POKUŠAJ ATENTATA

Napadač na Trumpa izveden pred sud, objavljena snimka njegova uhićenja i novi detalji: Čekao ga je čak 12 sati...

Routh je optužen za posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem te posjedovanje vatrenog oružja od strane osuđenog zločinca

Ryan Wesley Routh nakon uhićenja

 Handout/AFP

Ryan Wesley Routh, 58-godišnji muškarac koji je uhićen zbog sumnje da je automatsku pušku AK-47 u nedjelju uperio prema bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, u ponedjeljak je izveden pred američki savezni sud u gradu West Palm Beachu u savezoj državi Floridi te optužen za dva kaznena djela, piše The Associated Press.

image

Ryan Wesley Routh nakon uhićenja

Handout/AFP
image

Ryan Wesley Routh nakon uhićenja

Handout/Afp
image

Kombi za koji se vjeruje da je Ryana Wesleyja Routh dovezao na sud u gradu West Palm Beachu u saveznoj državi Floridi u SAD-u

Chandan Khanna/AFP

Routh je optužen za posjedovanje vatrenog oružja s izbrisanim serijskim brojem, a kako je 2002. osuđen za posjedovanje oružja za masovno uništenje, optužen je za posjedovanje vatrenog oružja od strane osuđenog zločinca.

Prema prijavi koja je podnesena protiv njega, telefonski podaci sugeriraju da je Routh među drvećem koje je od terena za golf Trump International Golf Club na kojem se nalazio Trump udaljeno 400-500 yardi (365-457 metara) proveo otprilike 12 sati - od 1:59 do 13:31 sati po lokalnom vremenu.

Tajna služba Sjedinjenih Država zapucala je na Routha nakon što je vidjela kako njegova puška viri kroz drveće.

Policija je kasnije Routha zatekla u Nissanovom džipu. Registracijska oznaka koja se nalazila na džipu pripada ukradenom Fordovom kamionu iz 2012. godine. Routh je zaustavljen 45 minuta nakon što se pobjegao s golf terena. Na licu mjesta ostavio je dva ruksaka i oružje.

Ako bude proglašen krivim za prvo kazneno djelo, mogao bi biti kažnjen s kaznom zatvora u trajanju od pet godina, a ako bude proglašen krivim za drugo, prijeti mu kazna zatvora u trajanju od možda čak i 15 godina. Oba kaznena djela sa sobom nose i novčane kazne od 250 tisuća dolara te trogodišnji nadzor nakon izlaska iz zatvora.

image

Ryan Wesley Routh tijekom razgovora za novinsku agenciju AFP (arhiva)

AFPTV/AFP
image

Ryan Routh (arhiva)

/Facebook

Routh je sudu rekao da je u radnom odnosu te da mjesečno zarađuje oko 3000 dolara, ali da nema ušteđevine. Rekao je da ne posjeduje nekretnine. Dodao je da posjeduje dva kamiona vrijedna oko 1000 dolara te da se oba nalaze u saveznoj državi Havaji u SAD-u.

Routh je dodao da ima 25-godišnjeg sina kojega povremeno uzdržava.

image

Dom Ryana Wesleyja Routha

Eugene TANNER/AFP

Rečeno je da će se saslušanje o određivanju jamčevine održat će se 23. rujna, a optužnica protiv Routh trebala bi se pročitati 30. rujna.

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da će ta savezna država provesti vlastitu istragu pokušaja atentata na Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:22