‘ISPRIKE SVIMA‘

Mongolija objasnila zašto nisu uhitili Putina iako su trebali, prijeti im kazneni progon: ‘Ruke su nam vezane...‘

Prije gotovo 18 mjeseci je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za Putinovo uhićenje zbog optužbi za ratne zločine

Ruski predsjednik Vladimir Putin i mongolski premijer Luvsannamsrain Oyun-Erdene

 Byambasuren Byamba-ochir/Afp

Nakon što je Vladimir Putin stigao u službeni posjet Mongoliji, koja je potpisnica Rimskog statuta te dužna izručiti svakoga koga traži Međunarodni kazneni sud, Mongolija to nije učinila, a sada je tamošnja vlada za Politico objasnila i zašto.

Uz isprike svima, tvrde da su im ruke vezane.

Glasnogovornik mongolske vlade rekao je da se zemlja nalazi u položaju energetske ovisnosti, što otežava Putinovo uhićenje po tjeralici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zbog ratnih zločina u Ukrajini.

- Mongolija uvozi 95% svojih naftnih derivata i više od 20% električne energije iz neposrednog susjedstva, koji su prethodno bili u prekidu iz tehničkih razloga. Ova opskrba je ključna za osiguranje naše egzistencije i egzistencije našeg naroda, rekao je glasnogovornik mongolske vlade za Politico.

Podsjetimo, prije gotovo 18 mjeseci je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za Putinovo uhićenje zbog optužbi za ratne zločine.

Svaki član ICC-a dužan je postupiti po nalogu suda, ali Mongolija to nije učinila. Pravni stručnjak je ranije rekao za Politico da će se Mongolija vjerojatno suočiti s kaznenim progonom zbog svog nedjelovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 20:48