BOŽO KOVAČEVIĆ

‘Na tom su krovu trebali stajati policajci, a ne atentator! Trumpov stav nakon atentata naglašava nadmoć nad Bidenom‘

Trump će na ovome dobiti nove pristalice, uvjeren je nekadašnji hrvatski veleposlanik u Moskvi

Scena nakon atentata i Božo Kovačević

 Afp/Cropix

Božo Kovačević, profesor filozofije, bivši saborski zastupnik i bivši veleposlanik u Moskvi za Jutarnji je komentirao atentat na Trumpa i moguće političke posljedice:

"Donald Trump je imao nevjerojatnu sreću da ga je metak samo okrznuo. Radilo se o centimetrima - da je napadač bio precizniji Donald Trump vjerojatno ne bi bio živ. Utoliko je to sretna okolnost za Trumpa. Ovaj događaj će u kampanji dodatno povećati koheziju Trumpovih pristalica koji će širiti teoriju zavjere i vjerojatno uspjeti pridobiti i neke nove pristalice. Kao činjenična podloga za razvijanje teorija zavjere nedvojbeno će poslužiti sigurnosni propust. Da nije bilo sigurnosnog propusta, napadač se ne bi mogao nalaziti na krovu 150 metara udaljenom od pozornice s kojeg se izravno vidi govornik na pozornici. Na tako rizičnom skupu, na tom krovu, trebali su stajati policajci, a ne atentator.

Znajući i samoga Trumpa, a osobito psihološki profil velikog dijela onih koji ga podupiru - koji su, podupirući ga, htjeli onemogućiti inauguraciju predsjednika Bidena - možemo zaključiti da će oni taj sigurnosni propust prikazivati kao dio političke zavjere protiv Trumpa.

image

Mjesto atentata na Trumpa

-/Afp

Okolnosti su za predsjednika Bidena krajnje nepovoljne. Javnost se već tjednima u većoj mjeri bavi njime osobno, njegovim fizičkim i mentalnim sposobnostima, a ne njegovim političkim porukama. Način na koji se Trump ponašao neposredno nakon atentata pokazuje da će on u još većoj mjeri naglašavati svoju fizičku i mentalnu superiornost u odnosu na predsjednika Bidena. Predsjednik Biden pozvao je na jedinstvo nacije u okolnostima u kojima i Trumpova i Bidenova kampanja zapravo inzistiraju na polarizaciji. Trump predstavlja aktualnu vlast kao zavjereničko društvo kojemu je jedini cilj onemogućiti njegov ponovni izbor, a Biden i njegovo okruženje Trumpa prikazuju jednoznačno, kao opasnost za demokraciju. Kad politički lideri inzistiraju na tako radikaliziranim porukama mentalno manje stabilne pristalice sklone su vrlo radikalnim potezima. Utoliko poziv predsjednika Bidena za zajedništvo neće imati neki veliki odjek".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. srpanj 2024 22:15