NAJGORI ODNOSI

Mučan razgovor Kamale, Bidena i Netanyahua, a onda je stigao novi šok: ‘Nećete znati što vas je snašlo‘

Razgovor koji je trajao 30 minuta nije urodio većim plodom, pa čak ni konkretnim zaključcima...

Kamala Harris i Benjamin Netanyahu

 Roberto Schmidt/Afp

Prvi put u gotovo 50 dana američki predsjednik Joe Biden održao je telefonski sastanak sa svojim izraelskim kolegom, premijerom Benjaminom Netanyahuom. Poanta njihova razgovora bio je pokušaj brifiranja o planu izraelske odmazde Iranu zbog nedavnog, najnovijeg, bombardiranja Tel Aviva. Također, nadali su se zakopati ratnu sjekiru nakon vrlo napetih mjeseci na relaciji SAD - Izrael, koje njihovi jedinstveno bliski bilateralni odnosi ne pamte.

Bijela kuća nadala se da će im ključni strateški partner na Bliskom istoku, uz čiji su bok neupitno stali u svim škakljivim situacijama tijekom desetljeća, ako već ne otkriti, a onda barem dati naslutiti svoj plan konfrontacije Islamskoj Republici, kako ih ne bi doveli pred gotov čin kao prije nekoliko tjedana kada su, praktički iz medija u realnom vremenu, saznali za operaciju kojom je obezglavljen libanonski Hezbolah.

Ipak, Mediteranom plove američki ratni brodovi, a Bidenova je Bijela kuća na Bliski istok poslala još nekoliko tisuća vojnika, što znači da izraelska očekivana odmazda u opasnost može dovesti ne samo živote pripadnika postrojbi SAD-a, nego i njihovih strateških partnera poput Francuske, koja u Libanonu ima vlastite specifične interese.

Međutim, ako je suditi prema informacijama koje su iscurile u medije, razgovor koji je trajao 30 minuta nije urodio većim plodom, pa čak ni konkretnim zaključcima. U zraku je, tvrde očevici, ostala težina spoznaje da se partnerske zemlje nalaze u najvećoj krizi dosad.

NYT piše kako Amerikanci smatraju da bi Izraelci trebali zacementirati svoje taktičke dobitke glede Hamasa i Hezbolaha te pristati na primirje koje bi u konačnici vodilo do uspostave dviju država. Time bi Palestinci dobili svoj krov nad glavom. No, Netanyahu nije zainteresiran ni za kakve ustupke jer se još nije oporavio od šoka nenadanog krvavog terorističkog napada u sklopu kojeg je ubijeno najviše Židova od kraja Holokausta.

image

Joe Biden i Benjamin Netanyahu

Abaca Press/alamy/profimedia

Biden je tijekom poziva svom kolegi naglasio potrebu za "minimiziranjem civilnih stradanja u gusto naseljenim područjima Bejruta", gdje postoji opravdana bojazan da libanonskoj prijestolnici prijeti ista sudbina kao i Gazi. U pokušaju da likvidiraju nekoliko tisuća pripadnika Hamasa, snage IDF-a su u samo godinu dana ubile više od 40.000 Palestinaca.

I dok je dvojac - tj. trojac jer je virtualnom sastanku prisustvovala i potpredsjednica Kamala Harris koja se nada da će 5. studenoga osvojiti dovoljno elektorskih glasova da Bidenovu administraciju zadrži još četiri godine u Bijeloj kući - diplomatski upakiranim rječnikom razmjenjivao telefonsku vatru, na društvenim ih je mrežama dočekalo još jedno vrlo neugodno iznenađenje.

Naime, izraelski ministar obrane Yoav Gallant, isti onaj kojemu Netanyahu već mjesecima sapuna dasku i kojemu je ovaj tjedan izričito zabranio sudjelovanje na sastanku s američkim kolegom Lloydom Austinom, objavio je eksplozivan video sa zloslutnom porukom režimu u Teheranu.

"Izraelski napad bit će smrtonosan, precizan i, najvažnije od svega, iznenađujući", poručio je, dajući pritom naslutiti kako je na stolu i dalje gađanje naftnih ili nuklearnih postrojenja. "Neprijatelj uopće neće razumjeti što se i kako dogodilo, nego će ostati zapanjen našim rezultatima", upozorio je.

Američki dužnosnici vjeruju da Izraelci trenutačno uživaju u spoznaji da se Teheranom širi tjeskoba zbog njihove očekivane odmazde Iranu jer su dužnosnici Islamske Republike proteklih dana koristili svaku priliku kako bi naglasili da "stvar smatraju riješenom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 11:09