SAT OTKUCAVA

Najrizičniji događaj na Bliskom istoku tek se treba odviti: U strahu od ‘duge ruke‘ Izraela, obavijen je velom tajne!

Teško je i zamisliti što bi se dogodilo odluči li Izrael napasti...

Prizori iz Libanona 

 Anwar Amro/Afp

Bombe teške više od ukupno 80 tona korištene su u izraelskom zračnom napadu u kojem je ubijen vođa proiranske milicije Hezbollaha, Hassan Nasrallah, u Bejrutu. Tijelo vođe Hezbollaha izvučeno je iz ruševina te se sada priprema sprovod.

Libanonski premijer Najib Mikati rekao je da će dan sprovoda biti proglašen nacionalnim praznikom, s trodnevnom službenom žalosti koja počinje danas, prenosi britanski Telegraph.

Iako šijitski musliman, bio je cijenjen u cijelom palestinskom svijetu i mnogi su ga smatrali pan-arapskim vođom, prenosi The Telegraph. Njegov sprovod, kao i mnogi njegovi televizijski govori, vjerojatno će privući znatnu pozornost u cijeloj regiji, a protuizraelske snage mogle bi ga iskoristiti kao mjesto okupljanja. Brojni su oni koji strahuju od velikih incidenata prilikom sprovoda koji će zasigurno okupiti mase ljudi. Jedna iskra mogla bi zapaliti i rastuće tenzije između pristaša Hezbollaha i onih koji se zalažu za sekularni Libanon. U svakom slučaju sprovod Hasana Nasrallaha bit će visokorizični događaj od kojeg strahuju svi neovisni promatrači.

Nasrallah je ubijen u petak u izraelskom zračnom napadu na kompleks koji se nalazi ispod stambenih zgrada u predgrađu glavnog grada Libanona, Bejruta. Šiitska milicija Hezbollah jedan je od najvažnijih saveznika Irana u borbi protiv njihovog zajedničkog neprijatelja Izraela.

image

Četvrt Haret Hreik u Bejrutu

-/Afp

Izraelski dužnosnik rekao je za The Telegraph da su specijalne postrojbe gađale vojnu infrastrukturu Hezbollaha, uključujući lokacije oružja te zapovjedne i kontrolne centre.

"Pitanje je sada što će SAD učiniti i samo se nadam da se SAD neće umiješati i povući nas nazad", rekao je i dodao: "SAD nije učinio ništa osim što se miješao, kako s Hamasom u Gazi, tako i s Hezbollahom u Libanonu, te nas Sjedinjene Države diplomatski koče dok mi trebamo vojno napredovati, ako želimo imati ikakve šanse poraziti Hezbollah i vratiti građane sjevera.”

image

Protest protiv ubojstva Hassana Nasrallaha, vođe Hezbollaha

Farooq Naeem/Afp

Sjedinjene Države isprva su se potrudile poreći umiješanost u ubojstvo Nasrallaha, što je razljutilo mnoge Izraelce. Od tada se govori da će njegovo ubojstvo donijeti "mjeru pravde" njegovim žrtvama, uključujući mnoge građane SAD-a.

Dok Izrael i dalje šuti o svojim kopnenim operacijama, Andrew Fox, bivši časnik britanske vojske, rekao je da oni vjerojatno ciljaju poznate položaje Hezbollaha i pokušavaju očistiti mjesta za lansiranje projektila. Ali postoje i značajni rizici.

Visoki dužnosnik IDF-a rekao je za The Telegraph da je operacija bila neophodna jer je Hezbollah prekršio rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je okončan posljednji rat između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Podsjetimo, Benjamin Netanyahu nazvao je Hassana Nasrallaha "središnjim motorom" iranske "osovine zla" i potvrdio da Izrael stoji iza njegovog ubojstva.

"On i njegovi ljudi bili su arhitekti plana za uništenje Izraela. Nema mjesta u Iranu ili na Bliskom istoku koje duga ruka Izraela neće dosegnuti, a danas ste se mogli uvjeriti u istinitost ovih mojih riječi", izjavio je izraelski premijer.

Ovo ubojstvo povezao je i sa situacijom u Gazi, tvrdeći kako postoje veće šanse da Hamas oslobodi izraelske taoce ako vidi da je Hezbollah oslabljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 20:59