TKO JE LEONARD LEO?

Multimilijarder, arhitekt u sjeni i ‘treći najvažniji čovjek na svijetu‘ zaprijetio: ‘Slomit ću ga!‘

Američki mediji kažu da je ‘najmoćnija osoba za koju nikada niste čuli‘...

Ženski prosvjed pred američkim Kongresom

 Allison Bailey/nurphoto/Shutte/Allison Bailey/nurphoto/Shutte

Konzervativni aktivist koji je predvodio inicijativu za preobrazbu američkog pravnog sustava daje milijardu dolara kako bi srušio liberalnu dominaciju koja, kako je rekao, vlada u korporacijama, medijima i zabavnoj industriji.

U intervjuu, koje inače rijetko daje, Leonard Leo, koji se smatra arhitektom pomaka udesno na Vrhovnom sudu za vrijeme mandata Donalda Trumpa, za Financial Times rekao je da je njegova neprofitna lobistička skupina Marble Freedom Trust, nakon pravosuđa, spremna za sučeljavanje s privatnim sektorom.

"Moramo slomiti liberalnu dominaciju tamo gdje je najpodmuklija, a to ćemo napraviti usmjeravanjem resursa za talente i kapital u područja vijesti i zabave, gdje je ljevičarski ekstremizam najočitiji", rekao je Leo za Financial Times.

image

Donald Trump i Eric Hovde

Scott Olson/Getty Images Via AFP

"Planiramo povećati potporu organizacijama koje prozivaju tvrtke i banke sklone woke ideologiji, koja je poput virusa koji šire regulatori i nevladine organizacije. Morat će platiti cijenu stavljanja ekstremne ljevičarske ideologije ispred potrošača", rekao je Leo.

Leo je proveo više od dva desetljeća u utjecajnom Federalističkom društvu, konzervativnoj i libertarijanskoj pravnoj organizaciji, gurajući konzervativne suce u savezne sudove i sam Vrhovni sud. Godine 2018. konzervativni sudac Clarence Thomas našalio se da je Leo treća najvažnija osoba na svijetu.

Naime, Leov aktivizam kulminirao je za vrijeme Trumpova mandata, kada su, uz podršku Federalističkog društva imenovana tri suca, pa su konzervativci u Vrhovnom sudu dobili supervećinu od šest naprema tri i dubinski utjecaj na američki pravni sustav. Sud je od tada primjerice donio odluku o poništavanju prava na pobačaj.

image

Sudac Vrhovnog suda Samuel A. Alito, Jr.

Pool Via Cnp /mediapunch/imago Stock&people/profimedia/Pool Via Cnp /mediapunch/imago Stock&people/profimedia

Godine 2020., nakon što je Trump izgubio izbore, Leo se povukao iz vođenja dnevnih operacija društva, ali je ostao njegov supredsjedatelj.

Sljedeće je godine osnovao Marble uz donaciju 1,6 milijardi dolara od biznismena koji je carstvo stvorio na proizvodnji elektroničkih uređaja Barrea Seida. Ta su sredstva, kako je rekao, trebala biti protuteža "mračnom novcu" ljevice. Prema javnim financijskim podacima, potrošio je oko 600 milijuna dolara u prve tri godine.

Cilj mu je, prema vlastitim riječima, bio pronaći "učinkovite načine za ponovno uspostavljanje ograničene ustavne vlade u SAD-u i civilnog društva koje polazi od slobode i osobne odgovornosti te vrijednosti zapadne civilizacije".

Dosad se bavio javnim sektorom. Međutim, sad jednom milijardom dolara financira konzervativnu misiju usmjerenu protiv privatnih institucija koje provode politike različitosti, jednakosti i uključenosti, bave se klimatskim i društvenim problemima i ne posluju s politički konzervativnim klijentima, navodi FT.

Njegova neprofitna organizacija sve je zainteresiranija za pokretanje kampanja protiv "woke" banaka i tvrtki prijateljski naklonjenih Kini u svim sektorima, od proizvodnje hrane do autonomnih vozila u SAD-u i potencijalno u Europi.

U sljedećih 12 mjeseci Leo također namjerava uložiti u američku lokalnu medijsku tvrtku te radi na izgradnji konzervativnih koalicija kroz grupe kao što je Teneo Network, klub s ograncima diljem zemlje.

Marble je 2021. počeo financijski pomagati organizacije koje su pokrenule kampanje protiv kompanija koje primjenjuju inicijative DEI (Diversity, Equity, Inclusion), ESG (environmental, social and governance) i druge, a među njima su tvrtke poput BlackRocka, Vanguarda, American Airlinesa, Coca-Cole, State Farma, Major League Baseballa i Ticketmastera. Marble je ove godine pomogao raznim konzervativnim skupinama u njihovim kampanjama protiv TikToka na temelju tvrdnje da je prijetnja djeci i američkoj nacionalnoj sigurnosti.

image

Ženski prosvjed pred američkim Kongresom

Allison Bailey/nurphoto/Shutte/Allison Bailey/nurphoto/Shutte

Leov uspon u društvo najmoćnijih konzervativaca u SAD-u izazvao je pozornost liberalnih odvjetnika i demokratskih političara. Ranije ove godine oglušio se o sudski poziv demokrata iz Senata koji su istraživali neprijavljene darove sucima Vrhovnog suda koje je otkrila istraživačka medijska platforma ProPublica.

Godine 2020. Leo se pridružio profitnoj tvrtki za lobiranje CRC Advisors, navodi FT. Bloomberg je izvijestio da je niz neprofitnih organizacija CRC-u platio najmanje 69 milijuna dolara otkako je Leo postao suvlasnik i predsjednik tvrtke.

Dok Marble financira skupine za promicanje Trumpa, ne donira novac da bi utjecao na predsjedničke izbore 2024., rekao je Leo. Neprofitna organizacija umjesto toga pomaže republikancima da okončaju demokratsku većinu u Senatu, koja potvrđuje imenovane suce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 16:37