ZAVRŠNA FAZA

Nakon dvije i pol godine Zelenski je izvršio svoj lukavi naum, ali to što radi Zapadu se nikako ne sviđa...

Centralizacija vlasti sada je u rukama predsjednika i njegova Ureda koji je pod kontrolom jakog i moćnog Andrija Jermaka

Andrij Jermak i Volodimir Zelenski

 Ukraine Presidency/ukrainian Pre/Zuma Press/Profimedia/Ukraine Presidency/ukrainian Pre/zuma Press/profimedia

U Ukrajini je došlo do smjene "pola" vlade, koja se najavljivala tijekom cijelog ljeta. Je li Ukrajina zbog toga upala u krizu, pogotovo kako to sladostrasno sugeriraju ruski režimski mediji? Vjerojatno bi u nekim drugim okolnostima bilo tako, ali ovdje se može više govoriti da je nakon dvije i pol godine rata time zapravo završena ili je barem u završnoj fazi "centralizacija" vlasti u rukama predsjednika Volodimira Zelenskog i njegova Ureda koji je pod kontrolom jakog i moćnog Andrija Jermaka, zapravo "drugog čovjeka Ukrajine". Kako je naveo ukrajinski politolog Volodimir Fesenko na portalu Zerkalo.ua, to nije "čudno za zemlju koja je u ovako ekstremnoj situaciji kao što je Ukrajina". On smatra da to s jedne strane može donijeti dodatnu učinkovitost, ali je istodobno i riskantno jer "nije na odmet imati drugo mišljenje".

Dakle, smisao novog rasporeda jest da je vlada sada produžena ruka ili nastavak Ureda predsjednika jer su u nju ušli neki ljudi iz najužeg kruga predsjedničke administracije. Kako navodi portal kanal 24, ionako je i dosad sve ključne odluke donosio Volodimir Zelenski, pa i neki političari i zastupnici stranke Zelenskog, Sluga naroda, smatraju da bi ipak, bez obzira na ratne okolnosti, trebalo imati "veći prostor za demokratsku raspravu". I analitičari BBC-ja smatraju da "kadrovske rotacije" u vladi neće donijeti "fundamentalne promjene u politici i životu Ukrajine" te napominju da ih "dobar dio stanovništva neće niti primijetiti".

Kako kaže Dmitro Razumkov iz parlamentarne oporbe, "nova imenovanja neće dovesti do velikih promjena" jer se većina odluka ionako donosi u Uredu predsjednika koji je, kako piše Ukrajinska pravda, "dobio izvanredne ovlasti nakon uvođenja ratnog stanja". Politico navodi da zapadni saveznici nisu "otvoreno kritizirali predsjednika Zelenskog" zbog promjena u vladi, ali im se ne sviđa što "on popunjava vladu svojim lojalnim kadrovima" iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Zelenski obrazložio je "rekonstrukciju vlade" - premijer Denis Šmihal nije smijenjen, a neki su ministri samo prebačeni iz jednog resora u drugi - riječima da je potrebna "nova energija za nove zadatke i izazove koji su pred Ukrajinom u drugoj polovici godine" te je najavio da bi "jesen mogla donijeti neke pozitivne rezultate na bojištu". Napomenimo da su ukrajinske snage još u ruskoj Kurskoj oblasti, a Rusi su usporili svoju ofenzivu kod Pokrovska, za koji su govorili da je pred padom, promijenivši pravac napada. Ukrajinska vojska vratila je neke dijelove grada Nju Jorka koji su Rusi nedavno bili osvojili. Neki mediji navode kako je Zelenski ovo učinio da prodrma svoje suradnike i natjera ih da budu efikasniji jer je to "njegov način rada".

No, zapravo je samo jedna smjena donijela veliko uzbuđenje - odlazak Dmitra Kulebe, uspješnog ministra vanjskih poslova koji je bio simbol "ukrajinskog otpora" kao dio najpopularnijeg i najprepoznatljivijeg "trilinga asova", uz predsjednika Zelenskog te već prije odstranjenog omiljenog šefa vojska Valerija Zalužnog. Kuleba je na tu dužnost došao 2020. godine, prije ruske agresije. Iako parlamentarna zastupnica Irina Geraščenko kaže kako "nisu jasni pravi razlozi" Kulebina odlaska (sam je rukom kratko na papiru napisao svoju ostavku), njemu se, kako pišu ukrajinski i neki zapadni mediji, zamjera što nije uspio nagovoriti zapadne partnere da im dopuste dalekometnim projektilima gađati duboko u teritorij Rusije, a to mu je ovog ljeta bio jedini i prioritetni zadatak. Na njegovo mjesto dolazi Andrij Sibiha, karijerni diplomat (bio je ambasador u Turskoj) koji mu je posljednjih mjeseci bio zamjenik, a na tu je poziciju došao iz Ureda predsjednika gdje je "vodio vanjske poslove". Neki ukrajinski mediji, poput Ukrajinske pravde, već su u lipnju pisali da Sibiha dolazi na poziciju "zamjenika" upravo kako bi "zamijenio Kulebu". No, neki mediji, poput kanala 24 i stran.ua, tvrde da su Kulebi presudile i "česte nesuglasice" s Jermakom, a neki neimenovani dužnosnici za portale navode kako su "nazočili povremenim žustrim svađama njih dvojice", ne navodeći zbog čega su izbijali sporovi. No, Kuleba neće biti stavljen u zapećak. Ukrajinsko izdanje portala RBK-Ukrajina navodi da će Kuleba otići na nimalo zanemarenu dužnost put Bruxellesa, iako se još ne zna točno na koju funkciju. Portal spominje tri mogućnosti: ambasador u Belgiji te ukrajinski predstavnik pri EU ili NATO-u, što je, piše Zerkalo.ua, daleko od "formalne dužnosti". O odlasku Dmitra Kulebe oglasili su se i američki državni tajnik Antony Blinken te njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koji su izrazili svoje žaljenje jer su s njim dobro surađivali.

Otišla je i dosadašnja potpredsjednica vlade Irina Vereščuk, dok je najmoćnija žena ukrajinske politike Olha Stefanišina postala ministrica pravosuđa, a na poziciji potpredsjednice vlade i dalje će voditi euroatlantske integracije. Ona je upravo radi otvaranja pregovora s EU i postavljena na poziciju ministrice pravosuđa, kao važnog resora baš u vezi s pregovaračkim procesom. Iz Ureda predsjednika dolazi još jedan novi važni ministar, Oleksij Kuleba (nije u srodstvu s Dmitrom Kulebom). On će biti ministar obnove, infrastrukture i zadužen za "teritorijalni integritet Ukrajine". Oleksij Kuleba bliski je suradnik Volodimira Zelenskog, a posljednjih skoro godinu dana bio je zamjenik Andrija Jermaka, šefa Ureda predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 06:27