SVI KRIVO GOVORE

Naša vodeća jezična stručnjakinja upozorava: Ne kaže se ‘pokušaj atentata‘, nego ‘atentat‘

Jezični savjeti mr.sc. Nives Opačić pridonijeli su popularizaciji hrvatskog jezika i kulture

Nives Opačić

 Ronald Gorsic/Cropix

Je li na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izvršen pokušaj atentata ili, jednostavno, atentat? Ispravno je, naime, reći potonje. Iako se relativno često u takvim situacijama govori o pokušajima atentata, trebalo bi govoriti o pokušaju ubojstva ili pak atentatu jer se atentat, otkriva nam mr.sc. Nives Opačić, naša cijenjena jezična savjetnica te promicateljica kulture hrvatskog standardnog jezika, odnosi na čin napada, neovisno o njegovu konačnu ishodu. Neovisno o tome je li posljedica atentata smrt, meta se smatra žrtvom atentata. Atentat, dakle, ne mora biti fatalan.

Opačić, koja je 1968. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala Jugoslavenske jezike i književnost, Komparativnu književnost te češki jezik i književnost kao dopunu studija, 1972. je godine osnovala Društvo hrvatskih lektora (dva mandata je djelovala i kao njegova predsjednica). Godine 1973. magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1972. do 1974. radila je kao ugovorni lektor hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, a od 1979. do 1981. na Sveučilištu u Rimu. Od 1974. do 2004. predavala je Kulturu govorenja, čitanja i pisanja studentima kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njeni jezični savjeti pridonijeli su popularizaciji hrvatskog jezika i kulture. Jezične savjete objavljivala je, među ostalim, u "Vjesniku", a gostovala je i u nizu obrazovnih emisija Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije.

Dobitnica je godišnje državne nagrade za popularizaciju znanosti (2010), nagrade Kiklop za leksikografiju (2010) te priznanja Kršćanskog akademskog kruga iz Zagreba za dugogodišnji rad na hrvatskome jeziku (2011).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 18:00