugljikovog dioksida iz oko 5.400 uobičajenih automobila. Taj je korak usklađen s korporativnom strategijom MOL Grupe pod nazivom SHAPE TOMORROW, čiji je cilj učiniti regiju održivijom, konkurentnom i samodostatnom.

MOL Grupa je u travnju pustila u rad svoje novo postrojenje u Százhalombatti, u kojem proizvodi oko 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog zelenog vodika godišnje pomoću jedinice za elektrolizu od 10 megavata proizvođača Plug Power. Izvršene su zadaće koje su bile potrebne kako bi se pokrenula proizvodnja, što uključuje ispitivanja tlaka, inspekciju sustava za kontrolu procesa, umetanje i spajanje elektrolitičkih ćelija sa sustavom te puštanje u rad sustava za pročišćavanje vode.

Oprema za elektrolizu proizvođača Plug Power koristi se električnom energijom iz obnovljivih izvora za razgradnju vode na vodik i kisik. To znači da ne nastaju onečišćujući nusproizvodi, naprotiv, postrojenje proizvodi 8-9 tona čistog kisika po toni vodika. Američka kompanija, koja iza sebe ima gotovo 50 godina operativnog iskustva, ponudila je MOL-u inovativnu i pouzdanu tehnologiju: generatore vodika, koji su optimizirani za proizvodnju čistog vodika.

„Zeleni vodik čist je i svestran izvor energije kojim se trenutačno koristimo u proizvodnji goriva kako bismo smanjili naš ugljični otisak, a prema našim planovima uskoro će se moći upotrebljavati i izravno u prometnom sektoru. Proizvodnja i upotreba zelenog vodika doprinose zelenoj energetskoj tranziciji na inovativan način, što je temeljni cilj MOL-ove strategije. Nakon Százhalombatte, planiramo slična postrojenja u Bratislavi i Rijeci koja bi mogla započeti s proizvodnjom u 2026.”, rekao je Ádám Horváth, potpredsjednik MOL Grupe za nove i održive poslove.

Postrojenje vrijedno 22 milijuna eura smanjit će ugljični otisak Rafinerije Dunav za više od 25.000 tona ugljikovog dioksida godišnje. Nova će tehnologija postupno zamijeniti proizvodni proces koji se temelji na prirodnom plinu, a na koji trenutačno otpada šestina ukupnih emisija ugljikovog dioksida MOL Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21