SLIKE NE LAŽU

Napadnut ponos ruske vojne tehnologije, Moskva je sve htjela zataškati, strogo čuvanu tajnu razotkrili u Kaliforniji?!

Zasad je nejasno koje su oružje Ukrajinci koristili u napadu

Lokacija ruskog radarskog sustava Nebo-M, navodni trenutak eksplozije, ruski vojnici (arhivska fotografija)

 /Screenshot/ Profimedia

Satelitske snimke objavljene nakon udara na okupiranu ukrajinsku regiju Luhansk sugeriraju da su kijevske snage pogodile i uništile ruski radarski sustav dugog dometa, piše Newsweek.

Fotografije s datumom od 10. te 28. svibnja stižu iz kalifornijskog Planet Labsa. Dobila ih je Radio Svoboda, ruski servis kojeg financiraju SAD, nakon izvješća o napadu kijevskih snaga uz pomoć projektila koje je SAD isporučio zračnoj luci u Luhansku.

U napadu je možda pogođen moderni ruski sustav Nebo-M, javlja Radio Svoboda. Kijev zasad nije preuzeo odgovornost za napad.

Ruski ratni dopisnik Jurij Kotenok rekao je u utorak da je došlo do ogromnog požara nakon eksplozije na periferiji grada Luhansk. Na svom Telegram kanalu rekao je da njegovi izvori tvrde da je za napad odgovorna ukrajinska vojska koja je koristila balističke rakete ATACMS ili HIMARS-M142, topnički raketni sustav visoke mobilnosti.

Artem Lysohor, ukrajinski šef uprave regije Lugansk, ustvrdio je da su se eksplozije dogodile u blizini bivše zrakoplovne škole i tvornice za popravak zrakoplova koja se nalazi u blizini.

Lysohor je poručio da detalji nisu poznati, ali da "gubici u zrakoplovnoj opremi mogu biti značajni".

Rusija je u tom području rasporedila svoje trupe i vojnu opremu, uključujući helikoptere, od početka agresije na Ukrajinu, izvijestili su ukrajinski mediji.

Radio Svoboda je pojasnila da satelitske slike prikazuju posljedice napada na zračnu luku Više vojne zrakoplovne škole Luganska. Jedna fotografija od 28. svibnja pokazuje tragove ogromnog požara, a fotografija iste lokacije snimljena 10. svibnja prikazuje dijelove hvaljenog sustava Nebo-M, koji može otkriti aerodinamičke i balističke objekte na srednjim i velikim visinama.

- Pogledajte, 17. dana prije ukrajinskog napada na zračnu luku u Lugansku, dijelovi raketnog sustava Nebo-M bili su tamo, ustvrdio je novinar Radija Slobodna Europa Mark Krutov na X-u.

Dodao je kako u međuvremenu nije uočio puno tragova u polju oko zračne luke

Jan Novikov, glavni direktor ruskog proizvođača protuzračnih obrambenih sustava Almaz-Antey, opisao je 2021. radarski sustav Nebo-M, kao prijetnju tehnologiji smanjene radarske vidljivosti. Rekao je da može otkriti moderne zrakoplove, poput američkih lovaca Raptor F-22 i F-35 Lightning II.

Ruska državna agencija Tass izvijestila je da je Nebo-M, koji ruska vojska koristi od 2017. godine, sposoban detektirati zrakoplove i balističke projektile na udaljenosti od 1000 kilometara.

Zasad se ne može precizirati koje oružje je korišteno u napadu. SAD je nedavno u tajnosti poslao ukrajinskoj vojsci taktičke raketne sustave (ATACMS) koji mogu pogoditi ciljeve udaljene gotovo 320 kilometara. Od početka invazije SAD je u Ukrajinu poslao najmanje 39 raketnih bacača HIMARS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 12:20