JE LI MOGUĆE?

Nakon više od desetljeća ‘najvećeg misterija u povijesti‘, HBO tvrdi: ‘Imamo ga, ovo je čovjek koji je stvorio Bitcoin!‘

Ovo otkriće moglo bi okončati dugo nagađanje o identitetu osobe čiji je rad uzrokovao globalnu pomamu za digitalnim valutama vrijednu više milijardi dolara

Bitcoin, ilustrativna fotografija

 Omar Marques/zuma Press/profimedia/Omar Marques/zuma Press/profimedia

Novi dokumentarac HBO-a "Money Electric: The Bitcoin Mystery" nagrađivanog redatelja Cullena Hobacka identificirao je kanadskog programera Petera Todda kao Satoshija Nakamota, pseudonimnog tvorca kriptovalute Bitcoin.

Ovo otkriće moglo bi okončati više od desetljeća dugo nagađanje o identitetu osobe čiji je rad uzrokovao globalnu pomamu za digitalnim valutama vrijednu više milijardi dolara. Sve dosad, pokojni Len Sassaman, američki zagovornik privatnosti informacija, smatrao se osnivačem Bitcoina.

Hoback je do ovog zaključka došao spajajući stare i nove tragove, a zatim je s dokazima suočio i Todda i Adama Backa, osnivača Blockstreama i još jednog ključnog osumnjičenika u enigmi Satoshi.

"Čini se da ste imali duboke uvide u bitcoin", pita redatelj Petera Todda u finalu filma.

"Pa, da, ja sam Satoshi Nakamoto", odgovorio mu je ovaj, prenosi Politico.

Poznato je da se Todd poziva na tvrdnju "ja sam Satoshi" kao izraz solidarnosti s kreatorovim zahtjevom za privatnošću. No u e-poruci koju je poslao CoinDesku prije objavljivanja dokumentarca, Todd je navodno zanijekao da je upravo on kreator bitcoina.

"Naravno da nisam Satoshi", napisao je.

"Iz tehničke perspektive, on je jedan od najvažnijih bitcoinera. Općenito govoreći, ljudi njegove poglede na bitcoin smatraju vrlo važnima", kaže Nic Carter, jedan od osnivača Castle Island Venturesa, koji Petera Todda, 39-godišnjeg diplomanta Ontario College of Art and Design u Torontu, poznaje od 2017. godine.

Todd je svojedobno za jedan podcast rekao da je imao 15-ak godina kad je prvi put počeo komunicirati s ključnim kripto utjecajima, poznatim kao cypherpunks.

Komentirajući otkriće iz dokumentarca, Jameson Lopp, suosnivač bitcoin tvrtke Casa, na X-u je napisao: "Gdje god Satoshi bio, volim misliti da se smije ovoj posljednjoj rundi gluposti".

Nic Carter također je siguran da Todd nije Nakamoto.

"Nema većeg misterija u povijesti. Činjenica da je Satoshi ovo uspješno izveo stvarno je čarobna. Osobno se nadam da nikad nećemo saznati tko je on", rekao je kasnije o identitetu Satoshija, za kojeg se vjeruje da posjeduje golemu količinu Bitcoin tokena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 22:51