POJAVIO SE VIDEO

Nadzorne kamere snimile oluju kako pustoši luksuznu jahtu, a onda je nestala: ‘Bijesni valovi oteli su mi bebu, svi su vrištali‘

‘Držala sam je čvrsto, čvrsto uz sebe, dok je more bjesnilo. Mnogi su vrištali. Srećom, čamac za spašavanje se napuhao‘

Snimka s nadzorne kamere

 Fotogramma/zuma Press/profimedia/Fotogramma/zuma Press/profimedia

Nesreća jahte Bayesian, koja je potonula u okolici Palerma nakon ogromne oluje s pijavicom, nastavlja privlačiti pažnju medija. Na jahti je bilo 12 putnika i 10 članova posade. Među poginulima je i britanski tehnološki tajkun Mike Lynch.

Od ponedjeljka poslijepodne potvrđeno je da je jedan muškarac, za kojeg su talijanski mediji izvijestili da je kuhar iz Kanade, preminuo, a šestorica su nestala, uključujući britanskog tehnološkog poduzetnika Mikea Lyncha i njegovu 18-godišnju kćer.

Izvor iz spasilačkog tima rekao je Guardianu da su putnici uglavnom bili zaposlenici ili suradnici Lyncha, poznatog kao “britanski Bill Gates” i za kojeg se vjeruje da je bio vlasnik Bayesiana.

Njegova supruga Angela Bacares bila je među 15 spašenih putnika, kao i jednogodišnje dijete Sophie koje je prevezeno u bolnicu u Palermu.

Sophiena majka, Charlotte Golunski (36), ispričala je kako se borila da spasi svoje dijete od utapanja u valovitom moru: “Na dvije sekunde izgubila sam bebu u moru, a onda sam je odmah ponovno držala u bijesu valova”, rekla je za Giornale di Sicilia.

“Držala sam je čvrsto, čvrsto uz sebe, dok je more bjesnilo. Mnogi su vrištali. Srećom, čamac za spašavanje se napuhao i nas 11 uspjelo je ući u njega.”

Golunski, diplomantica Oxforda koja radi za Invoke Capital, kompaniju čiji je suosnivač Lynch, rekla je za Corriere della Sera da je napustila London sa skupinom od devet ljudi, uključujući njezinog supruga Jamesa Emslieja, koji je također bio među spašenima i Sophie . Rekla je da su svi oni "kolege i suradnici" softverske tvrtke visoke tehnologije.

“Svi smo bili gosti na jahti našeg šefa, ljubazne, izuzetne osobe koju možda još nisu spasili”, dodala je. Golunski je opisala "divan, veliki brod" koji je posjetio Eolske otoke, Milazzo i Cefalù prije nego što je putovanje prekinuto zbog lošeg vremena.

Karsten Borner, kapetan obližnjeg broda koji je spasio neke od preživjelih, rekao je Reutersu da je, kada je oluja nastupila, uključio motor kako bi zadržao kontrolu nad brodom i izbjegao sudar s Bayesianom.

Nadzorne kamere s vile udaljene samo 200 metara od mjesta na kojem je brod potonuo su snimile kako oluja bjesni u luci, rušeći sve oko sebe.

- Za samo 60 sekundi možete vidjeti kako brod nestaje. Od 20-ak kamera postavljenih u kući, samo jednoj nisu smetali vjetar i kiša pa se na snimci jasno vidi što se događalo. Ništa se nije moglo učiniti, plovilo je nestalo u kratkom roku, rekao je vlasnik kuće za lokalne novine.

Postoji i druga snimka koja prikazuje kako brod tone, no ona nije objavljena, izvještava Giorbale di Sicilia.

"Uspjeli smo zadržati brod na poziciji i nakon što je oluja završila, primijetili smo da je brod iza nas nestao", rekao je Borner. Rekao je da je njegova posada pronašla neke od preživjelih na čamcu za spašavanje i primila ih na brod prije nego što ih je obalna straža pokupila.

Pietro Asciutto, ribar u Porticellu, također je gledao kako se tragedija odvija. Rekao je Ansi: “Bio sam kod kuće kada je udario tornado. Odmah sam zatvorio sve prozore. Tada sam vidio brod, imao je samo jedan jarbol, bio je jako velik. Vidio sam kako odjednom tone.” Dodao je kako je nedugo nakon toga otišao do uvale Santa Nicolicchia. “Brod je još plutao, a onda je odjednom nestao. Vidio sam svojim očima kako tone.”

