‘DA, BIT ĆE U REDU‘

Musk otkrio nevjerojatnu priču koja dočarava svu ludost i besmisao birokracije: ‘Znate li što su nas tražili?‘

Američka administracija, po uzoru na europsku, odlazi korak dalje u vizionarskom normiranju – baš svega

Elon Musk u Pittsburghu

 Michael Swensen/Getty Images Via Afp

Elon Musk je kontroverzni poduzetnik kojeg mnogi ne respektiraju zbog njegovog sve izraženijeg političkog aktivizma, pogotovo jasne i glasne podrške Donaldu Trumpu, ali njegov video-ekspoze o tragikomičnoj sklonosti američke administracije birokratskog normizaciji poslovanja i svakodnevnog života ipak se činio potpuno nadrealnim; kao da se radi o priči iz nekog paralelnog svemira u kojem vladaju neka pomjerena "pravila", onakva s kakvima se inače susrećemo u TV-satiri Rowana Atkinsona.

Američka administracija tražila je, naime, od Muskove kompanije da napravi studiju o rizicima sudara Starshipa s morskim psom. Muskov sudar s američkom birokracijom samo je jedna od stvari koja pokazuje koliko daleko je otišla potreba političara da armijama birokrata narede detaljno normiranje svega što im padne na pamet, uključujući daleku budućnost.

"Mislim, imam hrpu onako ludih priča, znate, neke od njih su, pretpostavljam, prilično smiješne. Jedna od njih je da smo morali u SpaceX-u napraviti studiju kako bismo vidjeli hoće li Starship udariti u morskog psa. I ja kažem: ‘To je veliki ocean, znate, ima puno morskih pasa. Nije nemoguće, ali je vrlo malo vjerojatno.‘ I rekli su da moram napraviti studiju. Ovo je, mislim, bilo od Nacionalne službe za morske ribarske resurse, jedne od onih, zove se NMFS.

image

Elon Musk u Pittsburghu

Michael Swensen/Getty Images Via Afp

I, znate, oni su rekli: ‘Morate napraviti studiju o tome hoće li udariti morskog psa.‘ A mi smo rekli: ‘Što?‘ I onda smo rekli: ‘U redu, napravit ćemo analizu.‘ Zatim smo pitali: ‘Možete li nam dati podatke o morskim psima?‘ Oni su rekli: ‘Ne, ne možemo vam dati podatke o morskim psima.‘ Pa smo onda bili u malo nezgodnoj situaciji. Kako da riješimo ovaj problem s vjerojatnošću udara morskog psa? A oni su rekli: ‘Pa, mogli bismo ih dati našoj zapadnoj podružnici, ali im ne vjerujemo.‘ A ja sam pomislio: ‘Jesam li ja dio komičnog skeča? Kao da su zabrinuti da će ljudi koji love morske pse zbog peraja dobiti te podatke o prisutnosti morskih pasa.‘ I tako smo na kraju dobili podatke i mogli smo provesti analizu da pokažemo: ‘Da, morski psi će biti u redu.‘

image

Elon Musk u Pittsburghu

Michael Swensen/Getty Images Via Afp

Ali što? Nisu nam dopustili nastavak s lansiranjem dok nismo napravili ovu ludu analizu o morskim psima. I onda smo mislili da smo gotovi. Rekli su: ‘A što je s kitovima?‘ A ja kažem: ‘Kad pogledate sliku Tihog oceana, koji postotak površine Tihog oceana vidite kao kitove? Jer ja pogledam sliku i ne vidim nijednog.‘ Kao, ne možete vidjeti kita. Iskreno, ako bi brod udario kita, iskreno, taj kit je to zaslužio. Jer, znate, šanse su toliko male, to je kao ‘final destination‘, verzija za kita. Kao, sudbina je imala plan za tog kita, znate?

I tako smo morali napraviti analizu o kitovima. I bilo je kao: ‘U redu, da, i kitovi će biti u redu.‘ Znate, to se razvlači, i onda su rekli: ‘A što ako raketa ode pod vodu, pa eksplodira, i kitovi dobiju oštećenje sluha?‘ Kao, ovo je stvarno. Zapravo su to rekli, a mi smo rekli: ‘Gledajte, kad bismo mogli napraviti raketu koja ide pod vodu i postane podmornica, to bi bilo postignuće u fizici koje ne bismo mogli ostvariti. U redu, nije to način na koji to funkcionira.‘ U svakom slučaju, to je samo jedna luda stvar za drugom. Zato, znate, osjećam bol zbog prevelike regulacije", ispričao je Musk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 00:32