DESNIČARSKA DINASTIJA

Nasljednica dinastije Le Pen postala najmlađa članica francuskog parlamenta: Marion podržava antiimigrantsku politiku svoje tete Marine

Samo se u jednom protivi politici svoje tete - ne podržava smrtnu kaznu
 AP

PARIZ - Marine Le Pen nije uspjela ući u francuski parlament, ali to ne znači da tamo neće biti predstavnika poznate nacionalističke dinastije . Naime, pomalo iznenađujuće, u parlament je uspjela ući 22-godišnja Marion Maréchal Le Pen koja je ujedno najmlađa članica novog francuskog parlamenta. Marion Maréchal Le Pen unuka je utemeljitelja moderne francuske desnice i osnivača ultradesničarske stranke Front National Jean-Marie Le Pena . Njezini su roditelji Le Penova druga kći Yann, sestra predsjedničke kandidatkinje i šefice Nacionalne fronte Marine Le Pen, i Samuel Maréchal, nekadašnji frontmen mladeži stranke.

Studentica je javnog prava na poznatom pariškom sveučilištu Panthéon-Assas, a parlamentarni izbori nisu njezino prvo političko iskustvo. U aktivni rad stranke uključila se sa 17 godina, a kao 19-godišnjakinja već je sudjelovala na regionalnim izborima i tada su nekoliko puta došli do izražaja njezina politička nezrelost i neiskustvo. U jednom se TV intervjuu na pitanje o socijalnom planu stranke, budući da nije znala odgovor, gotovo rasplakala te od novinara zatražila prekid intervjua. Atraktivna Marion vratila se tada svojim studentskim obavezama i potpuno se povukla iz političkog života jer lista Front Nationala nije prošla prvi krug izbora. Ove se godine ponovno vratila kako bi u izbornoj jedinici u kojoj se kandidirala skinula ljagu s imena svoje obitelji. Naime, ondje je stranka njezina djeda 1990. godine indirektno bila optužena za oskvrnuće gradskog židovskog groblja koje su počinili lokalni skinheadsi. Marion, koja je u to vrijeme imala samo šest mjeseci, tvrdi da je ime njezina djeda tada pogreškom okaljano te da pogreška nikad javno nije ispravljena, što smatra svojim zadatkom.

Mediji u Marion danas vide novo, prihvatljivije lice Front Nationala koje bi stranci moglo dati suvremenije naličje. No, glavne ideje koje je zastupala u kampanji ne razlikuju se mnogo od onih koje zagovara Marine Le Pen, poznata po svojim ksenofobnim istupima te antiimigrantskoj i antimuslimanskoj politici. I Marion je za drastično smanjenje imigracije, smatra da plaćanje asimilacije imigranata francusko društvo previše košta, protiv kriminala je i nesigurnosti i prije svega se zalaže za čvrstu zaštitu francuskog identiteta i načina života te antiglobalizam. Samo u jednom se protivi politici svoje tete. Marion ne podržava smrtnu kaznu koju Marine Le Pen, nakon izjašnjavanja građana referendumom, želi vratiti.

Nakon nedjeljnog uspjeha već je prozivaju zvijezdom anđeoskog lica u usponu, no je li Marion tek kopija klana Le Pen ili možda ipak u širem smislu prolaznija “light” verzija? Zasad se niti ne trudi previše udaljiti od opasne krajnje, desničarske retorike Nacionalnog fronta. Ta se stranka na ovim izborima uspjela vratiti u parlament, prvi put nakon izbora 1997. godine, i imat će 2 do 4 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:48