PRSA O PRSA

Munjevita akcija ukrajinskih komandosa u ruskoj tvrđavi, smaknuli su ih bez milosti, čekao se samo mig špijuna: ‘Krenite!‘

Na početku bitke navodno je bilo na stotine Rusa raspoređenih u 30 zgrada
 /Gur/X

Ruske su trupe 10. svibnja prešle rusko-ukrajinsku granicu sjeverno od ukrajinskog Harkiva. Ubrzo su zauzeli veći dio Vovčanska, grada koji je prije rata brojao 17.500 stanovnika i koji se nalazi ni pet kilometara od granice.

Mjesec dana kasnije zauzeli su ključno uporište u središtu grada: tvornicu kemijskih agregata PJSC Volčanski, prostrani kompleks od 30 betonskih zgrada.

Tvornica agregata mogla je funkcionirati kao neka vrsta baze koja pokriva ruske snage koje prelaze rijeku Vovča, no umjesto toga, postao je zamka. Ukrajinske trupe izvršile su protunapad i "odsjekle" je od glavnih ruskih snaga.

Nakon iscrpljujuća tri mjeseca komandosi iz ukrajinske obavještajne uprave GUR u utorak su konačno "očistili" pogon od posljednjih ruskih okupatora.

"Borci GUR-a izvršili su sustavno čišćenje zgrada tvornice, neprestano se upuštajući u borbe. U nekim slučajevima, ukrajinske specijalne snage sudjelovale su u borbi prsa o prsa s neprijateljem", izvijestili su.

"GUR je u potpunosti oslobodio teritorij tvornice agregata Vovčansk i uništio okupatore u svim zgradama poduzeća", dodali su. Neki Rusi su ubijeni, drugi su zarobljeni.

Kako prenosi Forbes, nejasno je koliko je Rusa još bilo živo u tvornici u vrijeme njezina oslobađanja. Na početku bitke, navodno ih je bilo na stotine raspoređenih u 30 zgrada. Uživali su u vatrenoj potpori ruskog topništva raspoređenog na sjeveru, a navodno su dobivali i neke zalihe isporučene malim dronovima.

Ukrajinci su bacali bombe, maltretirali Ruse u tvornici dronovima i snajperima... i čekali. Mjesecima je tvornica agregata bila— prema ukrajinskoj analitičkoj grupi Deep State — kao "streljana" za Ukrajince koji su mogli pucati u nju kad im se prohtije i iz svih smjerova.

Kako je ruska ofenziva u Vovčansku ovog ljeta jenjavala, ukrajinski protunapadi postupno su gurali liniju fronte sjevernije, ostavljajući Ruse u tvornici još izoliranijim nego prije.

Obavještajna uprava čekala je dok preživjeli Rusi nisu bili iscrpljeni - a zatim je napala kompleks s najmanje četiri odvojena tima komandosa. Provalili su u postrojenje i očistili ga sobu po sobu u onome što je ravnateljstvo opisalo kao "izuzetno složenu i uspješnu operaciju".

Ipak, oslobađanje tvornice samo je mali korak, jer na sjeveru Rusi i dalje drže Vovčansk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 07:11