NOVI MODEL

Najviše rangirani časnik njemačke vojske: ‘Moramo uvesti vojni rok i za žene, treba nam ravnopravnost‘

Carsten Breuer je ujedno naglasio da Njemačka „mora biti sposobna za rat".

Carsten Breuer

 Oryk Haist/imago Stock&people/profimedia/Oryk Haist/imago Stock&people/profimedia

Generalni inspektor Bundeswehra Carsten Breuer, najviše rangirani časnik u Njemačkoj vojsci, prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka preferira model obveznog služenja za muškarce, ali i za žene.

„Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se po Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali prije toga je nužna odgovarajuća politička i društvena diskusija“, rekao je Breuer, prenosi Deutsche Welle. On je ujedno naglasio da Njemačka „mora biti sposobna za rat".

Ministar obrane, socijaldemokrat Boris Pistorius, u lipnju je predstavio planove za novi model služenja vojnog roka. On se sastoji od šestomjesečne temeljne obuke s opcijom dragovoljnog, odnosno služenja dodatnih 17 mjeseci pod ugovorom. Prije toga bi trebalo generalno obuhvatiti sve vojno sposobne mladiće i postaviti im pitanje o sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok. Djevojke bi također mogle služiti vojsku.

Potrebno je još oko 100.000 rezervista

Breuer je podržao Pistoriusov model: „Vojno promatrano, potrebna nam je sposobnost povećanja broja vojnika i u pogledu planova NATO-a", rekao je on i dodao je da je Njemačka „glavno čvorište Sjevernoatlantskog pakta“.

„Ukupno nam je potrebno preko 400.000 vojnika s privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista. Da bismo pokrili te potrebe, treba nam još 100.000 rezervista", rekao je generalni inspektor. Objasnio je da bi to za početak mogao „pokriti" novi model, ali je i dodao: „Bez komponente obveznog služenja to neće ići."

Godine 2011., tijekom mandata konzervativnog ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga, obveza služenja vojnog roka suspendirana je na rok od 55 godina, što je zapravo de facto značilo ukidanje obveze služenja vojske, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 08:59