REAKCIJE IZ KREMLJA

Moskva: Pokušaj atentata je posljedica američke ‘politike raspirivanja mržnje‘

Kineski predsjednik Xi Jinping ‘izrazio je sućut Donaldu Trumpu‘, navodi se u kratkom priopćenju ministarstva vanjskih poslova

Mjesto atentata na Trumpa

 Rebecca Droke/Afp

Europski lideri osudili su pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kao prijetnju demokraciji, dok je Moskva opisala napad kao posljedicu američke politike raspirivanja mržnje.

Trump je u subotu ustrijeljen u desno uho dok je govorio na predizbornom skupu u Pennsylvaniji, što vlasti tretiraju kao pokušaj atentata. Jedan sudionik skupa je ubijen, a dvoje je teško ozlijeđeno u incidentu, priopćila je američka tajna služba. Osumnjičeni napadač je ubijen.

Europski lideri opisali su napad na Trumpa kao prijetnju demokraciji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na X-u da "u demokraciji nema mjesta političkom nasilju". Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je napad na Trumpa, opisao ga "tragedijom za naše demokracije" i poželio mu brz oporavak na platformi X.

"Napad na američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa vrijedan je prezira. Želim mu brz oporavak. Moje misli su sa svima pogođenima napadom", napisao je njemački kancelar Olaf Scholz na X-u.

Reakcija Moskve bila je usmjerena na prozivanje SAD-a. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je pokušaj atentata posljedica američke "politike raspirivanja mržnje".

SAD bi trebao preispitati svoju politiku prema političkim protivnicima, zemljama i nacijama, rekla je Zaharova. Dodala je da bi se SAD trebao usredotočiti na svoje unutarnje probleme umjesto na isporuku oružja Ukrajini.

"Za takvo nasilje nema opravdanja i mjesta nigdje u svijetu. Nasilje nikad ne bi trebalo prevladati", napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenoj mreži X, dodavši da mu je "laknulo" kad je saznao da je Trump na sigurnom.

Kineski predsjednik Xi Jinping "izrazio je sućut Donaldu Trumpu", navodi se u kratkom priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Pekingu. Kina je "zabrinuta zbog pucnjave", dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:23