HRVATI U CENTRU URAGANA

‘Najveći strah u životu! Prvo zastrašujuća tišina, a onda taj zvuk... A ono što smo zatekli u dvorištu teško je i zamisliti‘

Znali su da će im to biti jedna od najtežih noći u životu, ali tako nešto ipak nisu očekivali

Kuća Ane Rice i Nine Šimunovića bila je na putanji uragana Milton

 Privatna arhiva

Bio je to čisti horor, jedini osjećaj bio je strah. Veliki strah, kaže nam Ana Rice, Osječanka koja živi u Bradentonu na Floridi, kojim je u noći na četvrtak protutnjao uragan Milton, prema onome što je dosad ostavio iza sebe, čini se najrazornija oluja u povijesti SAD-a.

Milton je na Floridu stigao ranije nego što je prognozirano. Oluja se u nekom trenutku značajno ubrzala i umjesto u 2 sata noću po lokalnom vremenu, prvi jer udar, jak vjetar, stigao oko 20 sati po lokalnom vremenu (2 sata ujutro po hrvatskom vremenu, šest je sati razlike).

- Taj jak, jak vjetar bio je uvertira u ono što je slijedilo. Prestao je oko 22 sata kad je nastupila zaglušujuća tišina. Takva tišina, nakon onoliko buke, bila je stravična. Znali smo da nije gotovo. I zaista, oko 23 sata uragan je pokazao svu svoju snagu. U dvorištu nam je s korijenom počupao stoljetno drveće s busenima zemlje uokolo, lijevala je kiša, zvuk je bio zastrašujuć - kaže za Jutarnji Ana.

image

Kuća Ane Rice i Nine Šimunovića u Bradentonu na Floridi

Privatna arhiva
image

Bradenton je poput grada duhova

Privatna arhiva

Glas joj je uzbuđen, još se ne može smiriti. Ona, njezin partner Nino Šimunović, rodom iz Vukovara, i njegova nećakinja Gracie od srijede ujutro, kad smo se čuli, do četvrtka u 15 sati nisu oka sklopili. Razgledavaju što je oštećeno, uragan im je odnio dio krova. Jedino im je sad važno, kako kažu, da su živi i zdravi jer prošlu noć nije im izgledalo da će sretno završiti.

‘Dobro nas je uzdrmalo‘

Budući da je uragan trebao stići kasnije, u srijedu navečer su mislili da imaju još vremena odraditi posljednje pripreme i pokušati se maksimalno zaštititi. Osječanka Ana Rice i Nino Šimunović iz Vukovara, koji u SAD-u žive gotovo cijeli svoj život, morali su se uzdati da će dotad odrađena prevencija biti dovoljna. Izbora ionako nisu imali. Srećom su udari vjetra bili manji od očekivanih 300 km/h i njegova se razina s dotadašnje pete spustila na treću kategoriju jer i ovo što su proživjeli, kažu, bilo je zastrašujuće.

- Dobro nas je uzdrmalo - kažu.

Znali su da će im to biti jedna od najtežih noći u životu, ali stoljetna stabla iščupana s korijenom koja su letjela zrakom nisu očekivali. Prizor je to koji je uopće teško zamisliti, a kamoli mu svjedočiti. Pritom, njihova je kuća bila u samom središtu Miltonova puta.

Iz Bradentona je uživo izvještavao i reporter CNN-a Anderson Cooper, kojeg je tijekom javljanja uživo zalijevala voda iz rijeke i pogodilo ga je nekoliko predmeta koji su letjeli zrakom, a reporter NBC Newsa morao se mučiti ostati na nogama da ga ne sruše udari vjetra, što bi moglo završiti kobno.

image

Ana Rice i Nino Šimunović uragan su dočekali kod kuće koja je bila točno na putanji Miltona

Privatna arhiva
image

Kuhinja koju je obitelj izabrala za sklonište u vrijeme uragana u središtu je kuće i bez prozora. Opremili su je vodom, hranom i prvom pomoći

Privatna arhiva

Još u srijedu poslijepodne, u 15 sati po hrvatskom vremenu, a 10 ujutro na Floridi, u Bradentonu je samo kišilo. Ana, Nino i njegova nećakinja Gracie užurbano su pripremali svoju sigurnu zonu, barem su se tako nadali, gdje će dočekati razornu oluju - kuhinju u središtu kuće, jedinu prostoriju bez prozora. Ondje su stavili zalihe hrane iz smočnice, mnogo litara vode, kutiju za prvu pomoć i baterijske svjetiljke u slučaju nestanka struje.

Iako su lokalne i nacionalne vlasti te predsjednik Joe Biden osobno pozivali stanovnike na hitnu evakuaciju, Slavonci su odlučili ostati u svojem domu. Maksimalno su ga opremili specijalnim prozorima i drugim pojačanjima, predviđenima da minimiziraju potencijalnu štetu. Znali su da kad udari uragan, zapravo nema onoga što je stvorio čovjek, a što može parirati podivljaloj prirodi. Ipak, nadali su se.

- Na kraju nismo niti otišli u kuhinju, skamenili smo se u dnevnoj sobi. Kao začarani gledate taj nevjerojatni prizor koji se događa vani i ne možete se pomaknuti - kaže potresena Ana.

