RAT NA BLISKOM ISTOKU

Nastavljene borbe u Rafahu i na jugu Gaze, ništa od ‘taktičke stanke‘ koju je najavila izraelska vojska

Izraelski premijer u nedjelju je kritizirao planove vojske da uvede dnevne stanke

Rafah

 Eyad Baba/Afp

Borbe u gradu Rafahu i na jugu Gaze se nastavljaju unatoč nedjeljnoj objavi izraelske vojske o taktičkim stankama u djelovanju kako bi se omogućio ulazak humanitarne pomoći, rekao je u ponedjeljak u Oslu šef glavne agencije Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima (UNRWA).

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je kritizirao planove vojske da uvede dnevne stanke borbenih djelovanja uzduž jedne od glavnih prometnica do palestinske enklave.

Philippe Lazzarini, čelnik UNRWA-e, rekao je, međutim, da do stanke nije došlo.

"Bilo je informacija da je takva odluka donesena, no politička razina govori da takva odluka nije donesena", rekao je Lazzarini na tiskovnoj konferenciji.

"Stoga vam zasad mogu reći da se borbe u Rafahu i na jugu Gaze nastavljaju te da se operativno dosad ništa nije promijenilo", dodao je.

image

Pogreb u Beit Jannu u Izraelu

Menahem Kahana/Afp

Izraelska vojska je u ponedjeljak objavila da njezine snage nastavljaju s djelovanjima u području Rafaha, koja uključuju blisku borbu s militantima i zapljenu te uništenje naoružanja.

Vojska je za vikend najavila dnevne stanke od sedam do 18 sati na području od prijelaza Kerem Shalom na jugu Izraela do ceste Salah al-Din i zatim dalje prema sjeveru. Kasnije je pojasnila da će se uobičajene operacije nastaviti u Rafahu, glavnom fokusu njezinog djelovanja na jugu Gaze.

Stanovnici su u međuvremenu rekli da izraelske snage u ponedjeljak napreduju dublje u središnja i zapadna područja Rafaha pod teškom paljbom sa zemlje i iz zraka.

Oružane skupine predvođene Hamasom vode bliske borbe u kampu Al Šabura u središtu Rafaha, prema riječima militanata i stanovnika, koji su rekli da neprestano čuju eksplozije i paljbu vatrenog oružja.

Lazzarini je kasnije za Reuters rekao da je UNRWA dobila obavijest izraelske vojske da će doći do stanke, no da je bila samo na engleskom i ni na kojem drugom jeziku, nakon čega je vlada objavila suprotne informacije.

"Zasad, ne vidim ništa što bi zadovoljavalo definiciju stanke", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 04:31