PUTIN STALNO PRIJETI

NATO zakazao nuklearnu vježbu za ponedjeljak: ‘Važno je da testiramo svoju obranu, da protivnici shvate da smo spremni‘

Vojno osoblje koje sudjeluje u vježbama simulirat će misije u kojima ratni zrakoplovi nose američke nuklearne bojevne glave

Mark Rutte 

 Henry Nicholls/Afp

NATO će u ponedjeljak započeti svoju godišnju nuklearnu vježbu, rekao je u četvrtak glavni tajnik saveza Mark Rutte u trenutku kad ruski predsjednik Vladimir Putin pojačava prijetnje nuklearnim oružjem.

Borbeni zrakoplovi F-35A i bombarderi B-52 bit će među 60-ak zrakoplova iz 13 zemalja koji će sudjelovati u vježbi Steadfast Noon, čiji su domaćini Belgija i Nizozemska, rekli su dužnosnici NATO-a.

"U nesigurnom svijetu od vitalne je važnosti da testiramo svoju obranu i da ojačamo obranu kako bi naši protivnici znali da je NATO spreman i da može odgovoriti na svaku prijetnju", rekao je Rutte u Londonu nakon sastanka s britanskim premijerom Keirom Starmerom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Cijela vježba posebno će se fokusirati na Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjeverno more, ali i Belgiju i Nizozemsku", dodao je.

U vježbi se ne koristi bojevno oružje.

No oko 2000 vojnog osoblja koje sudjeluje u vježbama simulirat će misije u kojima ratni zrakoplovi nose američke nuklearne bojevne glave, rekli su dužnosnici.

image

NATO vježba, ilustracija

Ina Fassbender/afp/profimedia/Ina Fassbender/afp/profimedia

Vježba će započeti u ponedjeljak i trajati oko dva tjedna, prema dužnosnicima 32-članog transatlantskog vojnog saveza.

Putin je više puta od ruske invazije na Ukrajinu 2022. upozorio Zapad na potencijalne nuklearne posljedice.

Prošlog mjeseca izjavio je da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako bi bila pogođena konvencionalnim projektilima, te da bi Moskva svaki napad koji je izveden uz podršku neke nuklearne sile smatrala zajedničkim napadom.

Dužnosnici NATO-a naglasili su da njihova vježba nije odgovor na nedavne izjave Moskve i da se vježbe održavaju svake godine više od desetljeća.

"Mi se … ne prilagođavamo stalno onome što se kaže ili ne kaže bilo koji dan", rekao je Angus Lapsley, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za obrambenu politiku i planiranje.

No rekao je da su vježbe kao što je Steadfast Noon važne za demonstraciju NATO-ovih nuklearnih sposobnosti i odvraćanje od bilo kakvog napada.

"Nastojimo odvratiti sve protivnike, a prvenstveno Rusiju, na nekoliko različitih načina, uključujući konvencionalno odvraćanje", rekao je novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Ali to je uvijek poduprto nuklearnim odvraćanjem."

Lapsley je rekao da je NATO trenutačno vrlo usredotočen na osiguravanje vjerodostojnosti i sigurnosti svog nuklearnog odvraćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 15:26