Njezin sin Antun živi u Illinoisu, kći Sara u Alabami i jedino što je tješi jest da oni nisu iskusili ono što je ona. Ana se bavila nekretninama, Nino je umirovljeni vatrogasac, oba sina, Damian i Alen, također su vatrogasci i od danas rade danonoćno, bez smjena. Alen ima suprugu i blizance stare sedam godina i oni su ostali kod svoje kuće. Damian je nakratko došao doma vidjeti je li sve u redu.

image

Putanja uragana, plavom točkom označena je kuća Ane Rice i Nine Šimunovića

Privatna arhiva

- Cijelu je noć bilo grozno, rušili su se strujni vodovi, izazivali požare, gasili smo, spašavali ljude. Ima li mrtvih, znat ćemo tek u petak kad se osigura teren za potragu po ruševinama - priča Damian.

Vraća se na posao, svi ljudi su potrebni na terenu. Vatrogasci iz drugih dijelova zemlje i Hitna pomoć teško se probijaju, malo-pomalo, jedno vrijeme uopće se nisu niti uspijevali probiti.

Kad su Nino i Ana već odlučili ostati, nije im preostalo drugo nego nadati se da će njihova kuća izdržati snagu Miltona koji je u srijedu, dok im se približavao s mora, dosegnuo petu kategoriju. Još prije tri godine je u sklopu projekta Phoenix objavljena simulacija što bi moglo zadesiti Tampu u slučaju tako razornog uragana i predviđena je smrt 160 osoba, 30.000 nestalih i još toliko bi ih ostalo bez krova nad glavom. Središte Tampe bilo bi potopljeno, zgrade i mostovi urušeni valom visokim i do 20 stopa.

Dan ranije, u srijedu, Ana i Nino su iz svojeg doma, iz lijepe kuće s bazenom, dali izjavu za Jutarnji.

- Preostaje nam čekati i vidjeti. U ovim trenucima samo pada kiša, još se ne događa ništa strašno, najgore slijedi. Prije dva tjedna pogodio nas je dosad najveći uragan, Helene, prije koje je u kolovozu bila Debi s velikim poplavama pa se Helene samo nadovezala. Šteta je bila golema, nemjerljiva, uglavnom uz obalu gdje su ljude snašle katastrofalne poplave Mi smo udaljeni 20 kilometara, kuća nam je zidana, ali sve zaista ovisi o mikrolokaciji. Najgore je čekati. Iscrpljeni smo, nervozni, živci rade... Ne znaš što će doći i što očekivati. Kako točno izgleda obala, vidjeli smo samo na TV snimkama jer je prilaz zabranjen. Mjestu su mogli prići samo oni koji tu žive ili imaju poslovne prostore, uz predočenje dokumenta koji to dokazuje. Uragan Milton će, osim orkanskih vjetrova i poplavnih kiša, na ovom području, 20 kilometara od naše kuće, prouzročiti abnormalnu visinu porasta razine mora - rekla je Ana za Jutarnji iz samog središta oluje koja je uz njihov dom prošla 24 sata poslije.

Danas, u četvrtak, ne zna bi li bilo bolje da su ipak poslušali naredbu za evakuaciju i otišli, a ne proživjeli najveći strah u svom životu. Mnogi stanovnici koji nisu otišli iz Bradentona, što je već u srijedu izgledao kao grad duhova, sklonište su potražili u lokalnoj školi.

image

Uragan Milton u dvorištu kuće Ane Rice i Nine Šimunovića iščupao je stoljetno drvo s cijelim komadom zemlje

Privatna arhiva

Ana nas je kontaktirala u 3.42 u četvrtak ujutro. Poslala nam je poruku: "U središtu smo uragana. Nakratko je bio mir i tišina, a onda je uslijedio zadnji nalet. Nemamo struje, pogledali smo van, šteta je ogromna". Poslala je i fotografiju velikog drveta u dvorištu, iščupanog s korijenom.

Otad do četvrtka u 14 sati nismo je više uspijevali dobiti putem društvenih mreža, iskreno smo se zabrinuli, ali poslije smo ipak uspjeli uspostaviti kontakt. U međuvremenu smo, u potrazi za informacijama o Ani, Ninu i Grace, nazvali Danka Svirca Grgasa koji živi u Južnoj Floridi, dijelu koji je uragan zaobišao. Rekao nam je kako vjeruje da se radi o uobičajenom problemu tijekom oluja jer se zbog uništenih tornjeva prekine sva komunikacija mobilnim telefonima. Srećom, njegova se slutnja pokazala točnom.

Grgas živi u Tampi, sjeverozapadno od Bradentona, udaljenoj četiri sata vožnje.

- Kod nas su bili samo povremeni, jaki vjetrovi. Nisu nas evakuirali jer to čine samo na razini pet. Srećom, vjetar nije gurnuo uragan južnije prema nama, ali kako nismo mogli biti sigurni, proveli smo sve mjere prevencije. Živo se sjećamo uragana Andrew prije 15 godina kad je bilo devastirano sve, i aerodrom.

Činjenicu da Ana, Nino i Gracie nisu napustili svoj dom, unatoč izričitim naredbama za evakuaciju, ne smatra mudrom odlukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 12:23