EKSTREMNA KLIMA

NAJUGROŽENIJI STARI I SIROMAŠNI Utjecaj poplava će se učetverostručiti, a ljetne vrućine udeseterostučiti

Vremenske prilike u budućnosti nećemo moći uspoređivati s vremenom kakvo je bilo u prošlosti, poručili su stručnjaci
 Goran Mehkek/CROPIX

LONDON Vremenske prilike diljem svijeta postaju sve ekstremnije, pa nas ubuduće očekuje sve više suša i poplava s kakvima se Hrvatska suočila ove godine. Britanski stručnjaci procjenili su da će u sljedećih stotinu godinu najranjiviji dio stanovništva, bilo da se radi o starijim osobama ili najsiromašnijima, biti najizloženiji negativnim utjecajima promjene vremena.

Prema konzervativnoj procjeni Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, ukupni trošak klimatskih ekstrema koji su se javljali od 1980. do 2004. iznosi 1,4 bilijuna dolara. Pritom je samo četvrtina štete bila osigurana.

No, u sljedećih stotinu godina utjecaj poplava će se učetverostručiti, dok će se užarena ljeta udeseterostučiti, prema izvještaju koji se bavi otpornošću na ekstremne vremenske prilike, a sastavilo ga je britansko Kraljevsko društvo.

Iznenadne vremenske nepogode bit će sve češće i odnosit će mnogo više života na područjima gdje je stanovništvo nezaštićeno. To se odnosi i na valove vrućina, koji su definirani kao razdoblje od najmanje pet dana tijekom kojih je noćna temeperatura najmanje 5 stupnjeva Celzijevih iznad normale.

Vremenske prilike u budućnosti nećemo moći uspoređivati s vremenom kakvo je bilo u prošlosti, poručili su britanski stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:22