PARLAMENTARNI IZBORI U FRANCUSKOJ

Nacionalna fronta ponovno u francuskom parlamentu

 AP

PARIZ - Francuski socijalisti dobili su većinu glasova na parlamentarnim izborima u Francuskoj, prema procjenama, i najvjerojatnije se neće morati oslanjati na zelene i ekstremnu ljevicu kako bi formirali vladu a u parlament će ući i krajnje desna Nacionalna fronta.

Ta stranka će prema procjenama dobiti tri predstavnika u francuskom parlamentu ali među njima neće biti Marine Le Pen koja je izgubila na izborima, već će zastupnica biti njena nećakinja Marion Marechal Le Pen.

Socijalisti i dvije satelitske stranke dobile bi između 312 i 326 mjesta od 577, to jest puno više od apsolutne većine (289), Zeleni između 18 i 24, radikalna ljevica (Lijeva fronta) između 9 i 11, po podacima instituta Sofres i CSA.

Najveća oporbena stranka Savez za narodni pokret (UMP) Nicolasa Sarkozya i njezini saveznici imaju između 212 i 234 mjesta, krajnja desnica između 1 i 4 mjesta, po tim procjenama

Ministar financija Pierre Moscovici rekao je da ovaj rezultat predstavlja glas poverenja u vladu Francoisa Hollanda.

Na izborima je, međutim, u La Rochellu izgubila Segolene Royal bivša supruga predsjednika Francoisa Hollandea. Francuska prva dama Valerie Trierweiler pružila je u utorak potporu protivniku Segolene Royal mladom socijalistu, disident Olivieru Falorniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:10