Fabio La Bianca, voditelj restorana Baia Santa Nicolicchia u Porticellu, opisao je kako je svjedočio tragediji koja se odvijala pred njim. On je u nedjelju u 22 sata fotografirao usidreni Bayesian, čiji je visoki, prepoznatljivi jarbol osvjetljavao luku. Napisao je na Facebooku u ponedjeljak ujutro, prije nego što je potvrđena smrt jednog od putnika:

"Jahta s lijeve strane potonula je u 4:05 ujutro, udario ju je uragan 300 metara od luke Porticello, pokraj druge jedrilice koja je pružala pomoć. Na brodu su navodno 22 osobe, no nažalost sedam ih je nestalo, strahuje se da su zarobljeni u trupu. Sinoć se dogodila užasna tragedija. Ostao sam bez riječi.”

Specijalizirani ronioci stigli su iz kopnene Italije u ponedjeljak ujutro dok nada da će se pronaći nestale počinje blijedjeti. Obalna straža je rekla da olupina Bayesiana leži na dubini od 49 metara.

Klimatski stručnjaci upozorili nakon potonuća jahte da je Mediteran sve opasniji

Brodolom luksuzne jahte usidrene uz obalu Sicilije najnoviji je pokazatelj da Mediteran postaje sve opasnije more za plovidbu, smatraju klimatski stručnjaci i skiperi.

Jedan muškarac je poginuo, a šest osoba se još smatra nestalima, uključujući britanskog tehnološkog poduzetnika Mikea Lyncha, nakon što je 56 metara dugu jedrilicu Bayesian pogodila snažna oluja u ponedjeljak. Potonula je za nekoliko minuta.

Klimatolozi kažu da je globalno zatopljenje uzrok sve češćih i snažnijih oluja u moru koje se koristi kao ‘ljetno igralište‘ za milijune turista, uključujući za bogataše koji plove na superjahtama.

Luca Mercalli, predsjednik talijanskog meteorološkog društva, rekao je da je temperatura površine mora oko Sicilije u danima koji su prethodili brodolomu bila oko 30 Celzijevih stupnjeva, gotovo tri stupnja više od normalne.

"To stvara ogroman izvor energije koji pridonosi ovim olujama", rekao je Mercalli Reutersu.

Promjene u "Mare Nostrum" (Naše more), kako su stari Rimljani nazivali Mediteran, primjećuju i iskusni skiperi poput Massima Aramua koji vodi školu jedrenja Akua na obali u blizini glavnog grada Italije.

Trenutno ploveći oko Grčke, Aramu je rekao da mu se ne sviđa plovidba talijanskom obalom Tirenskog mora oko Sicilije ili španjolskih Balearskih otoka jer tamo "često ima kritičnih situacija s malo upozorenja".

Oluja slična onoj koja je potopila Bayesian, pogodila je prošlog tjedna balearski arhipelag koji obuhvaća otoke Ibizu i Mallorcu.

Giuliano Gallo, bivši skiper koji je preplovio Atlantik i napisao nekoliko knjiga o jedrenju, rekao je da Mediteran postaje sve sličniji Karibima koji imaju područja kojih se mnogi brodovi klone u određeno doba godine.

"No stvari su manje predvidljive na Mediteranu", rekao je.

Još jedan znak nestabilnijeg vremena na Mediteranu zapažen je prije godinu dana kad su tisuće ljudi u Libiji poginule u iznenadnim poplavama izazvanima snažnom mediteranskom olujom potaknutom sve toplijim morem.

Karsten Borner, kapetan broda koji je bio usidren uz Bayesian, ali je izbjegao štetu, rekao je da je oluja u ponedjeljak bila "vrlo divlja, vrlo intenzivna, valovita i mislim da se vrtila poput tornada".

Tvrdi i da sve češće intenzivne vrućine tijekom ljetnih mjeseci igraju ulogu u izazivanju takvih oluja.

"Voda je (...) prevruća za Mediteran i to sigurno uzrokuje snažne oluje, kao što smo imali prije tjedan dana na Balearima, kao što smo imali prije dvije godine na Korzici i tako dalje", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:35